The Hurricane

Norgespremiere: 25.02.2000
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Dette er den gripende og sanne historien om bokseren Rubin "Hurricane" Carter som uskyldig ble dømt for mordet på tre mennesker i en bar i New Jersey.
Etter en vanskelig barndom og oppvekst blir Rubin Carter bokser i middelvektsklassen, og det med stor suksess. Han vinner samtlig kamper og får kallenavnet "Hurricane".

Men noen er etter ham og vil ham vondt, og det helt fra han var liten gutt. Da tre mennesker kaldblodig blir skutt ned og drept på en bar i New Jersey, blir Carters drømmer knust for alltid. På vei hjem fra en danseklubb i nærheten blir han arrestert og dømt for drapene.

Han får tre livstidsdommer. Mange år senere gir Carter ut sine memoarer. En gutt og hans fosterfamilie blir inspirert av Carters historie og er overbevist om at han er uskyldig.
Dette betyr starten for Carters frifinnelse.

1964, på toppen av sin karriere som bokser i mellomvektsklassen, blir bokseren Rubin ´Hurricane´ Carter offer for et justismord med rasistiske undertoner. Han blir arrestert for drapet på tre hvite menn i New Jersey og dømt til livsvarig fengsel for en forbrytelse han beviselig ikke har begått.

I fengselet skriver han den gripende selvbiografien "The Sixteenth Round" som nå har blitt utgangspunktet for filmen THE HURRICANE, og fremtredende skikkelser som Bob Dylan og Muhammad Ali taler hans sak. - Allikevel forblir Rubin Carter bak lås og slå.

Først mange år senere skal det vise seg at Carters selvbiografi blir utslagsgivende på en helt annen måte enn han opprinnelig hadde tenkt: Lesra Martin er en fattig, småkriminell tenåring som etter å vært kasteball mellom ulike institusjoner, får en ny sjanse til å skikke seg hos en gruppe borgerrettsaktivister i Canada. Disse idealistene lever som en slags storfamilie og påtar seg ansvaret for å gi Lesra en ny oppvekst og utdannelse. Først som 16-åring lærer han å lese, og den første boken han kjøper, er Carters selvbiografi. For Lesra føles det som om det finnes en umiddelbar forbindelse mellom Rubin ´Hurricane´ Carters skjebne og hans selv. Han bestemmer seg for å ta kontakt med hovedpersonen selv.

Før han møtte Lesra, hadde Carter kuttet alle forbindelser til livet utenfor fengselet. Etter å ha blitt funnet skyldig også i ankesaken, tvang han sin kone Thelma til å skille seg og aldri besøke ham igjen. Han orket ikke å se sin egen datter igjen, og han nektet å besvare alle brev og henvendelser. På denne måten utviklet han en stoisk livsholdning der han nektet seg selv alt håp om å noen gang bli satt fri, og isolasjon ble hans måte å overleve på.

Til sin egen og andres store forbauselse, svarer Rubin Carter på Lesras brev. Selv om han i utgangspunktet er motvillig til å la seg hjelpe av Lesra og han canadiske venner, lar han seg sakte overbevise av deres engasjement og entusiasme. Med ny tro og begeistring lar han seg rive med i frihetskampen under parolen: "Hatet brakte meg
i fengsel, kjærligheten vil få meg ut".

OM FILMEN

I 1991 publiserte Sam Chaiton og Terry Swinton sin bok LAZARUS AND THE HURRICANE om kampen for å få frigitt Rubin ´Hurricane´ Carter og deres forhold til Lesra. Både Chaiton og Swinton tilhørt den canadiske gruppen idealister som påtok seg å gi Lesra en ny start og senere kastet seg inn i kampen for å frifinne Carter. Samtidig ble Carters selvbiografi utgitt i Canada, og til sammen ble dette opptakten til en anbudskrig om filmrettighetene til Rubin ´Hurricane´ Carters livshistorie.

Armyan Bernstein hadde vært interessert i Hurricanes historie helt siden han hørte Bob Dylans sang med samme navn, og hans personlige engasjement var nok utslagsgivende da rettighetene til slutt ble solgt til Bernstein og selskapet Beacon Communications.

I løpet av de neste årene utviklet Armyan Bernstein og Dan Gordon et manus som i tid strekker seg fra 1949 til The Hurricanes endelige løslatelse i 1985. Helt fra begynnelsen var det klart at Denzel Washington var interessert i å portrettere Rubin Carter på lerretet, og med ham på plass, ble det viktig å finne riktig regissør. Valget falt til slutt på Norman Jewison. Han ser på Rubin Carters skjebne som symbolsk for et kapittel i amerikansk historie: "Jeg husker at jeg leste om saken i en avis mens vi gjorde opptakene til IN THE HEAT OF THE NIGHT. Den forferdelige urettferdigheten som ble begått mot Rubin Carter var bare en episode. Dette var Malcolm X og Martin Luther Kings tid - en tid med stor sosial uro, en borgerretts revolusjon. Dersom du var svart og utfordret tingenes tilstand, var du straks i fare."

OM SKUESPILLERE OG STAB

Denzel Washington har i løpet av de siste 20 årene markert seg som en av Hollywoods mest markante skikkelser i rasespørsmål, og på lerret har dette engasjementet blant annet blitt reflektert i filmer som ET ROP OM FRIHET,
Spike Lees MO´ BETTER BLUES og MALCOLM X. Denzel Washington har også medvirket i GLORY, PHILADELPHIA, STOR STÅHEI FOR INGENTING,
PELIKANRAPPORTEN, DEVIL IN A BLUE DRESS, RØDT HAV, THE SIEGE
og sist THE BONE COLLECTOR.

Norman Jewison har både regissert og produsert THE HURRICANE. Hans karriere i Hollywood spenner over tre årtier, og til sammen har filmene hans vunnet 12 Oscarstatuetter. Noen av titlene han er mest kjent for er blant annet IN THE HEAT OF THE NIGHT, JESUS CHRIST SUPERSTAR, 1984, AGNES OF GOD og FORHEKSET AV MÅNEN.

Deborah Kara Unger som spiller Lisa Peters, en av Carters canadiske medhjelpere, var sist å se da hun spilte mot Mel Gibson i PAYBACK. Tidligere har hun blant annet medvirket i THE GAME, David Cronenbergs CRASH og KEYS TO TULSA.

John Hannah er nok best kjent for sin opptreden i FIRE BRYLLUP OG EN GRAVFERD. Han har ellers spilt i SLIDING DOORS med Gwyneth Paltrow, THE MUMMY, og MADAGASCAR SKIN.

Fakta

Norgespremiere
25.02.2000
Originaltittel
The Hurricane
Sjanger
Drama
Skuespillere
Denzel Washington
Vicellous Reon Shannon
Deborah Kara Unger
Liev Schreiber
John Hannah
Dan Hedaya
Debbi Morgan
Clancy Brown
David Paymer
Harris Yulin
Rod Steiger
Regi
Norman Jewison
Manus
Armyan Bernstein
Dan Gordon
Christopher Clevelan
Produsent
Armyan Bernstein
John Ketcham
Norman Jewison
Foto
Roger Deakins
Musikk
Christopher Young
G. Marq Roswell
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Buena Vista Int.
Distribusjon
Kommunenes Filmcentral

Få med deg disse filmene