Min nabo Totoro

Norgespremiere: 30.03.2007
Tillatt for alle
1 t. 26 min.
ANIMASJON, BARNEFILM, FAMILIEFILM, ANIME

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Den fantastiske og fantasifulle skaperen av "Chihiro og heksene" og "Det levende slottet" inviterer deg på nabobesøk!

Når Mei og Satsuki flytter på landet møter de Totoro, skogens vokter. Plutselig blir hverdagen fylt av magiske eventyr sammen med den svære skogsguden!

En vakker vårdag kommer en tungt lastet bil kjørende gjennom et fredelig og fargesterkt landskap. I bilen sitter ti år gamle Satsuki, den fireårige lillesøstera hennes, Mei, og faren deres. For de to søstrene er dette starten på et spennende eventyr, og de legger ikke skjul på at de håper det gamle huset de skal flytte inn i er hjemsøkt.

Vel framme i huset syns de faktisk at de ser noe eller noen de slett ikke er sikre på om virkelig kan være der, og henrykte prøver de å bli venner med de merkelige skapningene som kanskje bor i huset deres. Nabokona, som de straks begynner å kalle bestemor, kan fortelle hvem det er de har møtt. Bestemor har nemlig sett litt av hvert før!

Innimellom eventyrene og skoledagene finner Satsuki tid til å skrive lange brev til mora, som ligger på sykehus og gleder seg til å gjenforenes med familien sin.

Snart er jentene rundt omkring i huset og ute i skogen på oppdagelsesferd. En dag når Satsuki er på skolen, ser Mei et underlig dyr gjemme seg under huset. Hun følger etter den inn i en slags tunnel under det kjempedigre kamfertreet, og snart møter hun Totoro!

Totoro er skogens vokter, og er søvnig, leken og veldig snill. Heldigvis for Mei er det ikke bare hun som vet om Totoro, for når hun en dag går seg bort på vei til sykehuset der mora ligger, får Satsuki hjelp av Totoro og en meget spesiell buss til å finne henne igjen...

Om filmen
"Min nabo Totoro" er et fargesprakende og magisk stykke barnefilm fra det etter hvert verdensberømte Studio Ghibli og regissør Miyazaki Hayao. Det er en barnefilm også voksne vil ha stor glede av. Den springer ut av en makeløs fantasi og viser en verden som på mange måter ligner vår egen, men hvor magien aldri er langt unna.

Skildringen av de to jentene er så mesterlig at barn vil kjenne seg igjen og foreldrene deres sannsynligvis se på barndommen med friske øyne. Ingen som har sett ansiktet til den lettere forelskede gutten Kanta når han har gitt paraplyen sin til Satsuki, eller den furtne Mei som heller vil være med Satsuki på skolen enn å bli passet av bestemor, vil lenger tro at tegnefilmer og barndomsskildringer er noe som er forbeholdt barna.

Fortellingen følger ikke helt de vante mønstre med begynnelse, midt og slutt, konflikt, løsning og gjenopprettet harmoni, men dette gjør bare at filmen gir enda sterkere inntrykk av å være et sant utsnitt av to unge søstres opplevelser en sommer.

Etter at filmene "Chihiro og heksene" og "Det levende slottet" har gått på kino i Norge burde ikke navnet Miyazaki Hayao være ukjent for filmelskere med hjerte for animasjonsfilm. Han er en av de helt store i animasjonsfilm, og nå er hans ry i ferd med å spre seg hit. Filmene hans er knakende gode hver for seg, men de som har sett en eller flere Miyazakifilmer før vil ha ekstra mye å glede seg over, det er nemlig mye å kjenne seg igjen i fra tidligere filmer. Et sted må man imidlertid starte, og for nykommere fins det neppe noe bedre sted enn her!

Det heter at den venter ikke forgjeves som venter på noe godt. Nå har de som har ventet på Totoro (enten de har vært klar over det eller ikke) altså endelig fått uttelling. Det tok nesten tjue år, men nå kan vi altså endelig få se Totoro på stort lerret her på berget også.

De virkelig gode nyhetene i den forbindelse er at Oro Film har kjøpt inn flere av Miyazakis tidligere filmer for norsk distribusjon. Nå er det altså bare å glede seg til åra som kommer, for her kommer godbitene til å stå i kø!

Fakta

Norgespremiere
30.03.2007
Originaltittel
Tonari no Totoro
Sjanger
ANIMASJON, BARNEFILM, FAMILIEFILM, ANIME
Skuespillere
Hanne Dancke
Reidun Berntsen
Agnes Fasting
Tommy Karlsen
Lena Meieran
Hedda Munthe
Amalie Reitan
Christoffer Staib
Inger Teien
Regi
Hayao Miyazaki
Manus
Hayao Miyazaki
Produsent
Toru Hara
Foto
Hisao Shirai
Musikk
Jo Hisaishi
Nasjonalitet
Japan
Lengde
1 t. 26 min.
Produksjonsår
1988
Produksjonsselskap
Studio Ghibli
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Denne japanske animasjonsfilmen skildrer to jenter som flytter på landet med sin far. Her møter de en rekke magiske vesener som ved første øyekast kan virke litt skumle, men som raskt viser seg å være både ufarlige og snille. Filmen har en gjennomgående trygg og ubekymret stemning, og det antas derfor at den ikke vil vekke uro hos yngre barn. Filmen tillates av den grunn for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene