Flammen & Citronen

Norgespremiere: 03.10.2008
15 år
2 t. 16 min.
Krim / Drama / Spenning / Thriller / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Grensen mellom venner og fiender blir stadig vanskeligere å se.

I 1944 prøver dansker flest å holde ut krigens lidelser etter beste evne. Hardføre motstandsfolk som "Flammen" og "Citronen" vil heller gå i strupen på tyskerens Gestaposjef i Danmark. Men hvem kan de stole på for å få utført attentatet?

Med livet som innsats kjemper motstandsfolkene Bent Faurschou-Hviid ("Flammen") og Jørgen Haagen Scmith ("Citronen") en hard kamp mot de tyske okkupantene. De er blant Holger Danske-gruppens mest innbitte medlemmer. Flammen er den yngste av de to. Han er den overbevist antifascisten som drømmer om at gruppen en dag kan samles til åpent angrep på tyskerne.


Citronen er den mer følsomme familiefaren som hittil har fungert mest som sjåfør når Flammen har utført sine aksjoner. Nå dykker han dypere ned i gruppens illegale arbeid mens han forsøker å reparere et familieliv som har gått i stå etter som krigen og det fordekte arbeidet har øvd press på kropp og sjel.


Det svart-hvite landskapet av gode dansker og onde tyskere flyter ut i grått når Flammen og Citronens nærmeste overordnede gir ordre om aksjon mot to tyske Abwehr-offiserer. Da Flammen innleder en samtale med den reflekterte oberst Gilbert, begynner den unge dansken for første gang å tvile på fornuften i ordren han har fått. Et eller annet er galt.


Mistanken forsterkes da Flammen innleder et forhold til den mystiske kuréren Ketty. Kan han stole på henne - eller sin nærmeste overordnede? Og hvem arbeider egentlig for hvem?


Flammen og Citronen er på stadig mer usikker grunn. Snart stoler de bare på hverandre, og sammen vil de sette inn støtet mot Gestaposjef Hoffmann for å gi tyskerne et slag som kan forkorte krigen i Danmark.Holger Danske

Flammen og Citronen er begge virkelige personer og kanskje de mest kjente som var med i en av de største motstandsgruppene i København, Holger Danske, oppkalt etter sagnhelten. Ved krigens slutt i 1945 talte gruppen cirka 350 medlemmer. Den sto bak likvideringer på om lag 200 såkalte stikkere - personer som solgte informasjon til tyskerne - og over 100 sabotasjeaksjoner. Holger Danske var en "borgerlig" motstandsgruppe, i motsetning til for eksempel BOPA (Borgerlige Partisaner), som ble dannet av kommunister og frivillige fra den spanske borgerkrigen.


Holger Danske oppsto i flere grupper, og disse kjente ikke til hverandres medlemmer og aktiviteter. Dermed kunne de andre gruppene fortsette arbeidet selv om en av dem ble avslørt. Over 60 av Holger Danskes medlemmer ble henrettet eller drept i aksjon, men det lyktes aldri tyskerne å identifisere alle medlemmene.Ole Christian Madsen
(regi/manus)

Etter spillefilmdebuten "Pizza King" (1999) regisserte Madsen den kritikerroste, historiske TV-serien "Edderkoppen" (2000). Siden har han stått bak profilerte og prisbelønte filmer som "En kærlighedshistorie" (2001), "Nordkraft" (2005) og "Prag" (2006).Thure Lindhardt
(Flammen)

Thure Lindhardt er en av Danmarks mest anerkjente yngre skuespillere. Hans gjennombrudd på filmduken kom i Kaspar Rostrups "Her i nærheden" (2000), der han tolket en psykisk forstyrret gutt som har en forferdelig hemmelighet å bære på. Han ble nominert til både Robert- og Bodil-priser for innsatsen. Senere samme år ble han danskenes Shooting Star-talent ved filmfestivalen i Berlin. Etter noen hektiske år i dansk teater og film, reiste Lindhardt til Tyskland for å medvirke i "Farland" (2004) og "Was nützt die Liebe in Gedanken" (2004). Året etter fikk han Robert-prisen for rollen som narkomane Steso i Ole Christian Madsens "Nordkraft".Mads Mikkelsen
(Citronen)

I likhet med kollega Thure Lindhardt har også Mikkelsen spilt for Ole Christian Madsen før, i "Prag". Hovedskurken i James Bond-filmen "Casino Royale" (2006) har en lang merittliste i hjemlandet, med blant annet "Pusher"-filmene, "Elsker deg for evig" (2002), "Adams epler" (2005) og "Etter bryllupet" (2006).


Internasjonalt har Mikkelsen bemerket seg for mer enn å gjøre livet farlig for agent 007. Han var med i den spanske komedien "Torremolinos 73" (2003) og den amerikanske storfilmen "Kong Arthur" (2004). Han har også en rolle i William Friedkins "Chanel &sStravinsky": The Secret Story" (2009), om forholdet mellom komponisten Igor Stravinsky og moteskaperen Coco Chanel.

Fakta

Norgespremiere
03.10.2008
Originaltittel
Flammen & Citronen
Sjanger
Krim
Drama
Spenning
Thriller
Krigsfilm
Skuespillere
Thure Lindhardt
Mads Mikkelsen
Stine Stengade
Regi
Ole Christian Madsen
Manus
Lars Andersen go Ole Christian Madsen
Produsent
Christoph Fisser
Lars Bredo Rahbek
Stefan Schubert
Ralph Schwingel
Charlie Woebcken
Foto
Jørgen Johansson
Musikk
Karsten Fundal
Nasjonalitet
Danmark
Språk
Dansk
Lengde
2 t. 16 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Nimbus Film Productions
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette dramaet fra krigens siste dager skildrer en rekke likvideringer. Derfor får filmen 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene