Betty Blue - 37,2°C om morgenen

Norgespremiere: 02.06.2016
2 t.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

37,2º om morgenen

Ikke kom for sent til Betty Blue, som åpner med en av filmhistoriens lengste og mest omtalte samleiescener (de gjør det på ordentlig, hvis noen skulle være i tvil). Betty har møtt Zorg, og flytter inn i hans bungalow ved havet, hvor de tilbringer tiden med å dyrke et lidenskapelig kjærlighetsforhold.

Zorg er en upublisert forfatter i trettiårsalderen, harmonisk og tilbakelent, men uambisiøs og melankolsk. Unge Betty er hans rake motsetning: temperamentsfull, impulsiv, uberegnelig, intens - og ikke minst dampende sexy. Alt fungerer veldig fint så lenge de er i sengen, men dessverre kan de ikke tilbringe all sin tid der (selv om de gjør et beundringsverdig forsøk).

En dag kommer Betty over Zorgs manuskripter og blir overbevist om at han er et geni. Fra nå av investerer hun sin overflod av energi i å få resten av verden til å innse det samme. De brenner alle broer (ihvertfall bungalowen) og reiser til Paris, hvor forlagene ikke deler Bettys overbevisning, og videre til en småby i Sør-Frankrike, hvor paret driver en piano-butikk. Filmen konsentrerer seg mer og mer om Bettys ustabile mentale tilstand. Kompromissløse Betty stiller ekstremt høye krav til livet. Når omgivelsene svarer med lunkenhet, lukker hun seg inne i seg selv, og intensiteten hennes slår over i selvødeleggelse. Zorg blir et hjelpeløst vitne til at Betty drives stadig lenger inn i den selvdestruktive galskapen, og til slutt tar han en diskutabel og ugjenkallelig beslutning (i en scene som forøvrig er lånt fra Gjøkeredet).

Det er mye nakenhet, het lidenskap og sterke farger i 37,2º le matin, som er originaltittelen (og refererer til kvinnens kroppstemperatur under eggløsningen) på Beineix' tredje film, etter Diva og Månen i rennesteinen. Beineix er blitt kjent for sin reklameestetikk (han har bakgrunn fra reklamebransjen) og sin dyrking av det fullkomne visuelle uttrykket. Filmen ble en en voldsom suksess og et hett diskusjonstema både internasjonalt og i hjemlandet Frankrike. Den innebar dessuten et internasjonalt gjennombrudd for Béatrice Dalle.

Cinemateket 1998

Fakta

Norgespremiere
02.06.2016
Originaltittel
37°2 le matin - Betty Blue
Sjanger
Drama
Skuespillere
Beatrice Dalle
Jean-Hugues Anglade
Consuelo de Haviland
Gérard Darmon
Clémentine Célarié
Jacques Mathou
Claude Confortes
Philippe Laudenbach
Vincent Lindon
Raoul Billerey
Claude Aufaure
André Julien
Regi
Jean-Jacques Beineix
Manus
Jean-Jacques Beineix
Produsent
Jean-Jacques Beineix
Claudie Ossard
Foto
Jean-François Robin
Musikk
Gabriel Yared
Nasjonalitet
Frankrike
Originalspråk
fransk
Lengde
2 t.
Produksjonsår
1986
Produksjonsselskap
Gaumont/Constellation/Cargo Film
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene