Coffee and Cigarettes

Norgespremiere: 09.07.2004
Tillatt for alle
1 t. 37 min.
Komedie / Drama / Kortfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Nikotin og koffein - en perfekt match.

Dette er den ultimate filmen for deg som virkelig hater den nye røykeloven, og for de som elsker god film. Noen av oss stiftet bekjentskap med Jim Jarmusch geniale kortfilmer allerede på åttitallet, og vi og nye publikummere kan nå glede oss til en real dose koffein og nikotin.
Det er mye snakk om "den gode samtalen" for tida. Mange ønsker å ha gode samtaler, og de har sine strategier for å oppmuntre samtalen til å bli god. Hvordan kommer man på glid, liksom? Under hvilke forhold blir samtalen god, og for hvem er samtalen god?

I Jim Jarmuschs nye film "Coffee and Cigarettes" får vi være med på en rekke samtaler, av varierende kvalitet for samtalepartnerne, men alle med mye å by på for oss som er flue på veggen.

Å fortelle hva denne filmen handler om er fort gjort. Enkelt sagt er det en serie møter mellom cirka to personer og tildels store mengder kaffe og sigaretter.

Sagt på en annen måte, er det elleve variasjoner over temaet kaffe og røyk, Sigg og kaffe ville ikke vært sigg og kaffe dersom ingen begynte å snakke om hvor godt nikotin og koffein er sammen, eller hvis ikke noen oppfordret noen andre til å slutte å røyke. Er kaffen god? Hvor lenge har vi kjent hverandre nå?

Like mye som det er elleve variasjoner over det samme temaet, er det et stafettløp med elleve etapper. Den neste episoden tar opp i seg et særtrekk ved den forrige, løper videre med det en stund, finner sin egen stil og leverer stafettsigaretten over til neste kaffedrikker.

Enda et alternativ: "Coffee and Cigarettes" er elleve måter å få deg til å le på. Fra lun humring til plutselige gapskratt, fra pur gjensynsglede via slapstick og vidd til aldri så lite infam skadefryd er "Coffee and Cigarettes" rett og slett en lykkepille av en film.

Mye av hemmeligheten ligger i formen, altså tema med variasjoner, men veldig mye av æren for at denne filmen har blitt så vellykket tilfaller skuespillerne og den som har satt dem sammen. Her møter vi den maniske Roberto Benigni (fra "Down by Law" og "La Vite e Bella") koblet med den noe mer flegmatiske Steven Wright (som mange har hørt i "Reservoir Dogs").

Både Tom Waits og Iggy Pop er mest kjent som musikere, men de har også prøvd seg foran kamera. Særlig Tom Waits har hatt en viss suksess som filmskuespiller, men her vil mange få øynene opp for Iggy Pop, som med sitt furete ansikt er inkarnasjonen av slapstick.

Det er flere musikere med: i en film møter vi Jack og Meg White, best kjent som garasjerock-kometene i The White Stripes. Er de søsken? Mann og kone? Svaret får vi ikke her, men det er lov å lure...

Cate Blanchett (Galadriel i Ringenes Herre-filmene) spiller ikke mindre enn to roller, og utviser en selvinnsikt og en sans for humor mange ikke ante eksisterte bak hennes vakre ytre.

Steve Coogan ("24 Hour Party People" og TV-serien om Alan Partridge) og Alfred Molina ("Dead Man" og Doctor Octopus i "Spider-Man 2") leverer tedrikking, slektsforskning og skadefryd så vel som filmens kanskje største overraskelse av en tverrvending.

I den nest siste filmen møter vi hip hop-legendene RZA og GZA fra Wu-Tang Clan, også kjent som Genius og Bobby Digital, denne gangen i intenst samspill med Bill Murray (kjent fra både "Caddyshack", "Ghostbusters", "En ny dag truer" og "Rushmore" i tillegg til vårens store publikumssuksess "Lost in Translation"). Som de hip hop-mestrene de er, tar de like godt for seg av de foregående filmene, sampler dem på et vis, remikser ingrediensene og leverer sin helt egne vri.

Når filmen har premiere, er det ikke lenger lov å nyte røyk i samband med kaffe på landets utesteder. Ikke la det stoppe deg, ta med en venn eller flere på kaffeslabberas på kino! Etterpå kan dere jo ta en kaffe i lag, og om du på død og liv må røyke, er det flust med parker der du bor. Skål!

Jim Jarmusch - regi og manus
Siden han debuterte med "Permanent Vacation" i 1980 har Jim Jarmusch vært et hett navn for mange filmvenner. Han har ikke vært den mest produktive, man har etter hvert oppnådd status som en av den uavhengige amerikanske filmens fremste kunstnere.

Filmer som "Down by Law", "Mystery Train", "Dead Man" og nå sist "Ghost Dog - The Way of the Samurai" har vunnet premier så vel som innpass i hjertene til både kritikere og publikum.

Norske filmklubbmedlemmer har kunnet se de første par Coffee and Cigarettes-filmene tidligere, disse overskuddsprosjektene har vært kjærkomne forfilmer foran klubbvisninger av Jarmuschs filmer over hele landet, og vi er mange som vil kaste seg over muligheten til et filmatisk kaffeslabberas i så godt selskap som dette!

Fakta

Norgespremiere
09.07.2004
Originaltittel
Coffee and Cigarettes
Sjanger
Komedie
Drama
Kortfilm
Skuespillere
Cate Blanchett
Meg White
Jack White
Alfred Molina
Steve Coogan
GZA
RZA
Bill Murray
Roberto Benigni
Steve Buscemi
Iggy Pop
Tom Waits
Steven Wright
Joie Lee
Cinqué Lee
Joe Rigano
Vinny Vella
Vinny Vella Jr.
Renée French m.fl.
Regi
Jim Jarmusch
Manus
Jim Jarmusch
Produsent
Joana Vicente
Jason Kliot
Foto
Frederick Elmes
Ellen Kuras
Robby Müller
Tom Dicillo
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 37 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Smokescreen Inc.
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmens serie av korte komiske samtaler har ingen scener som kan uroe de aller yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene