Herren og hans tjenere

Norgespremiere: oktober 2013
1 t. 23 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Mens Sigurd Helmer iføres bispekåpen, kommer den fanatiske Tornkvist til ordinasjonen og overværer den i bakgrunnen. Allerede før ordinasjonen er ferdig, går han til politiet. Han har beviser for at Helmer har ranet til seg embetet ved hjelp av anonyme brev som bakvasket Tornkvist i kampen om bispestaven. Ved festmiddagen i bispegården lar Tornkvist anklagen falle som en bombe. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med Helmers datter, og festbordet oppløses i full forvirring. Bare Helmers hustru står rank i sin tro på hans uskyld. Så blir Helmer stilt for retten, anklaget av Tornkvist.
Skouens evne til å skape nyanserte og fyldig tegnede karakterer, gjør den svertede Sigurd Helmer til en av norsk films mest minneverdige skikkelser. Som en liten intertekstuell 'in joke' fra Skouens side spiller Kielland selv rollen som dommeren i filmen.

Etter Axel Kiellands stykke med Claes Gill som biskop Helmer.
Filmkontrollen
---


VOD
Mens Sigurd Helmer iføres bispekåpen, kommer den fanatiske Tornkvist til ordinasjonen og overværer den i bakgrunnen. Allerede før ordinasjonen er ferdig, går han til politiet. Han har beviser for at Helmer har ranet til seg embetet ved hjelp av anonyme brev som bakvasket Tornkvist i kampen om bispestaven. Ved festmiddagen i bispegården lar Tornkvist anklagen falle som en bombe. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med Helmers datter, og festbordet oppløses i full forvirring. Bare Helmers hustru står rank i sin tro på hans uskyld. Så blir Helmer stilt for retten, anklaget av Tornkvist.
Skouens evne til å skape nyanserte og fyldig tegnede karakterer, gjør den svertede Sigurd Helmer til en av norsk films mest minneverdige skikkelser. Som en liten intertekstuell "in joke" fra Skouens side spiller Kielland selv rollen som dommeren i filmen.
SF Norge
---


DVD-utgivelsen
Herren og hans tjenere er basert på Axel Kiellands skuespill fra 1955. Mens Sigurd Helmer iføres bispekåpen, kommer den fanatiske Tornkvist til ordinasjonen og overværer den fra bakgrunnen. Allerede før ordinasjonen er ferdig, går han til politiet. Han har beviser for at Helmer har ranet til seg embetet ved hjelp av anonyme brev som bakvasket Tornkvist i kampen om bispestaven. Ved festmiddagen i bispegården lar Tornkvist anklagen falle som en bombe. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med Helmers datter, og festbordet oppløses i full forvirring. Bare Helmers hustru står rank i sin tro på hans uskyld. Så blir Helmer stilt for retten, anklaget av Tornkvist.
Nordisk
---


Ulv i presteklær

Femtitallet var Arne Skouens storhetstid som filmkunstner, og han rundet av tiåret med Herren og hans tjenere, en intens skildring av maktkampen mellom to åndshøvdinger. Skouens evne til å skape nyanserte og fyldig tegnede karakterer innenfor en spennende dramaturgisk ramme, gjør den svertede Sigurd Helmer til en av norsk films mest minneverdige skikkelser. Historien er en adapsjon av Axel Kiellands skuespill. Som en liten intertekstuell "in joke" fra Skouens side spiller Kielland selv rollen som dommeren i filmen.

Mens kirkeklokkene ringer og Sigurd Helmer iføres bispekåpen, ankommer Helmers argeste rival under kampen om bispestolen. Hans navn er Dr. theol. Tornkvist (Georg Løkkeberg) - den fanatiske representanten for nådeløst, djeveldyrkende dogmerytteri. Før høytideligheten er over, lister han seg ut igjen og går til politiet. I lommen har han beviser for at Helmer har rant til seg embedet ved hjelp av anonyme brev som har bakvasket Tornkvist under den bitre kampen om bispestaven.

Fra politiet går han til festmiddagen i bispegården hvor Helmer er vert, og lar anklagen falle som en bombe over festbordet. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med biskop Helmers datter Agnes, som tar parti mot sin far og forlater sitt barndomshjem med Tornkvist. Selv Helmers sønn, sjømannen Leif, tviler på faren idet festbordet oppløses i full forvirring. Helmers hustru (Wenche Foss) slites mellom kjærligheten til mannen og sin kristne tro.

Claes Gill, som spiller hovedrollen som biskop Helmer, var en markant skikkelse i norsk kulturliv gjennom flere tiår. Han var først og fremst skuespiller og regissør ved teateret, men også forfatter og filmskuespiller. Til tross for at han ofte imponerte på filmlerretet, spilte han svært få roller. I norsk sammenheng var det Skouen som satte størst pris på Gills talent. Ved siden av biskop Helmer spilte han også pyromanen Tim i det som kanskje er Skouens beste film, Det brenner i natt! (1955), og han huskes også for sin tolkning av kansler Bjelke i An-Magritt (1969).
lg

Cinemateket 1997
---


Mens kirkeklokkene ringer og Sigurd Helmer iføres bispekåpen, ankommer Helmers argeste rival under kampen om bispestolen, den fanatiske dr. theol. Tornkvist, til ordinasjonen og overværer den usett fra bakgrunnen. Enda før høytideligheten er over, lister han seg ut igjen og går til politiet. I lommen har han beviser for at Helmer har rant til seg embedet ved hjelp av anonyme brev som har bakvasket Tornkvist under den bitre kampen om bispestaven. Fra politiet går han til festmiddagen i bispegården, hvor Helmer er vert, og lar anklagen falle som en bombe over festbordet. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med biskop Helmers datter Agnes, som tar parti mot sin far og forlater sitt barndomshjem med Tornkvist. Selv Helmers sønn, sjømannen Leif, tviler på faren idet festbordet oppløses i full forvirring. Bare Helmers hustru står rank i sin tro på hans uskyld. Men Helmer blir stilt for retten, anklaget av Tornkvist.

(Fra programheftet)
---


Møt vår store skuespiller Claes Gill i rollen som biskop Helmer - biskopen som under sin innsettelse anklages for å ha tilranet seg bispestolen ved å skrive anonyme bakvaskelsesbrev om sin argeste rival. Anklagene fører til en dramatisk rettssak hvor bare Helmers kone, spilt av Wenche Foss, tror på hans uskyld.

NFI
---


Maktkamp mellom to åndshøvdinger

Like etter at Sigurd Helmer er ordinert til biskop, leverer hans erkerival Tornkvist et brev til politiet som hevder at Helmer har ervervet embetet på uærlig vis. Dermed starter en maktkamp mellom de to åndshøvdingene, som får store konsekvenser for Helmers liv. Arne Skouen står for regien og Claes Gill har hovedrollen.

Dr. theol. Tornkvist (Georg Løkkeberg) har vært Sigurd Helmers (Claes Gill) argeste rival i kampen om bispestolen. Mens Helmer blir ordinert til biskop, ankommer Tornkvist kirken, og før høytideligheten er over, lister han seg ut igjen og går til politiet. I lommen har han et brev som beviser at Helmer har tusket til seg embetet ved hjelp av anonyme brev som bakvasker Tornkvist.
Deretter går Tornkvist til festmiddagen på bispegården, og han lar anklagene falle som en bombe blant gjestene. Samtidig offentliggjør han sin forlovelse med biskop Helmers datter Agnes som tar parti mot sin far og forlater sitt barndomshjem med Tornkvist. Festbordet oppløses i full forvirring, og tilbake står en fortvilet Helmer og hans kone (Wenche Foss) som slites mellom kjærligheten til mannen og den kristne tro. Hun vil han skal ta på seg skylden som en riktig kristen.

Imponerte på filmlerretet
Som både teaterskuespiller og - regissør, forfatter og filmskuespiller var Claes Gill (1910 - 73) en markant skikkelse i norsk kulturliv gjennom flere tiår. Riktignok hadde han få filmroller, men imponerte hver gang. Regissør Arne Skouen, som på 50-tallet opplevde sin storhetstid som filmkunstner, hadde en forkjærlighet for Gill og brukte ham både i "Det brenner i natt!" (1955) og i "An-Magritt" (1969).
"Herren og hans tjenere" bygger på et skuespill av Axel Kielland. Som en kuriositet kan nevnes at forfatteren selv spiller rollen som dommeren i filmen.

NRK 2000
---

Fakta

Norgespremiere
oktober 2013
Originaltittel
Herren og hans tjenere
Sjanger
Drama
Skuespillere
Claes Gill
Wenche Foss
Georg Løkkeberg
Urda Arneberg
Lars Andreas Larssen
Anne-Lise Tangstad
Sverre Hansen
Harald Heide Steen
Axel Kielland
Einar Sissener
Egil Hjorth-Jenssen
Henny Moan
Helge Essmar
Øyvind Øyen
Hans Coucheron-Aamot
Rolf Christensen
Carl Frederik Prytz
Erik Lassen
Thor Hjorth-Jenssen
Regi
Arne Skouen
Manus
Arne Skouen
Foto
Finn Bergan
Musikk
Gunnar Sønstevold
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 23 min.
Produksjonsår
1959
Produksjonsselskap
Norsk Film A/S
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene