10,000 BC

Norgespremiere: 14.03.2008
11 år
1 t. 49 min.
Drama / Eventyr

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Han må frigjøre sitt folk fra krigerne ved verdens ende.

I en tidsalder der mennesker og beist barker sammen i kampen for tilværelsen, må en ung kriger overbevise seg selv og stammen om at han er den som er utpekt til å redde dem fra undergangen. Samtidig kan han vinne kjærligheten.

I en avsides fjellstamme har den unge jegeren D'Leh funnet sitt hjertes lidenskap - vakre Evolet. Når en gruppe mystiske krigsherrer plyndrer landsbyen hans og kidnapper Evolet, må D'Leh føre en liten gruppe jegere på sporet av krigsherrene til verdens ende for å redde henne.
Den usannsynlige samlingen krigere er preget av skjebnen. De må kjempe mot forhistoriske rovdyr, og på slutten av sin heltemodige reise oppdager de en tapt sivilisasjon. Deres endelige skjebne bestemmes i et imperium hinsides fatteevnen, der enorme pyramider strekker seg mot himmelen. Her må de gå til kamp mot en mektig gud som har gjort folket deres til slaver.

Roland Emmerich
(regi)
Tyskfødte Roland Emmerich har blitt en sikker leverandør av bombastisk storfilm i Hollywood. Han har selv nevnt kjente katastrofefilmer fra 70-tallet som favoritter, og inspirasjonen har satt preg på suksesser som science fiction-kolossene "Stargate" (1994), "Independence Day" (1996, Amandapris for beste utenlandske film) og "Godzilla" (1998). I "The Patriot" (2000) jobbet han også i stor skala, men med den amerikanske revolusjonen på 1770-tallet som realistisk bakteppe. Pessimisme og en dose realisme ble blandet inn i manuset til miljøfilmen "The Day After Tomorrow" (2004), et varsko om global oppvarming uten forskeres forsiktige forbehold.
Emmerich studerte ved filmskolen i München, og studenfilmen "The Noah's Ark Principle" deltok ved filmfestivalen i Berlin i 1984. Den ble en suksess og solgt til mer enn 20 land. Emmerich etablerte produksjonsselskapet Centropolis Film Productions, og produserte og regisserte "Joey" (1985, også kjent som "Making Contact"), "Ghost Chase" (1987) og "Moon 44". Hans første film i USA var hardkokte "Universal Soldier" (1992) med Jean-Claude Van Damme og Dolph Lundgren.

Steven Strait
(D'Leh)
Steven Strait begynte som modell, og debuterte som skuespiller i actionkomedien "Sky High" (2005), om en high school for superhelter. Han spilte mot popstjerne Ashlee Simpson i dramaet "Undiscovered" (2005), da som den håpefulle rockemusikeren Luke Falcon. I den overnaturlige grøsseren "The Covenant" (2006) hadde Strait hovedrollen.

Camilla Belle
(Evolet)
Camilla Belle er bare i begynnelsen av 20-årene, men har rukket å få over 20 TV- og kinofilmer på merittlisten. Hun har vært med i blant annet Steven Spielbergs "The Lost World: Jurassic Park" (1997) og nyinnspillingen av thrilleren "When a Stranger Calls" (2006). I 2005 spilte hun i tre høyst ulike independent-filmer, og fikk god kritikk i samspill med Daniel Day-Lewis i "The Ballad of Jack and Rose". Hun var del av et tungt ensemble i "The Chumscrubber", blant andre Ralph Fiennes, Glenn Close og Carrie-Anne Moss. Hun spilte også mot "24"- og "Sopranos"-kjendisene Elisha Cuthbert og Edie Falco i "The Quiet", som hadde premiere på den internasjonale filmfestivalen i Toronto.

Cliff Curtis
(Tic'Tic)
En av New Zealands mest profilerte skuespillere er kanskje best kjent for familiedramaet "Whale Rider" (2002), men Cliff Curtis har en rekke andre storfilmer å vise til. Han debuterte på stort lerret med Oscar-vinneren "Piano" (1993) og fulgte opp med "Desperate Remedies" (1993), som ga ham en New Zealand Film Award for beste mannlige birolle. Siden fulgte dramaet "Once Were Warriors" (1994), som ble overøst med priser og superlativer. I 2007 var Curtis med i storfilmer som "Die Hard 4.0" med Bruce Willis, thrilleren "Fracture" med Anthony Hopkins og Danny Boyles science fiction-thriller "Sunshine".

Fakta

Norgespremiere
14.03.2008
Originaltittel
10,000 BC
Sjanger
Drama
Eventyr
Skuespillere
Nathanael Baring
Camilla Belle
Mona Hammond
Marco Khan
Reece Ritchie
Omar Sharif med flere
Regi
Roland Emmerich
Manus
Roland Emmerich
Harald Kloser
Produsent
Roland Emmerich
Mark Gordon og Michael Wimer
Foto
Ueli Steiger
Musikk
Harald Kloser
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
1 t. 49 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Filmen inneholder flere stridscener. Da disse er lite nærgående og foregår i et forhistorisk univers, antas det at filmen ikke vil virke skremmende på 11-åringer. Filmen frarådes samtidig underårige pga voldens karakter og enkelte urovekkende forfølgelsescener.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene