Pionér

Norgespremiere: 30.08.2013
11 år
1 t. 46 min.
Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

PIONÉR er en thriller fra starten av det norske oljeeventyret. Store forekomster av olje og gass er funnet på norsk sokkel og norske myndigheter ønsker å føre dem i land via en rørledning på 500 meters dyp. Yrkesdykkeren Petter er besatt av tanken på å være den første på bunnen. Sammen med broren Knut har han den disiplin, styrke og eventyrlyst som trengs til å ta på seg verdens desidert farligste oppdrag. En tragisk ulykke vender imidlertid alt på hodet og sender Petter ut på en reise hvor han gradvis mister oversikt over hvem som trekker i hvilke tråder. Jo nærmere Petter kommer sannheten, jo mer går det opp for ham at også hans eget liv står i fare...

PIONÉR er allerede solgt til en rekke land, bl det amerikanske markedet gjennom distribusjonsselskapet Magnolia Pictures. Magnolia Pictures har tidligere kjøpt rettigheter til Morten Tyldums HODEJEGERNE, Lars von Triers MELANCHOLIA og Thomas Vinterbergs JAKTEN. Andre land som har sikret seg rettighetene til filmen kan nevnes; Storbritannia (Arrow Films Ltd), Benelux (Lumiere), Japan (Nettai Museum Ltd.) og Korea (Focus & Company). Ungarn (Vertigo Media), Albania, Slovenia, Croatia, Serbia & Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonia ( alle via Stars Media International).

Den er det verdenskjente franske elektronika-duoen AIR som har laget filmmusikken. AIR fikk sitt gjennombrudd med albumet "Moon Safari" i 1998, og har tidligere jobbet tett med regissør Sofia Coppola, bl.a. på hennes regidebut "The Virgin Suicides". Duoens arbeid på PIONÉR markerer første gang bandet komponerer musikk for en skandinavisk film.


Foran kamera
Det er et stjernelag Skjoldbjærg har med i sin nye film. I tillegg til Aksel Hennie i hovedrollen som "Petter" ser vi fra Norge Ane Dahl Torp, Jørgen Langhelle, Andre Eriksen, Eirik Stubø, David A. Jørgensen og Endre Hellestveit. I filmens utenlandske roller ser vi amerikanerne Wes Bentley (The Hunger Games og American Beauty), Stephen Lang (Avatar), meksikanske Stephanie Sigman (Miss Bala) og australske Jonathan LaPaglia (kjent fra bl.a Cold Case og N.C.I.S).

Regissør
Erik Skjoldbjærg debuterte som regissør i 1997 med braksuksessen Insomnia med stort besøk på kino og deltakelse i filmfestivalen i Cannes. Den amerikanske re-maken ble regissert av Christopher Nolan med Al Pacino, Hillary Swank og Robin Williams i de ledende rollene. I 2002 regisserte han den amerikanske independentfilmen Prosac Nation med Cristina Ricci. Skjoldbjærgs siste film Nokas ble sett av over 250.000 på kino i Norge, og vant dessuten Amanda for best regi i 2011.

Produsent
PIONÉR produseres av FRILAND FILM v/ Christian Fredrik Martin. Friland Film har etablert seg som en seriøs aktør innen produksjon av langfilm i Norge på få år. Deres siste filmer er HODEJEGERNE og SØNNER AV NORGE. Førstnevnte ble en kjempesuksess både i Norge og utlandet. Friland har dessuten produsert titler som Sara Johnsens Upperdog, URO, Tommys Inferno og Vinterkyss. Til høsten er de også aktuelle med Bård Breiens Detektiv Downs.

PIONÉR er en internasjonal storsatsning i co-produksjon med Pandora Filmproduktion, Garagefilm International AB, Film i Väst, Les Films d'Antoine, MRP Matila Röhr Productions og Nordisk Film. Med støtte fra Eurimages, Nordisk Film & TV Fond, Filmstiftung NRW, Filmförderung HSH, Norsk Filminstitutt, Svensk Film Institutt, Finnish Film Foundation, CNC - Aide aux Films en Langue Etrangère og MEDIA.


Distributør
Nordisk Film er en del av Egmont, og er Nordens ledende utvikler, produsent og distributør av kreativt innhold innenfor film, musikk og spill. Nordisk Film har de nordiske rettighetene på distribusjon av Sony PlayStation og eier kinoer i Norge og Danmark. Herunder leverer Nordisk Film produksjon- og post-produksjonsfasiliteter til en lang rekke nordiske filmselskaper. Nordisk Film har tidligere co-produsert og distribuert Stieg Larssons Millennium -trilogi og Kon-Tiki, og vært involvert i store nordiske produksjoner som bl.a Max Manus, Snabba Cash, Antichrist og Hodejegerne.

Fakta

Norgespremiere
30.08.2013
Originaltittel
Pionér
Sjanger
Thriller
Skuespillere
Aksel Hennie
Ane Dahl Torp
Jørgen Langhelle
Andre Eriksen
Eirik Stubø
David A. Jørgensen
Endre Hellestveit
Wes Bentley
Stephen Lang
Stephanie Sigman
Jonathan LaPaglia
Regi
Erik Skjoldbjærg
Manus
Hans Gunnarson
Kathrine Valen Zeiner
Cathinka Nikolaysen
Nikolaj Frobenius
Erik Skjoldbjærg
Produsent
Christian Fredrik Martin
Foto
Jallo Faber
Musikk
Air
Nasjonalitet
Norge
Lengde
1 t. 46 min.
Produksjonsår
2013
Produksjonsselskap
Friland Produksjon AS
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom / Voksen
Begrunnelse
Flere dramatiske scener og utrygg stemning gjør at filmen får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene