Ikingut

Norgespremiere: 07.09.2001
1 t. 28 min.
Barnefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hva er IKINGUT? En flygende isbjørn? En demon? Et sjø-uhyre? ... eller din beste venn?
Det var en gang, for noen hundre år siden, en forblåst liten islandsk fiskerlandsby. Vinteren hadde vært så kald at deler av havet var dekket med is, derfor kunne ikke fiskebåtene dra ut for å fiske og folkene i den lille landsbyen begynte å slippe opp for mat. Når vår historie begynner samler landsbybefolkningen seg i kirken for å sette sin lit til Gud, men en av dem, Thorkell, mener gammeldagse heksekunster er bedre en bønner.

På veien hjem fra kirken ser Boas, prestens sønn, noe skremmende ute på isen: Det har pels som en isbjørn, men det går på to som et menneske, og lager merkelige lyder. Vettskremt løper Boas hjem og forteller at han har sett et monster. Bare Thorkell tror ham, han mener monsteret må være en demon sendt av djevelen for å bringe ulykke over landsbyen.

En natt våkner Boas av at monsteret skriker utenfor vinduet hans. Boas vekker resten av huset, alle løper ut og unngår dermed å bli drept i et voldsomt snøskred som knuser halve huset. Når Boas litt senere møter monsteret ansikt til ansikt viser det seg at inne i den hvite pelsen er en gutt på Boas' alder. Boas skjønner ikke hva han sier eller hvor han kommer fra, men han tror navnet hans er Ikingut. Selv om de to ikke kan snakke sammen har de det fryktelig morsomt i hverandres selskap. Ikingut flytter inn hos Boas' familie, og skaffer familien mat ved å fiske gjennom et hull i isen. Men resten av landsbyen har nesten ikke mat igjen og isen ser ut som den skal bli liggende lenge. Thorkell er besatt av tanken på at Ikingut er en farlig demon som er skyld i landsbyens ulykke. De sultne og redde fiskerne lar seg lett overbevise om at monsteret må dø, hvis ikke vil de alle sulte i hjel. Boas forestår at hans beste venn er i livsfare, og sammen med sin søster Ása legger han ut på et farefullt oppdrag for å redde Ikingut.

Ikingut er først og fremst en spennende eventyrfilm for barn, men den formidler også et budskap om ikke å la frykten ta overhånd i møtet med ting vi ikke forstår.

Det er lett å si at menneskene som vil drepe Ikingut er onde eller dumme, men de hadde helt fra de var små fått lære at når noe negativt skjedde, som at man slapp opp for mat, var det en forklaring på dette. Og denne forklaringen var å finne blant de tingene vi i dag definerer som overtro, slik som f.eks. demoner.

I dagens samfunn lærer vi også en del ting som gjør at vi av og til møter fremmede kulturer og fremmende mennesker med frykt, i stedet for med en åpenhet som gjør oss i stand til å lære nye ting og bygge et godt samfunn. Satt i en annen tid og med sin enkle og klare, men på ingen måte belærende, historie har Ikingut mye til felles med de gamle folkeeventyrene. Og vi kan håpe på at filmen, i likhet med dem kan hjelpe oss å avdekke parallelle mønstrene i vårt eget samfunn, slik at vi unngår å handle på samme måte.

Filmens regissør, Gísli Snaer Erlingsson, begynte i den islandske statlige TV-kanalen RUV i 1986 som forfatter og vert for et ungdoms komedie-program regissert av Fridrik Thor Fridriksson. Etter å ha arbeidet som regi-assistent og produksjonsleder i 2 år, begynte Gísli å studere TV-drama ved Sveriges Television. Fra 1988 til 1990 regisserte og produserte han flere TV-programmer for RUV. I 1990 begynte han på F.E.M.I.S. (Institut de Formation et D'Enseignement pour les Métier de L'Image et du son) i Paris. Etter at han tok eksamen der har Gísli Snaer Erlingsson regissert flere spillefilmer og reklamefilmer på Island og i resten av Europa. Mest kjent i Norge er nok barnefilmen Benjamin due fra 1996, en magisk og intens skildring av vennskapet mellom fire gutter. For tiden utvikler han tre prosjekter, Aquarius, April og The Restroom Diva, som skal produseres i Irland, Skottland og Japan.

Det uregjerlige været i filmen er ikke noe filmtricks. Noen dager var stormen og snøværet så ille at det var umulig å filme, men ingen fikk en fridag av den grunn: I stedet måtte de løpe rundt og berge filmutstyret og kulissene. En gang ble lensmannens hus knust til pinneved av stormen. Snøraset som ødela Boas' hus måtte imidlertid lages, og det var den norske spesial-effekt-eksperten Martin Gant som hadde ansvaret for dette. Det ble gjort ved at man bygget en miniatyrkopi av Boas'hus og fjellene omkring. Snøras-effekten fikk man ved å helle salt over miniatrylandskapet og å bruke kameraer med spesielt høy hastighet.

Fakta

Norgespremiere
07.09.2001
Originaltittel
Ikingut
Sjanger
Barnefilm
Skuespillere
Hjalti Rúnar Jónsson
Hans Tittus Nakinge
Pálmi Gesysson
Magnús Ragnarsson
Freydis Kristófersdóttir
Finnur Gudmu
Regi
Gísli Snaer Erlingsson
Manus
Jón Steinar Ragnarsson
Produsent
Hrönn Kristinsdóttir
Foto
Sigurdur Sverrir Pálsson
Musikk
Vilhjálmur Gudjónsson
Nasjonalitet
Island
Språk
Islandsk
Lengde
1 t. 28 min.
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Icelandic Film Corporation
Filmhuset AS og Zentro
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Få med deg disse filmene