Metropolis

DRAMA, SCI-FI

Om filmen

Fritz Langs Metropolis har hatt en enorm innflytelse på science fiction og alle slags dystopiske framtidsvisjoner innen film, litteratur og billedkunst. Med gigantiske kulisser bygd opp i UFA-studioet utenfor Berlin og i et ekspresjonistisk billedspråk mante Lang fram en suggererende visjon av et sterilt og umenneskelig framtidssamfunn.

I den futuristiske storbyen Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang, som gjerne vil bytte dem ut med roboter. Rotwang kidnapper arbeidernes lederskikkelse Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden. Men Fredersens sønn er blitt forelsket i Maria og begir seg ned i det underjordiske Metropolis for å finne henne.

Manus til filmen ble skrevet av Thea von Harbou sammen med Lang. I ettertid tok han avstand fra filmen, noe som kan ha hatt sammenheng med at Goebbels og Hitler elsket den. Von Harbou gikk senere i nazistenes tjeneste og ble skilt fra Lang, som flyktet til USA i 1934. Den opprinnelige versjonen skal ha vært tre og en halv time, men filmen ble senere alltid vist i utallige sterkt forkortede utgaver.

Fakta

Originaltittel
Metropolis
Sjanger
DRAMA, SCI-FI
Skuespillere
Brigitte Helm
Gustav Fröhlich
Heinrich George
Rudolf Klein-Rogge
Theodor Loos
Helene Weigel
Fritz Rasp
Alfred Abel
Erwin Biswanger
Olaf Storm
Hanns Leo
Curt Siodmak
Regi
Fritz Lang
Manus
Thea von Harbou
Produsent
Erich Pommer
Foto
Karl Freund
Günther Rittau
Musikk
Gottfried Huppertz
Nasjonalitet
DEU
Lengde
2t.33m.
Produksjonsår
1927
Produksjonsselskap
UFA

Bilder

Få med deg disse filmene