CasaNegra

Norgespremiere: 15.01.2010
11 år
2 t. 13 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"Morsom, voldsom, urban og full av liv. Play it again, Lakhmari." -Dagsavisen. "Filmen er god, vital, underholdende og interessant." -VG. Norsk-marokkanske Nour-Eddine Lakhmari har i fødelandet gjort braksuksess på kino med filmen CasaNegra og den settes nå opp på kinoer over hele Europa. Filmen gir oss et spennende og eksotisk innblikk i Casablancas og Marokkos mørke sider med gategutter og gangstere. Den viser også et samfunn på vei mot det moderne på godt og ondt, fjernt fra det Marokko turistene møter. Filmen har vunnet en rekke priser på internasjonale filmfestivaler og er nå Marokkos kandidat til Oscar for beste utenlandske film. Filmen har både blitt kalt både en marokkansk "Mean Street" (Martin Scorsese) og en marokkansk "City of God".
De to barndomsvennene Adil og Karim forsøker å livnære seg i vakre, men kaotiske Casablanca. For dem er byen mer et Casa Negra - sort hus - enn det hvite huset byens navn gir løfter om. Begge drømmer om et bedre liv, men har allikevel forskjellige mål. Karim drømmer om suksess og respekt, han er hemmelig forelsket i overklassekvinnen Nabia samtidig som han og familien tynges av bekymringene for hans syke far. Adils drømmer har manifestert seg i en mer konkret plan; han må få moren og seg selv vekk fra den voldelige stefaren og er desperat etter penger for å kjøpe visum og arbeidstillatelse i Sverige. Han er ivrig på å få med kameraten, men i jakten på penger drives de lengre og lengre inn i kriminalitet.

Adil er oppfarende og havner ofte i bråk, både med stefaren og andre. Karim er mer gatesmart, men det forhindrer ikke at også han kommer opp i flere risikofylte situasjoner. Hverdagen deres er preget av vold og et tøft liv i Casablancas mørkere områder. Adil forsøker å få Karim med på å gjøre en enkel jobb for pengeinnkrever og gangster Zrirek, men Karim stoler ikke på Zrirek og vegrer seg mot å være med. Da arbeidet som fiskesløyer på farens gamle arbeidsplass viser seg å være milevis fra det livet han ønsker seg, bestemmer han seg allikevel for å bli med Adil. Men enkle jobber som lover store penger betyr ofte trøbbel?

CasaNegra er en ode til vennskap og en generasjons håp til sitt liv og sin by.

Fotograf Luca Coassin og regissør Nour-Eddine Lakhmari fanger både den vakre byen og dens mørke sider gjennom duse farger og mørke bilder i film noir-stil.

Norsk-marokkanske Nour-Eddine Lakhmari debuterte som spillefilmregissør i 2005 med den norsk-marokkanske coproduksjonen "Blikket"/"Le Regard", som vant Don Quijote prisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival og senere ble vist på en rekke internasjonale filmfestivaler. Lakhmari er født i Marokko, har bodd i Norge i over 20 år og er norsk statsborger. CasaNegra er hans andre spillefilm.

Fakta

Norgespremiere
15.01.2010
Originaltittel
CasaNegra
Sjanger
Action
Skuespillere
Anas Elbaz
Omar Lotfi
Ghita Tazi
Mohamed Benbrahim
Regi
Nour-Eddine Lakhmari
Manus
Nour-Eddine Lakhmari
Produsent
Ali Kettani
Dino Sebti
Foto
Luca Coassin
Musikk
Richard Horowitz
Nasjonalitet
Marokko
Språk
Arabisk
Lengde
2 t. 13 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Sigma
Distribusjon
Europafilm
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Enkelte scener med trusler og vold gjør at filmen får 11-årsgrense. Filmen frarådes underårige på grunn av enkelte til dels blodige skildringer.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene