Velkommen

Norgespremiere: 12.02.2010
11 år
1 t. 50 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Virkeligheten etterligner filmen - eller var det omvendt...?

Bilal, en ung kurdisk flyktning ankommer Calais og forsøker å nå Storbritannia for å slutte seg til kjæresten. Etter å ha mislyktes finner han ut at den eneste måten å nå fram på, er å svømme over Den engelske kanal. Han får svømmeleksjoner av Simon, som nylig har skilt seg fra kona. For å forsøke å vinne henne tilbake tar han gutten under sine vinger, til tross for stadige trusler fra politiet, da bistand til illegale immigranter er ulovlig. Simon får seg en kraftig vekker, og Llioret understreker betydningen av å være oppmerksom på hvordan illegale immigranter blir behandlet i Vesten. Han stiller et enkelt, men foruroligende spørsmål: Burde vi være klar over at noen illegale immigranter vil bli ofret, som en konsekvens av fransk lov?" Welcome" makes audiences care deeply for its absorbing characters". Variety
"Welcome(Velkommen)" var årets store overraskelse ved Lumiere-prisutdelingen i Paris nylig, der den slo ut favoritten "Un Prophete", og ble kåret til årets film!
"Velkommen" har tidligere blitt tildelt Europa Cinema Label og den økumeniske prisen på Berlin-festivalen, samt Europa-parlamentets store filmpris, Lux Award, såvel som hovedpriser ved festivalene i Warszawa, Gijon og på Heartland Film Festival.

Vi sakser fra barnevakten.no(!):
17 år gamle Bilal har flyktet fra den kurdiske regionen i Irak, og ankommer Calais i Frankrike med godt mot. Nå kan han se målet sitt i det fjerne - de hvite klippene i Dover, eller nærmere bestemt Storbritannia. Dersom han klarer å komme seg over den engelske kanalen kan han gjenforenes med kjæresten sin i London, finne seg en jobb og begynne å sende sårt trengte penger hjem til familien sin i Irak.
Bilal har reist over 4000 kilometer for å komme dit han er nå, delvis til fots og delvis ved å klamre seg fast til understellet til lastebiler, men likevel gjenstår den vanskeligste delen av reisen. Bilal betaler 500 Euro til noen menneskesmuglere for å frakte ham over kanalen, men politiet avslører dem og Bilal får en streng advarsel om ikke å prøve seg igjen.
Men Bilal gir ikke opp. Han undersøker alle muligheter for å få seg over den brede kanalen, men det virker håpløst. Det vil si, det finnes en måte å nå frem på - han kan trosse kulden og strømmen i vannet, og svømme.
Bilal begynner derfor å ta svømmetimer. Her møter han Simon, en svømmelærer som er midt i en skilsmisse. Gradvis får de to mer kontakt, og Simon, som desperat forsøker å vinne konen tilbake, bestemmer seg for å hjelpe Bilal for å vise henne at han er et godt menneske. Dette er kanskje en tvilsom motivasjon, men det blir starten på et vennskap som fører til at to vidt forskjellige mennesker får stor forståelse og sympati for hverandre, samtidig som begge to finner en uvurderlig støttespiller i den andre.
Men det er straffbart å hjelpe ulovlige immigranter i Frankrike, og etter hvert baller problemene på seg for dem begge.
?Velkommen? er ganske enkelt en knallgod film. Historien er bunnsolid, og den fortelles med et rolig og avbalansert filmspråk, men samtidig på en tydelig og sterk måte. Her forklares ikke bakgrunnen, motivasjonen og den umiddelbare situasjonen til karakterene med en gang, slik det ofte gjøres i mer kommersielle filmer. I stedet spres informasjonen ut over hele handlingsforløpet, slik at man til slutt sitter igjen med et tydelig inntrykk av de sentrale karakterene og samfunnet generelt. Utviklingen av historien skaper nysgjerrighet og engasjement, og man får stor sympati for hovedpersonene.
Sympatien som oppstår fører til at filmen lykkes med å formidle budskapet sitt på en meget effektiv måte. Bilal er en ung mann som har de samme drømmene som de fleste mennesker har. Han vil bare leve et vanlig liv sammen med kjæresten og forsørge familien sin. Det var ikke mulig i hjemlandet, og derfor måtte han flykte.
Men i Frankrike ses illegal immigrasjon på som et problem som må fjernes, og styresmaktene har innført strenge lover. Vår sympati for Bilal og Simon fører til at det er lett å få en sterk motvilje mot disse lovene, samt den dobbeltmoralen og det underliggende menneskesynet som blir tydeliggjort. Filmens hovedpoeng illustreres på en elegant og enkel måte: Naboen til Simon har en dørmatte med påskriften ?Velkommen? utenfor leiligheten sin, men den fiendtlige holdningen hans avslører raskt hans mangel på toleranse, medfølelse og forståelse. Dette legger opp til at vi som publikum kan stille spørsmål ved våre egne og samfunnet vårt sine holdninger og lover. Er vi like lite tolerante og falske, selv om vi til nå har trodd at vi ikke er det?
?Velkommen? har fått elleve års aldersgrense, men på grunn av at historien har et tema som krever en viss modenhet vil vi anbefale filmen for ungdom fra 13 år. Filmen egner seg utmerket som et utgangspunkt for diskusjon og videre arbeid med innvandringspolitikk og menneskesyn i skoleklasser. Ettersom antallet ungdommer som oppsøker franske dramafilmer på egenhånd ikke er særlig høyt, vil vi oppfordre lærere i ungdomsskolen og på videregående skoler til å ta med klassen sin og se denne filmen. ?Velkommen? er en viktig kvalitetsfilm som har mottatt en rekke priser og som kan vekke et sunt samfunnsengasjement og fjerne unødvendige fordommer både hos ungdom og voksne.

Filmen får karakter 5 av bl.a. VG, NRK P2, Fædrelandsvennen og GD på Lillehammer.
I tillegg positive omtaler i BT, Aftenposten, Natt&Dag m.fl.

Fakta

Norgespremiere
12.02.2010
Originaltittel
Welcome
Sjanger
Drama
Skuespillere
Vincent Lindon
Firat Ayverdi
Audrey Dana
Derya Ayverdi
Thierry Godard
Regi
Philippe Lioret
Manus
Philippe Lioret
Emmanuel Courcol
Olivier Adam
Produsent
Eve Machuel
Christophe Rossignon
Foto
Laurent Dailland
Musikk
Nicola Piovani
Nasjonalitet
Frankrike
Språk
Fransk
Lengde
1 t. 50 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Nord-Ouest Films
Distribusjon
Fidalgo
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder enkelte dramatiske sekvenser i forbindelse med menneskesmugling, som gjør at den får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene