Ploy

Norgespremiere: 08.08.2008
15 år
1 t. 47 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Kan kjærlighetens svarte søster fyre opp et dødt ekteskap?

Juryens begrunnelse for å gi filmen importprisen på Kosmorama:Vi er stolte av å kunne gi prisen til en film som er sensuell og besettende, og som gjennom et stilsikkert og lavmælt filmspråk forteller historien om hvordan to menneskers ensomhet blir snudd til varme og håp.


Regissøren skildrer historier med store kontraster, noe som gjør det hele ekstra poengtert og interessant. Filmen er sterk, vakker og svært vellykket.

Wit og hans kone Dang returnerer til Thailand for å delta i en begravelse, etter å ha bodd i USA i ti år. Hun er en falmet alkoholisert filmstjerne, han en apatisk restauranteier. Ekteskapet deres har for lengst gått ut på dato. Wit treffer nitten år gamle Ploy på en bar, og inviterer henne opp til hotellrommet for å hvile. Dangs ustabile psyke og hang til sjalusi gjør at Ploys ankomst i siste instans trigger en hendelse de gjerne skulle vært foruten.Det handler alltid mye om stemning i Ratanaruangs filmer, og Ploy er intet unntak. Både når det gjelder komposisjon, fargebruk og rytme er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Visuelt er Ploy en ekstremt vakker film, og de dampende sex-scenene mellom barmannen og værelsepiken, som avløser ekteparet Wit og Dangs søvnlignende jet lag-tilstand, tipper aldri over til det uanstendige. Regissørens smak for det makabre gir seeren dessuten et par overraskelser, overraskelser av den sort som gjør at man husker hvorfor man elsker å gå på kino!FilmMagasinet gir 5 stjerner, og sier: "Hvor i all verden kom denne lille perlen fra?"


Dagbladet gir filmen terningkast 5 og sier:


"Et vellykket forsøk på poesi"


Aftenposten gir filmen terningkast 5 og sier:


"Stille sex.


På samme måte som Wit, Dang og Ploy glir inn og ut av søvnen, blandes drømmesekvenser og virkelighet på en måte som gjør det vanskelig å vite sikkert hva som er hva. Det føles da heller ikke viktig, siden "Ploy" så åpenbart dreier seg mer om stemning enn handling, mer om drifter enn driv. Best er da også filmen når lite sies. Stillingskrigen på hotellrommet til Wit og Dang kontrasteres med et ordløst erotisk møte i et identisk rom, mellom en av hotellets stuepiker og bartenderen fra hotellbaren.Det er mye jeg gleder meg til å diskutere og enda mer jeg lurer på etter denne filmopplevelsen (hvor relevant er det for eksempel at "ploy" på engelsk kan bety både "affære" og "knep for å frustrere motstanderen"?), men en ting er helt sikkert: Ingen fremtidige "beste sexscener på film"-lister vil være komplett uten en høyt plassert "Ploy"."Bergens Tidende gir også terningkast 5.


Og Vårt Land sier: "Det vakre og nødvendige i livet kommer ofte forkledd som tilfeldigheter."
Fakta

Norgespremiere
08.08.2008
Originaltittel
Ploy
Sjanger
Drama
Skuespillere
Lalita Panyopas
Pornwut Sarasin
Apinya Sakuljaroensuk
Phornthip Papanai
Ananda Everingham
Regi
Pen-ek Ratanaruang
Manus
Pen-ek Ratanaruang
Produsent
Rewat Vorarat
Foto
Chankit Chamnivikaipong
Musikk
Hualampong Riddim
Koichi Shimizu
Nasjonalitet
Thailand
Originalspråk
Thai/engelsk
Lengde
1 t. 47 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Five Star Production Co.
Ltd
Distribusjon
Fidalgo
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder skildringer av seksuelle handlinger og overgrep. Dette gjør at filmen får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene