Shooting Dogs

Norgespremiere: 27.10.2006
15 år
1 t. 56 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En råsterk film om folkemordet i Rwanda.
April 1994. Rwanda er på randen av borgerkrig. Situasjonen er spent, men livet går sin vante gang på skolen der Joe underviser. Han er en ung og idealistisk lærer på en britisk misjonsskole i hovedstaden Kigali, der Fader Christopher (John Hurt) er overhode.

Plutselig bryter helvete løs. Hutu-milits begynner brutalt å slakte ned tutsier. Tusenvis av tutsier søker tilflukt på misjonsskolens område, der også en liten belgisk FN-delegasjon er stasjonert. Men tryggheten fra FN-soldatene viser seg å være syltynn. Soldatene har kun mandat til å overvåke situasjonen, ikke til å gripe inn i den. Tutsiene opplever at hele verden vender dem ryggen. Og utenfor det spinkle gjerdet samler hutuer seg med bloddryppende macheter.

Filmen er basert på virkelige hendelser fra folkemordet i Rwanda og innspillingen er lagt til skolen der det virkelig skjedde. Mange av de involverte i filmen opplevde folkemordet på kroppen og mistet flere av sine nærmeste under tragedien.

"In the end, this is a film about hope." Michèle Maheux, Toronto Film Festival

SHOOTING DOGS fikk Den Norske Fredsfilmprisen i Tromsø 2006.

Juryens begrunnelse:
Det er en film som på en kraftfull måte tematiserer et ekstremt tilfelle av direkte, kulturell og strukturell vold. Filmens emne er de grusomme overgrepene som ble begått i Rwanda i 1994, og måten FNs fredsstyrker og det internasjonale samfunn fullstendig sviktet sitt ansvar for å beskytte sivilbefolkningen mot folkemordet. Ved å se historien gjennom øynene til en ung tutsi-jente får årets vinner tydelig fram de systematiske og rasistiske sidene ved grusomhetene og den kyniske mangelen på politisk vilje til å gripe inn. Seeren sitter igjen med sterke følelser av sinne og avsky, samtidig som filmen bringer til vår kritiske bevissthet svært påtrengende etiske dilemmaer knyttet til internasjonal bruk av makt for å beskytte mennesker i tilfeller av massiv lidelse.

Fakta

Norgespremiere
27.10.2006
Originaltittel
Shooting Dogs
Sjanger
Drama
Skuespillere
Claire-Hope Ashitey
Hugh Dancy
David Gyasi
Dominique Horwitz
John Hurt
Regi
Michael Caton-Jones
Manus
Richard Alwyn
David Belton
David Wolstencroft
Produsent
David Belton
Pippa Cross
Jens Meurer
Foto
Ivan Strasburg
Musikk
Dario Marianelli
Nasjonalitet
Storbritannia
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 56 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
CrossDay/Egoli Tossell
Distribusjon
Arthaus
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Dette dramaet er basert på virkelige hendelser fra folkemordet i Rwanda i 1994. Filmen får 15-årsgrense da den inneholder svært realistiske skildringer fra disse grufulle hendelsene. Flere av drapene er svært nærgående skildret, og filmen frarådes derfor ungdom under 15 år.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene