Frykt og avsky i Las Vegas

Norgespremiere: 16.10.1998
SVART KOMEDIE

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Filmen er basert på Hunter S. Thompsons kultroman Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream.

"1971 - De Forente Stater. Det var den verste tiden. Den aller verste tiden. Nixon var fremdeles i det Hvite Huset. Amerika var fremdeles i Vietnam. Året begynte med oppløsningen av Beatles og et stort jordskjelv i California. Det sluttet med Nixon på forsiden av Time; nominert til Årets Mann.

1960-Årene var over; erklært døde på Altamont; en gratis Rolling Stones konsert på en motorvei utenfor San Francisco, hvor en ung svart mann ble stukket til døde av Hells Angels under låten Sympathy for the Devil. Woodstock - fred, kjærlighet og uskyldighet - var plutselig historie.

Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison var også døde. På ett år døde alle tre i en alder av 27 av overdose. Elvis Presley tilbød President Nixon sine tjenester som narkotikaspaner.

Gode nyheter for mange var at Charles Manson og tre av hans kvinnelige gjengmedlemmer fikk dødsdom for Tate-LaBianca mordene. Mordene som hadde gjort slutt på flower power epoken i 1969. 1960-årenes idealisme hadde raskt blitt til kynisme. Men var det kanskje noe annet logisk alternativ?

Dårlige nyheter for noen var Daniel Ellsbergs fredelige geriljaaksjon. The Pentagon Papers; hemmelige informasjon om forsvarsdepartementets planer i Vietnam ble lekket til pressen og figurerte i både The Washington Post og The New York Times. Senere fikk vi vite at kontoret til Ellsbergs psykolog ble avlyttet av Det Hvite Hus sine utsendte rørleggere og verre metoder var i bruk i demokratenes hovedkontor ved Watergate.

Den amerikanske drømmen var på vei til å bli ett mareritt. For en seriøs journalist var det beste alternativet å tippe over toppen og kalle det "Gonzo".

1800tallets William Blake sier at "overflødighetens vei fører til visdommens palass". For sportsjournalist Raoul Duke og hans korpulente advokat Gonzo går denne veien rett til Las Vegas. I en rød cabriolet ved navn The Red Shark - fylt til randen av suspekte apotekvarer og urtemedisiner. Duke kaller det kanskje et oppdrag. Gonzo tror kanskje det er hans oppgave å beskytte Duke. Muligens er det en reise til hjertet av den amerikanske drømmen.

Johnny Depp (Raoul Duke) er i dag regnet som en av Hollywoods mest allsidige skuespillere. Hans karriere inkluderer filmer som dramaet "Don Juan DeMarco" med Marlon Brando og Faye Dunaway, gangsterfilmen "Donnie Brasco" med Al Pacino og westernfilmen "Dead Man". For hans tolkning av Tim Burtons "Edward Saksehånd" ble han nominert som beste skuespiller til Golden Globe prisen. Hans andre og tredje nominasjon for samme pris fikk han for sine roller i kjærlighetsfilmen "Benny &sJoon" og portrettfilmen "Ed Wood". Johnny Depp har i tillegg til disse spilt i følgende filmer: "I siste sekund", "The Brave", "Hva er i veien med Gilbert Grape", "Arizona Dream" og senere i år blir han å se i "The Austronaut's Wife".

Benicio Del Toro (DR. Gonzo) er nylig to-ganger vinner av The Independent Spirit Award for beste birolle i filmene "De mistenkte" og "Basquiat". Hans debut som filmskuespiller hadde han i James Bond filmen "Med rett til å drepe" som senere førte til en rekke TV-serier. Disse inkluderer "The Indian Runner", "Uten frykt", "Money for Nothing" og "The Funeral". Nylig spilte han mot Alicia Silverstone og Christopher Walken i "Excess Baggage".

En rekke andre skuespillere dukker opp i filmen i små roller. Av disse kan nevnes Ellen Barkin, Cameron Diaz, Mark Harmon, Christina Ricci og musikeren Lyle Lovett.

Terry Gilliam (regissør og manusforfatter) har erfaring fra flere områder innen film. I hans karriere har han vært skribent, filmforfatter, animatør, produksjonsdesigner og regissør. Mange mener han har tilvirket noen av de mest uforglemmelige synsopplevelser i filmens historie.

Gilliam begynte sin karriere som redaksjonsassistent for bladet Help!, Etter dette vant han en British Academy Award for grafikken i Monty Python filmen "Monty Python's Flying Circus" og co-regisserte med Terry Jones den neste Monty Python filmen. Hans debuterte som filmregissør med "And Now for Something Different".

En av hans største suksesser er "Brazil" hvor han mottok Oscarnominasjon for beste manuskript og filmarkitektur, samt The Los Angeles Film Critics Associations pris for beste film, regi og manuskript. "Baron Munchausens eventyr" ble nominert til fire Oscar. "The Fisher King" med Robin Williams ble også nominert til fire Oscar, og den vant én for beste birolle. I tillegg ble Gilliam nominert til The Golden Globe prisen for beste regissør. Hans siste suksess var "12 Monkeys", hvor Brad Pitt ble nominert til Oscar for beste birolle.

Terry Gilliam er i tillegg gjenganger foran kamera i en rekke Monty Python filmer.

Fakta

Norgespremiere
16.10.1998
Originaltittel
Fear and Loathing in Las Vegas
Sjanger
SVART KOMEDIE
Skuespillere
Johnny Depp
Benicio Del Toro
Tobey Maguire
Ellen Barkin
Gary Busey
Christina Ricci
Mark Harmon
Cameron Diaz
Katherine Helmond
Michael Jeter
Penn Jillette
Craig Bierko
Lyle Lovett
Regi
Terry Gilliam
Manus
Terry Gilliam
Tony Grisoni
Tod Davies
Produsent
Laila Nabulsi
Patrick Cassavetti
Stephen Nemeth
Foto
Nicola Pecorini
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1t.59m.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
Rhino Films/Laila Nabulsi
Distribusjon
United International Pictures

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene