Katten

Norgespremiere: 02.04.2004
Tillatt for alle
1 t. 25 min.
Familiefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Conrad (Spencer Breslin) og Sally Walden (Dakota Fanning) er hjemme med barnevakten mens mor er på jobb. Barnevakten sover, men Conrad og Sally får ikke lov å gjøre noe som er gøy.
Alt de kan gjøre er å sitte og se ut av vinduet, og det er aldri noe gøy - særlig ikke når det regner ute. I det hele tatt er alt veldig kjedelig, inntil Katten (Mike Myers) dukker opp. Ikke en hvilken som helst katt; en snakkende katt, så høy som en voksen mann og kledt i en merkelig rød og hvit flosshatt og rød sløyfe! Og denne Katten vet hvordan man skal ha det gøy! Han setter i gang og lærer Sally og rakkerungen Conrad hvordan man kan ha det gøy på et tilsynelatende kjedelig sted - hjemme.

Katten går hardt til verks, og når leken er over vil huset aldri bli det samme igjen. Heldigvis for Katten - og barna - blir han holdt i tøylene av en samvittighetsfull snakkende fisk, og han har med seg to assistenter, Ting 1 og Ting 2, som ved hjelp av fantastiske maskiner rydder opp etter hans ville påfunn. De voksne i filmen er den sovende barnevakten Mrs. Kwan (Amy Hill), moren Joan Walden (Kelly Preston) og den sleipe naboen Quinn (Alec Baldwin) som gjør alt for å innynde seg hos barnas mor - og som vil sende den umulige Conrad langt bort, på en militær kostskole.

KATTEN (The Cat in the Hat) er filmversjonen av en av de mest suksessrike barnebøkene i USA (og verden for øvrig) noensinne. Dr. Seuss (alias Theodor S. Geisel) skrev boken som først kom ut i 1957 med det mål for øyet å få barn interessert i bøker, og øke vokabularet deres. Dr. Seuss illustrerte boken med morsomme tegninger av Katten med hatten og barna, og boken ble så populær at det snart kom flere barnebøker i samme serie. Dr. Seuss skrev også "How the Grinch Stole Christmas" som gikk på kino som "Grinchen" i 2000, og som også er en juletradisjon på fjernsyn i USA.

Mike Myers (Katten) begynte karrieren i TV-showet "Saturday Night Live" i 1989. Her skapte han bl.a. figuren Wayne Campbell, forstadsrockeren som bor i kjelleren til mor. Sketsjen ble til en film, "Wayne's World" (1992), som fikk oppfølgeren "Wayne's World 2" (1993) med stor suksess. Mest kjent er nok Myers som Austin Powers/Dr. Evil i "Austin Powers - Agenten som kom ut av fryseren" (1997). Austin Powers-filmene parodierer alt fra "Trollmannen fra Oz" (1939) til "Star Wars" (1977) og også alle James Bond-filmene. Myers lånte stemmen til tittelrollen i "Shrek" (2001, eng. tale) og blir selvsagt å høre også i "Shrek 2" som kommer på kino høsten 2004. Mike Myers har vunnet Emmy, MTV Movie Awards, Canadian Comedy Award og American Comedy Award for sine ulike roller.

Kelly Preston (Joan Walden) har spilt i en rekke suksessfilmer siden debuten "10 før midnatt" i 1983. Blant annet spilte hun Danny DeVitos kjæreste i "Tvillinger" (1988), hun spilte med Matthew Broderick i den romantiske komedien "Hevnen er søt" (1997), og hun fikk meget gode kritikker for sin del i "Jerry Maguire" (1996), med Tom Cruise og Renée Zellweger. Kellys neste film skal hete "Eulogy".

Alec Baldwin (Lawrence Quinn) er den eldste av tre brødre (Alec, Stephen og William) som alle er skuespillere. Hans første store 'hit' i Hollywood var "Beetlejuice" (1988), en spøkelseskomedie som ble noe av en kultfilm. Baldwins store gjennombrudd kom med thrilleren "Jakten på Rød Oktober" (1990) med Sean Connery som Baldwins motpart. Baldwin har spilt i en lang rekke filmer, blant annet "The Getaway" (1994), "Pearl Harbor" (2001) og sci-fi-animasjonen "Final Fantasy" (2001).

Bo Welch (regissør) gjør sin første film i regissørstolen med "Cat in the Hat". Men det betyr ikke at han er ukjent med mediet-han har over 20 filmer bak seg som produksjonsdesigner, deriblant tre av Tim Burton: "Beetlejuice" (1988), "Edward saksehånd" (1990) og "Batman vender tilbake" (1992). Andre av hans filmer utmerker seg også visuelt, kanskje spesielt "Men in Black" I & II.

Norske stemmer:
Anders Bye, Lars Berteig Andersen, Ida Maria Dahr Nygaard, Christoffer Staib, Heidi Gjermundsen, Kåre Conradi, Espen Sandvik, Lena Meieran, Christian Barmen , Katrine Blomstrand


Fakta

Norgespremiere
02.04.2004
Originaltittel
Cat in the Hat
Sjanger
Familiefilm
Skuespillere
Mike Myers
Alec Baldwin
Kelly Preston
Regi
Bo Welch
Manus
Alec Berg
Produsent
Brian Grazer
Musikk
David Newman
Nasjonalitet
USA
Lengde
1 t. 25 min.
Produksjonsår
2003
Produksjonsselskap
Universal
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Denne komedien som bygger på den populære barneboken "The cat in the hat" har ingen scener som kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor vurderingen tillatt for alle.

Få med deg disse filmene