Scarface

2 t. 50 min.
Gangsterfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Vi er i Miami rundt 1980 og Castro tømmer fengslene sine i USAs ventende armer. I land kommer Tony Montana uten noe annet enn sin energi, bravado og hang til vold. Alt du trenger for å skape deg et navn i en verden hvor den minste antydning til menneskelighet bli sett på som en svakhet...

Brian De Palmas store gangsterepos fra 1983 fikk ikke helt den varme mottagelse man skulle tro ut fra filmens status i dag. Brutaliteten var en ting - tre runder gjennom sensuren med diverse klipp og høringer skulle til før man unngikk den katastrofale "X", som sterkt ville ha begrenset filmens muligheter på kino. Språkbruken var en annen ting, filmen satte en notorisk rekord i bruken av banneord. Men det største problemet kritikerne hadde var nok filmens moral - den amerikanske drømmen om å arbeide seg opp fra ingenting til et liv i luksus er ikke mulig uten å ta noen store snarveier utenfor loven. Naturligvis er den obligatoriske undergangen til de kriminelle med, likevel er det ingen tvil om at publikums sympati hele tiden ligger hos Tony Montana - selv når han i paranoid kokainrus hyler "meet my little friend" og lar maskingeværet snakke for seg.

Oliver Stone skal ha mye av æren for manusets overbevisende miljøskildringer, ikke overraskende da han selv slet med kokainavhengighet på denne tiden. Godt betalt dro han like godt til Paris for seks måneder og kom tilbake nykter og med et ferdig manus i kofferten.

Fakta

Originaltittel
Scarface
Sjanger
Gangsterfilm
Skuespillere
Al Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Mary Elizabeth Mastrantonio
Robert Loggia
Miriam Colon
Paul Shenar
Harris Yulin
F. Murray Abraham
Angel Salazar
Arnaldo Santana
Pepe Serna
Michael P. Moran
Al Israel
Dennis Holahan
Mark Margolis
Michael Alldredge
Ted Beniades
Richard Belzer
Victor Campos
Regi
Brian De Palma
Manus
Oliver Stone
Produsent
Peter Saphier
Martin Bregman
Louis A. Stroller
Foto
John A. Alonzo
Musikk
Giorgio Moroder
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk/Spansk
Lengde
2 t. 50 min.
Produksjonsår
1983
Produksjonsselskap
Universal
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene