Runaway Train

Norgespremiere: juni 2013
1 t. 51 min.
Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Thriller-klassiker basert på manus av Kurosawa

To menn hopper på et tog etter å ha rømt fra et verstingfengsel. De oppdager at togføreren er død og at toget, som kjører i rasende fart over Alaskas sletter, ikke kan stoppes. Et godt thriller-utgangspunkt i seg selv, men det som hever Runaway Train (basert på et manus av Kurosawa) høyt over sine genrebrødre er den eksistensialistiske dimensjonen som oppstår i konfrontasjonen mellom de tre passasjerene. Det er nemlig en kvinne ombord også.

Når man tenker seg om, har filmhistorien overraskende mange togfilmer, fra Lumière-brødrenes tidlige Toget ankommer stasjonen og Edwin S. Porters The Great Train Robbery, via Buster Keatons vanvittige togklassiker The General til Hitchcocks Strangers on a Train og Jirí Menzels lune Tog under oppsikt. Og da har vi bare nevnt noen få. Begynner man å regne med minneverdige togscener, blir lista svært lang: Hva hadde Ozu vært uten jernbaneperrongene, hva hadde westerngenren vært uten jernhesten, hva skulle skurker og actionhelter gjort om de ikke kunne balansere på tak samtidig som toget hamrer taktfast av gårde?
Den nylig avdøde forfatteren Donald Richie har påpekt at toget hos Ozu er et instrument for mysterie og forandring, og dette poenget kan vi lett overfør til mange andre filmer også. Toget er en arena som konstant beveger seg, samtidig som det er et lukket rom, en scene der regissøren lett kan tegne opp tydelige karakterer eller konflikter. Tog kan føre folk ut i det ukjente, mot håp og frihet, tog de kan spore av, og de kan også løpe løpsk.
To menn hopper på et tog etter å ha rømt fra et verstingfengsel. De oppdager at togføreren er død og at toget, som kjører i rasende fart over Alaskas sletter, ikke kan stoppes. Et godt thriller-utgangspunkt i seg selv, men det som hever Runaway Train høyt over sine genrebrødre, er den eksistensialistiske dimensjonen som oppstår i konfrontasjonen mellom de tre passasjerene. Det er nemlig en kvinne ombord også.
Manuset var skrevet at Akira Kurosawa og hans team, men ble aldri realisert og etter hvert solgt til et selskap i USA. Innspillingen var tøff, filmet i Alaska på en linje der den ordinære togtrafikken gikk som normalt, slik at man ofte måtte avbryte opptakene når et tog passerte. "Du må være optimist når du lager en film om tog," har Konchalovsky kommentert, "Men jeg fikk nye grå hår hver eneste dag." Selv kalte han filmen for 80-årenes togfilm, men vi tør påstå at den står støtt som en av de aller beste gjennom tidene.

Fakta

Norgespremiere
juni 2013
Originaltittel
Runaway Train
Sjanger
Thriller
Skuespillere
Jon Voight
Eric Roberts
Rebecca De Mornay
Kyle T. Heffner
John P. Ryan
Kenneth McMillan
T.K. Carter
Stacey Pickren
Walter Wyatt
Edward Bunker
Reid Cruickshanks
Michael Lee Gogin
John Bloom
Norton E. Warden
John Otrin
Danny Trejo
Tommy "Tiny" Lister Jr.
Regi
Andrey Konchalovsky
Manus
Akira Kurosawa
Djordje Milicevic
Edward Bunker
Paul Zindel
Produsent
Yoram Globus
Menahem Golan
Foto
Alan Hume
Musikk
Trevor Jones
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 51 min.
Produksjonsår
1985
Produksjonsselskap
Cannon/Northbrook
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene