Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike

Norgespremiere: 22.05.2008
11 år
2 t. 2 min.
Action / Eventyr

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Den verdensvante arkeologen med den karateristiske hatten og pisken er tilbake i "Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike" den 22. mai.
Dette eventyret starter i ørkenen Southwest i 1957 - under den kalde krigen. Indy og hans kompanjong George "Mac" McHale (Ray Winstone) har så vidt klart å unngå å møte en fryktet Sovjetisk agent på en øde flyplass.
Professor Jones har nå returnert til Marshall College, men finner ut at alt har gått fra galt til verre. Hans nære venn og Dean på universitetet (Jim Broadbent) forklarer Indy at hans siste aktiviteter har fått ham inn i myndighetenes søkelys og de har begynt å presse universitetet for å gi ham sparken. På sin vei ut av byen møter Indiana den unge og rebelske Mutt (Shia LaBeouf) som både bærer et sterkt nag, men har også et forslag til den eventyrlystne arkeologen: Hvis han hjelper Mutt på en ekspedisjon med dype personlige motiv kan Indy høyst sannsynlig gjøre en av de mest spektakulære oppdagelsene i historien, han kan finne den legendariske Krystallhodeskallen fra Akator; en sagnomsust hodeskalle med mye fasinasjon, overtro og frykt knyttet til seg.
Men da Indy og Mutt skal sette av gårde til de fjerne strøk i Peru, et land med gamle gravsteder, glemte oppdagere og en by som ryktes skal bestå av rent gull, skjønner de at de ikke er alene i sin søken. De sovjetiske agentene er også fått ferten av Krystallhodeskallen. Lederen for disse agentene er den iskalde og slående vakre Irina Spalko (Cate Blanchett). Spalkos militære spesialenhet søker over hele verden etter den mystiske krystallhodeskallen som de tror at kan hjelpe Sovjet til å få verdensherredømmeom de bare kan dekode dens hemmelighet.
Indy og Mutt må finne en måte å unngå de hensynsløse sovjeterne, følge en tilsynelatende ugjennomtrengelig sti av mystikk, kjempe mot fiender og venner med uvisse motiv og de må, på toppen av alt, passe på at Krystallhodeskallen ikke faller i hendene på den dødeligste fiende av dem alle.

HARRISON FORD er tilbake i rollen som Indiana Jones i hans siste eventyr etter å ha spilt den kjente eventyreren og arkeologen gjennom hele den legendariske serien med blockbuster-filmene "Raiders of the Lost Ark" som ble etterfulgt av "Indiana Jones and the Temple of Doom" og "Indiana Jones and the Last Crusade."
I Indiana Jones, og som den kjepphøye romskip-piloten Han Solo i den originale "Stars Wars" triologien, ble Ford det perfekte symbolet på den amerikanske helten i hele verden. Hans lange karriere inkluderer over 40 spillefilmer, hvor 11 av dem har hatt en inntjening på over $100 millioner inkludert filmer som "The Fugitive", "Air Force One" og "Patriot Games".
Han fikk en Oscar og en Golden Globe nominasjon for Best Actor i den anerkjente trilleren "Witness" (1985) i tillegg til Golden Globe nominasjoner for sine roller i "Sabrina" (1995), "The Fugitive" (1993) og "The Mosquito Coast" (1986). Han ble utnevnt til Star of the Century av The National Assoociation of Theater Owners i 1994 og Sexiest Man Alive av People Magazine i 1998. Han vant tre People's Choice Awards og i 2000 fikk han den prestisjefulle Life Achievement Award av the American Film Institute. I 2002 ble han æret av Golden Globe og mottok Cecil B. DeMille Award for Liftetime Achievement.
Ford er født i Chicago og gikk på Ripon College i Wisconsin før han flyttet til Los Angeles for å forfølge en skuespillerkarriere. Han startet med å inngå en kontrakt for Colombia Pictures og gjorde sin debut i et krimdrama "Dead Heat on a Merry-Go-Round" (1966). Etter en liten rolle i "Getting Straight" (1970) bestemte han seg for at karrieren ikke skulle bli styrt av hans behov for penger og derfor valgte han å bli livnære seg som snekker mens han ventet på den rette rollen.
I 1973, tre år etter forrige rolle, fikk Ford rollen som drag-racer Bob Falfa i George Lucas film "American Graffiti". Det påfølgende året klarte han å få en framtredende rolle i Francis Ford Coppolas "The Conversation" som ble etterfulgt av en annen viktig rolle i Stanley Kramers TV-produksjon av "Judgment: The Court Martial of Lt. William Calley."
Harrison Ford returnerte til spillefilmer i 1977 da Lucas igjen gav han en rolle i sitt nye prosjekt "Star Wars". Ford spilte helten og romskip-piloten på flukt, Han Solo. Etter hvert som filmen slo gamle salgsrekorder over hele verden ble Fords karakter definisjonen av rufsete helter for kommende generasjoner. Han fortsatte i hovedrollen i et kjærlighetsdrama satt til andre verdenskrig "Hanover Street" (1978) og "The Frisco Kid" (1979) samt små roller i "Apocalypse Now" (1979) og "More American Graffiti" (1979) før Steven Spielberg gav han rollen som den fryktløse eventyreren Indiana Jones i "Raiders of the Lost Ark" (1981). Denne filmen ble en av de med høyest inntjening gjennom tidene.
Mellom oppfølgerne til "Star Wars" "The Empire Strikes Back" (1980) og "Return of the Jedi" (1983) samt oppfølgeren til "Raiders of the Lost Ark" spilte Ford i en rekke minneverdige filmer. I "Blade Runner" (1982) var han en røff politimann i en nihilistisk fremtid i L.A. Han fikk mye ros fra kritikerne og fikk en Oscar nominasjon for hans rolle som en politimann som beskytter en liten familie langt inne i Amish traktene i "Witness" (1985). Ford gjorde så en modig tolkning av en eksentrisk og idealistisk oppfinner i "The Mosquito Cast" (1986). Han forstsatte med en ledende Hitchcockiansk rolle i "Frantic" (1988) før han viste sitt talent for romantisk komedie i "Working Girl" (1988).
Han spilte en advokat beskyldt for mord i "Presumed Innocent" (1990), en arrogant yuppie som blir totalt forvandlet da han blir truffet av en kule i "Regarding Henry" (1991), den heltemodige tidligere CIA agenten Jack Ryan i "Patriot Games" (1992) og "Clear and Present Danger" (1994), en doktor som blir uskyldig dømt for mordet på sin kone i "The Fugitive" (1993), en dypt engasjert politimann fra New York City i "The Devil's Own" (1997) og president James Marshall i "Air Force One" (1997). Han spilte også i Humphrey Bogarts rolle i nyinnspillingen av "Sabrina" (1995).
Fords siste jobber inkluderer high tech trilleren "Firewall" (2006), den romantiske actionkomedien "Six Days Seven Nights" (1998), det romantiske dramaet "Random Hearts" (1999) og trilleren "What Lies Beneath" (2000). I 2002 spilte han en Russisk ubåtkaptein sammen med Liam Deeson i "K-19: The Widowmaker, et drama regissert av Kathryn Bigelow. I juni 2003 hadde "Hollywood Homicide" premiere, en film regissert av Ron Shelton og med Harrison Ford i hovedrollen sammen med Josh Hartnett. Neste film han kommer til å spille i er Wayne Kramers "Crossing Over" med Sean Penn.
Ford har et sterkt engasjement i miljøvernspørsmål og er aktiv i en rekke organisasjoner. Han er en del av styret i Conservation International. I Jackson, Wyoming, har han donert 389 hektar av sin egen eiendom til Jackson Hole Land Trust.
De siste prisene han har vunnet er blant annet: Heart of the City Award fra City Harvest for sin kamp mot sult; NRDC - Forces for Nature; the Lindbergh Foundation for å balansere mellom teknologi og miljø; Distinguished Humanitarian Award fra B'nai B'rith, også den for sin miljøverninnsats; World Stunt Awards; Lifetime Achievement Award fra Laguna Playhouse; og den 30. mai 2003 fikk han en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

CATE BLANCHETT, som spiller Irina Spalko, ble nominert til to Oscar statuetter dette året. En nominasjon som Best Actress i filmen "Elizabeth: The Golden Age" og som Best Supporting Actress for "I'm Not There". Med disse to nominasjonene fikk hun en plass i historien som kun den femte skuespilleren gjennom Academy's 80-årige historie som har blitt nominert i begge disse kategoriene i samme år. For "I'm Not There" vant hun en pris på Venice Film Festival, en Golden Globe og en Independent Spirit Award for sin innsats.
Blanchett vant for kort tid siden en Oscar for Best Supporting Actress for den kritikerroste tolkningen av Katharine Hepburn i Martin Scorseses "The Aviator". Hun ble også æret med BAFTA og SAG priser samt en Golden Globe nominasjon for denne rollen. I 1999 fikk Blanchett sin første Oscar nominasjon og sin første BAFTA og Golden Globe pris for hennes tolkning av en annen berømt figur, Dronning Elizabeth den første i Shekhar Kapurs "Elizabeth". Hun fikk så Oscar, Golden Globe og Screen Actors Guild nominasjoner for sin innsats i "Notes on a Scandal" hvor hun spilte med Dame Judi Dench.
Blanchett ble sist sett i filmen "The Good German", regissert av Steven Soderbergh, hvor hun spilte sammen med George Clooney og Toby Maguire, samt "Babel" sammen med Brad Pitt. Hennes neste film er David Finchers drama "The Curious Case of Benjamin Button", igjen sammen med Brad Pitt.
Blanchett fikk også en Golden Globe nominasjon for hovedrollen i Joel Schumachers "Veronica Guerin" og hennes innsats i Barry Levinsons "Bandits". Andre filmer hun har vært med i er "The Lord of the Rings" triologien, Wes Andersons "The Life Aquatic with Steve Zissou", Jim Jarmuschs "Coffee and Cigarettes", Ron Howards "The Missing," sammen med Tommy Lee Jones, "Charlotte Gray" regissert av Gillian Armstrong, Lasse Hallströms "The Shipping News" med Kevin Spacey, Rowan Woods "Little Fish" med Sam Neill og Hugo Weaving, Mike Newells "Pushing Tin" med John Cusack, Oliver Parkers "An Ideal Husband", Anthony Minghellas "The Talented Mr. Ripley", Sam Raimis "The Gift" og Sally Potters "The Man Who Cried".
Hun gikk ut fra Australias National Institute of Dramatic Art (NIDA) og noen av hennes første filmer inkluderer Bruce Beresfords "Paradise Road", "Thank God He Met Lizzie" hvor hun vant prisen for Best Supporting Actress av både Australian Film Institute (AFI) og av Sydney Film Critics. Hun spilte også i Gillian Armstrongs "Oscar and Lucinda" sammen med Ralph Fiennes.
Blanchetts lange teatererfaring inkluderer produksjoner med Company B, et ensemble med blant annet Geoffrey Rush, Gillian Jones og Richard Roxburgh med base på Belvoir St. under regissør Neil Armfield. Noen av hennes roller er som Miranda i "The Tempest", Ophelia i "Hamlet", Nina i "The Seagull" og Rose i "The Blind Giant is Dancing". For Sydney Theatre Company spilte hun i Caryl Churchills "Top Girls", David Mamets "Oleanna", Michael Gows "Sweet Phoebe" og Timothy Dalys "Kafka Dances" hvor hun vant Critics Circle Award for Best Newcomer. For Almeida Theatre spilte Blanchett Susan Traheren i David Hare's "Plenty" på Londons West End i 1999.
I 2004 returnerte Blanchett til Sydney Theatre Company for å spille hovedrollen i Andrew Uptons tolkning av "Hedda Gabler". Dette stykket ble en stor suksess og gav henne den prestisjefulle Helpmann Award for Best Female Actor in a Play. Denne oppsetningen ble flyttet til et utsolgt Brooklyn's Academy og Music i 2006 som ble Blanchetts scenedebut i New York.
Cate Blanchett gjorde sin debut som regissør med stykket "A Kind of Alaska" på Sidney Theatre Company som hun fulgte opp med en produksjon av "The Year of Magical Thinking".
Hun og hennes mann, Andrew Upton, ble nylig oppnevnt som medregissører på Sydney Theatre Company og deres debut er planlagt til 2009.

SHIA LaBEOUF spiller for første gang en rolle i en "Indiana Jones" film som Mutt Williams.
LaBeouf tok nylig det internasjonale publikumet med storm da han spilte i D.J. Carusos populære triller "Disturbia" og igjen som Sam Witwicky i Michael Bays blockbuster "TRANSFORMERS" hvor Steven Speilberg var ansvarlig produsent. Han hadde også stemmen til den unge pingvinen Cody Maverick i den Oscar nominerte animerte filmen "Surf's Up" sammen med Jeff Bridges, James Woods og Zooey Deschanel.
Født og oppvokst i Los Angeles, California, startet LaBeouf med skuespill for å underholde sin mor og far allerede da han var tre år gammel. Senere gikk han på Magnet School of Performing Arts på USC før han startet sin karriere som skuespiller i en alder av 11 ved å engasjere en agent.
LaBeouf hadde sin TV debut i filmen "Breakfast with Einstein" (1998) før han fikk rollen i den prisbelønte Disney serien "Even Stevens". Over de neste fire årene i den populære serien fikk LaBeouf en Daytime Emmy for Outstanding Performer in a Daytime TV Series (2003) og en nominasjon til Young Artist Awards Leading Young Actor in a Comedy TV Series tre år på rad (2000-2002).
I 2003 hadde LaBeouf sin debut i en spillefilm sammen med Sigourney Weaver og Jon Voight i komedien "Holes" som er basert på den bestselgende boken av Louis Sacher. For denne innsatsen ble LaBeouf nominert til Young Artists Award i 2004 samt Breakthrough Male Performance på MTV Movie Awards. Samme år fikk han rollen som Bosleys protegé i "Charlie's Angels: Full Throttle" og hadde en rolle i HBOs "Project Greenlight" film "The Battle of Shaker Hights" som ble produsert av Matt Damon og Ben Affleck.
Siden han startet å jobbe som en ung skuespiller har han nå begynt å gi seg ut på mer krevende roller, som den unge Robert Downey Jr. i "A Guide to Recognizing Your Saints" (2006). Denne rollen gav ham en Best Ensemble Cast pris på Sundance Film festival. I tillegg har han vært en del av ensemblet til i Emilio Estevezs kritikerroste drama "Bobby" (2006).
I 2005 spilte LaBeouf rollen som en amatørgolfspiller, Francis Ouimet, i filmen "The Greatest Game Ever Played" (2005) regissert av Bill Paxton og basert på en bestselger av Mark Frost. Han hadde hovedrollen sammen med Will Smith i "I, Robot" i 2004 som samme år ble etterfulgt av en birolle i "Constantine", en sci-fi triller basert på boken Hellblazer. Her spilte han sammen med Keanu Reeves.
På bakgrunn av hans innsats i "Disturbia" og "TRANSFORMERS" fikk LaBeouf ShoWest Award for Male Star of Tomorrow og nominert til fire Teen Choice priser for "TRANSFORMERS" og vant en (Breakout Male). Han vant også en Teen Choice for Movie Actor in a Horror/Thriller for hans rolle i "Disturbia" og han vant en Scream Award.
LaBeouf vil igjen jobbe sammen med regissør fra "Disturbia", D.J. Caruso, i sin neste rolle i DreamWorks action trilleren "Eagle Eye".

STEVEN SPIELBERG (Regissør) har vunnet tre Oscar statuetter, to for Best Director og Best Picture for "Schindler's List" og en for Best Director for "Saving Private Ryan". Han har i tillegg fått Oscar nominasjoner for "Munich," "E.T.: The Extra-Terrestrial," "Raiders of the Lost Ark" og "Close Encounters of the Third Kind."
I 1994 ble Spielbergs internasjonale suksessfilm "Schindler's List" den mest prisbelønnede filmen dette året. Den fikk totalt syv Oscar statuetter inkludert de tidligere nevnte for Best Picture og Best Director. Filmen fikk også en rekke Best Picture priser fra andre store filmpriser blant annet syv BAFTA priser inkludert to til Spielberg. Han fikk også en Golden Globe og en Directors Guild of America.
Spielbergs kritikerroste drama fra andre verdenskrig "Saving Private Ryan" med Tom Hanks i hovedrollen ble den lanseringen i USA med høyest inntjening i 1998. Filmen fikk fem Oscar, inkludert en til Spielberg for Best Director, to Golden Globe for Best Picture og Best Director samt en rekke kritikerpriser for Best Picture og Best Director. I tillegg vant Spielberg en DGA og en Producers Guild of America (PGA). Det samme året ga PGA den prestisjefulle Milestone Award for hans historiske bidrag til filmindustrien.
Spielberg fikk sin første DGA pris for "The Color Purple", og har senere fått DGA nominasjoner for "E.T.: The Extra-Terrestrial," "Raiders of the Lost Ark," "Close Encounters of the Third Kind," "Empire of the Sun," "Jaws," "Amistad" og "Munich". Med totalt 10 nominasjoner er Spielberg den regissøren som har fått flest nominasjoner gjennom historien og i 2000 fikk han DGAs Lifetime Achievement Award. Han har også fått Lifetime Achievement Award fra American Film Institute, den prestisjefulle Irving G. Thalberg Award fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences samt Kennedy Center Honor.
Rett etter at Spielberg og Tom Hanks ble ferdige med "Saving Private Ryan" ble de ansvarlige produsenter for TV-miniserien for HBO og DreamWorks Televisjon, "Band of Brothers". Basert på boken til den avdøde Stephen Ambrose, en faktabasert på om den andre verdenskrigen som vant både en Emmy og en Golden Globe for Best Miniseries. Spielberg og Hanks holder for øyeblikket på med å utvikle en ny miniserie satt til den andre verdenskrig, "The Pacific", som skal omhandle slagene som ble utkjempet i Stillehavet.
Spielberg fikk en annen Emmy for Outstanding Miniseries for "Steven Spielberg Presents Taken", et SciFi Channel drama om utenomjordiske bortføringer hvor han var ansvarlig produsent. Han holder også nå på med å utvikle en annen miniserie som skal sendes på SciFi Channel, "Nine Lives". Spielberg var også ansvarlig produsent på western-miniserien for tv, "Into the West", som ble sendt på TNT. Amblin Entertainment produserte sammen med Warner Bros. Television den prisbelønnede og banebrytende serien "E.R" som nå starter sin femtende sesong på NBC.
Spielberg ble født i Cincinatti, Ohio, og vokste opp i forstedene til Haddonfield, New Jersey og Scottsdale, Arizona. Han startet å lage amatørfilmer mens han forstsatt var i tenårene før han studerte film på California State University, Long Beach. I 1969 fikk han vist sin 22 minutter lange "Amblin" på Atlanta Film Festival som gjorde at han fikk en avtale med Universal. Han ble dermed den yngste regissøren som noen gang hadde fått en langsiktig avtale med et av de store studioene i Hollywood.
Fire år senere regisserte han den intense filmen "Duel" som tiltrakk seg mye oppmerksomhet både fra kritikerne og publikum. Han hadde sin spillefilmdebut som regissør med "The Sugarland Express" basert på et manus han var medforfatter på. Andre filmer han også regisserte var "Always" og "Hook".
I 2006 produserte Spielberg sammen med Clint Eastwood og Rob Lorenz filmen "Flags of Our Fathers" og " Letters from Iwo Jima". Sistnevnte fikk fire Oscar nominasjoner inkludert Best Picture. Disse filmene, som var regissert av Eastwood, utforsket slagene om Iwo Jima fra både den amerikanske og japanske synsvinkelen.
I 2005 regisserte Spielberg to filmer, "War of the Worlds" med Tom Cruise og Dakota Fanning og "Munich" med Eric Bana, Daniel Craig og Geoffrey Rush som ble belønnet med fem Oscar nominasjoner inkludert Best Picture og Best Director for Spielberg. Spielbergs siste filmer inkluderer "Catch Me If You Can" med Leonardo DiCaprio og Tom Hanks, den futuristiske trilleren "Minority Report" med Cruise og "The Terminal" med Tom Hanks. Han skrev, regisserte og produserte også filmen "A.I.: Artificial Intelligence" som ble basert på et konsept av den avdøde Stanley Kubrick. I 2000 fikk Spielberg Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film som ble overrukket av BAFTA - Los Angeles.
I 1984 startet Spielberg sitt eget produksjonsselskap, Amblin Entertainment. I dette firmaet har han vært produsent og ansvarlig produsent for en rekke filmer, inkludert suksessene "Gremlins", "The Goonies", "Back to the Future" og de to filmene "Who Framed Roger Rabbit" og "An American Tail", "The Land Before Time", "The Flintstones", "Casper", "Twister", "The Mask of Zorro", "Men in Black" og "Men in Black II."
I oktober 1994 startet han et nytt studio, DreamWorks SKG, sammen med Jeffrey Katzenberg og David Geffen som ble solgt til Paramount Pictures i 2006. Mens de ledet dette selskapet hadde de flere kritikerroste og kommersielle suksesser og de var ansvarlige for noen av de mest prisbelønnede filmene de siste årene. Disse inkluderer filmene som fikk Oscar for Best Picture: "American Beauty", "Gladiator" og "A Beautiful Mind" (den sistnevnte ble produsert sammen med Universal) og den siste blockbusteren "TRANSFORMERS".
Spielberg har også dedikert mye av sin tid og resurser til flere filantropiske prosjekter. Han ble så påvirket av å lage "Schindler's List" at han brukte alle pengene han tjente på filmen til å starte Righteous Persons Foundation. Han startet også Survivors of the Shoah Visual History Foundation (som nå heter USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) som har tatt opp mer enn 50 000 vitnemål fra overlevende etter Holocaust.
I tillegg har Spielberg vært ansvarlig produsent på "The Last Days" som er den tredje dokumentaren fra Shoah Foundation. Denne filmen vant en Oscar for Best Documentary Feature. Han er også forhenværende styreformann for Starlight Starbright Children's Foundation som forsøker å kombinere sykehustjenester for barn, teknologi og underholdning for å øke hjelpe alvorlig syke barn.

Fakta

Norgespremiere
22.05.2008
Originaltittel
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Sjanger
Action
Eventyr
Skuespillere
Harrison Ford
Shia LaBeouf
Karen Allen
Cate Blanchett
John Hurt
Ray Winstone
Jim Broadbent
Regi
Steven Spielberg
Manus
David Koepp
George Lucas
Produsent
Frank Marshall
Foto
Janusz Kaminski
Musikk
John Williams
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
2 t. 2 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Paramount Pictures
Lucasfilm Ltd.
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
I denne eventyrfilmen er spenningsnivået høyt og actioneffektene kraftige, derfor får filmen 11-års aldergrense. Noen spesielt nærgående voldskildringer gjør at filmen frarådes underårige.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene