Rabbit-Proof Fence

Norgespremiere: 13.09.2002
11 år
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hva om staten kidnapper barnet ditt? Det skjedde hver uke i Australia fra 1905 til 1971.

Western Australia 1931: Tre småjenter blir tatt med tvang hjemmefra på ordre fra myndighetene og plassert på en anstalt. Deres forbrytelse? De tilhører urbefolkningen, aboriginene. Men de tre jentene rømmer. Nå starter en lang og farlig ferd hjem.
Året er 1931. På den lille utposten Jigalong i delstaten Western Australia lever småjentene Molly, Gracie og Daisy og deres familier et liv i skjæringspunktet mellom sin egen kultur og det hvite Australias krav til et moderne levesett.

På overflaten ser tilværelsen sorgløs ut, men en konstant fare truer: Myndighetene har i årevis prøvd å utradere urbefolkningen gjennom tvangsekteskap med hvite for dermed å vanne ut rasen på få generasjoner.

A.O. Neville har overoppsynet med alle aboriginene i Western Australia. Han ser ingen betenkeligheter med denne politikken, og nå har han fått nyss om de tre småjentene i Jigalong. De blir hentet med makt, revet ut av hendene på fortvilte mødre, og plassert i anstalten Moore River, et kaldt og strengt sted som skal forberede jentene på et liv i det hvite samfunnet.

14 år gamle Molly er eldst av de tre jentene, og etter bare en dag på Moore River klarer hun å flykte med Gracie og Daisy på slep. Hun har bestemt seg for at de må gå den lange veien hjem.

Nå venter en tur på tre måneder og tusenvis av kilometer i nådeløs natur med politiet i hælene. Kjærligheten til familien og røttene gir jentene energi til en ualminnelig kraftanstrengelse. Men kan de stå distansen ut med en utrettelig fiende like bak?


Filmen som måtte lages
Midt på 90-tallet la manusforfatter Christine Olsen merke til en bokanmeldelse av "Follow The Rabbit-Proof Fence", en sann historie om tre aboriginerjenter som rømmer fra en anstalt og finner veien hjem til fots.

Turen tar dem 2.000 kilometer gjennom vill natur langs gjerdene som er satt opp for å holde kaninene innen gitte områder. Boken er skrevet av Doris Pilkington, datteren til Molly, den eldste av de tre jentene i historien.

Olsen sikret seg rettighetene til boken, og begynte et langt forarbeid for å gjøre boken til et filmmanus. Hun besøkte Jigalong, jentenes hjemsted, flere ganger, og bodde hos Molly i ukesvis. Deretter skrev hun manuset og ringte sin "drømmeregissør", Phillip Noyce.

Han hadde imponert Olsen med sin australske film "Backroads" (1974). Noyce var travelt opptatt med å gjøre ferdig thrilleren "The Bone Collector", men da han først fikk lest Olsens manus var han sikker i sin sak: "Dette er en film som bare må lages."

Rollebesetter Christine King fikk i oppdrag å finne de tre barna som skulle agere Molly, Gracie og Daisy. Det var en oppgave Phillip Noyce kalte å finne "tre små nåler i en stor høystakk". Etter 1.200 intervjuer ble 16 barn kalt inn til prøvespilling, og tre dager senere var trioen funnet. De tre ble valgt ut like mye for kjemien seg imellom som skuespillertalentet.

Like før innspillingen startet valgte imidlertid en av dem å takke nei på grunn av stresset og presset som følger med en slik produksjon. Fire dager før filmingen startet fant staben ei ny jente som kunne spille Daisy.


Phillip Noyce (regi, produksjon)
Australske Phillip Noyce lagde sin første film, kortfilmen "Better to reign in Hell", som 17-åring. I dag er han en etablert regissør i hjemlandet såvel som i Hollywood.

Han har bemerket seg for et stort publikum gjennom thrillere som "Overhengende fare", "Patriotens spill" (begge med Harrison Ford), "Terror ombord" (med Nicole Kidman) "The Bone Collector" (med Denzel Washington og Angelina Jolie) og "Sliver" (med Sharon Stone).

Neste prosjekt fra Noyce er "The Quiet American", basert på Graham Greenes roman, og med Sir Michael Caine og Brendan Fraser.

Fakta

Norgespremiere
13.09.2002
Originaltittel
Rabbit-Proof Fence
Sjanger
Drama
Skuespillere
Everlyn Sampi
Tianna Sansbury
Laura Monaghan
David Gulpilil
Kenneth Branagh
Deborah Mailman
Jason Clarke
Ningali Lawford
Myarn Lawford
Garry McDonald
Roy Billing
Andrew S. Gilbert
Ken Radley m.fl.
Regi
Phillip Noyce
Manus
Christine Olsen
Produsent
Phillip Noyce
Christine Olsen
John Winter
Foto
Christopher Doyle
Musikk
Peter Gabriel
Nasjonalitet
Australia
Språk
Engelsk
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Becker Entertainment
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år

Få med deg disse filmene