Dagens skjønnhet

Norgespremiere: 24.07.1998
1 t. 39 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Joseph Kessel skrev i 1928 boken Belle de Jour. Den vakte oppsikt med sin nådeløse skildring av en nymfoman kvinne, som søker erotikk i et bordell fordi hun ikke finner tilfredstillelse hos sin mann.
Buñuels filmatisering kom i 1967 og vakte furore på Venezia-festivalen hvor den fikk gulløven som beste film.

Pierre og Severine Serizy er nygifte og svært lykkelige. En dag får Severine høre om en venninne som fra tid til annen arbeider i et bordell for å tjene ekstra penger. Severine får ikke tilfredsstilt sine lyster i ekteskapet sitt og tvinger seg til å oppsøke bordellet.

Det varer ikke lenge før Severine oppdager at hun ikke kan bryte de nye forbindelsene hun har knyttet. Hun lever i realiteten et dobbeltliv. Om kvelden og natten er hun Pierres oppofrende hustru, om dagen er hun "Dagens skjønnhet" i et luksusbordell.

Det ender med forferdelse da en av hennes kunder, den unge og hissige Marcel forsøker å tvinge henne til å forlate sin mann. Han skyter Pierre, men blir selv skutt ned av politiet. Pierre blir lammet av skuddet og får nå vite sannheten...

Denne berømte erotiske klassikeren inngår i vår markering av filmens hundre-års-jubileum i Norge sammen med Citizen Kane, King Kong og Den tredje mann. Serien er gjort mulig gjennom støtte fra Norsk Filminstitutt og Norsk Kulturråd.

LUIS BUÑUEL ble født 22. februar 1900 i Calanda, Spania. Han var sønn av rike landeiere, og fikk derfor en god utdannelse før han reiste til Universitetet i Madrid. Her ble han venn med Salvador Dali, Garzia Lorca og mange andre spanske intellektuelle. I 1920 grunnla han en av verdens første filmklubber ved universitetet. Hans interesse for film førte ham til Paris, hvor han arbeidet som assisterende regissør for flere kjente filmskapere. Sammen med Dali laget han i 1928 Den andalusiske hund. Denne 27 minutter lange filmen vakte enorm skandale, og medførte verdensberømmelse for begge opphavsmennene. Buñuels videre karriere innen filmen var lang og ærerik, med en rekke filmer av høy klasse. Han døde 29. juli 1983.

Fakta

Norgespremiere
24.07.1998
Originaltittel
Belle de Jour
Sjanger
Drama
Skuespillere
Catherine Deneuve
Jean Sorel
Michel Piccoli
Anais Genevieve Page
Pierre Clementi
Francisco Rabal
Françoise Fabianm
Maria Latour
Georges Marchal
Regi
Luis Buñuel
Manus
Luis Buñuel
Jean-Claude Carrière
Produsent
Robert Hakiml
Raymond Hakim
Foto
Sacha Vierny
Nasjonalitet
Frankrike
Originalspråk
Fransk
Lengde
1 t. 39 min.
Produksjonsår
1967
Produksjonsselskap
Paris Film
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Bilder

Få med deg disse filmene