The Searchers

Norgespremiere: 28.01.2010
1 t. 59 min.
Western

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

John Ford og John Wayne med den største av klassiske westernfilmer

John Fords mesterverk i westernsjangeren er kanskje den filmen som har hatt størst innflytelse på nye Hollywood med regissører som Scorsese, Spielberg og Lucas som alle har uttrykt sin beundring for filmen.

 

Dette er Fords mest sofistiskerte og emosjonelt komplekse film som både klarer å være en ren actionwestern og et melankolsk billeddikt, og heller ikke uten humoristiske innslag. John Waynes erketypiske westernhelt framstår her som en på mange måter usympatisk og tvetydig personlighet. Han er helt og outsider med splittede, psykopatiske og asosiale trekk.

Hans rolleskikkelse Ethan Edwards er på en manisk jakt etter sin niese Debbie, som er kidnappet av comanche-indianere etter at mesteparten av familien deres er massakrert. Hans nevø Martin følger ham på letingen, ikke uproblematisk - for Martin er 1/8 indianer, og Ethan hater alt indiansk. Deres leting etter comanchene og bortførte Debbie varer i fem år, og Ethans hevntørst bare øker. Og niesen som nå er naturalisert indianer og høvdingens kvinne, blir en del av hans hat.

The Searchers, som har vært vist i Norge under tittelen På sporet, er den utvilsom beste filmen fra det mangeårige samarbeidet mellom John Ford og John Wayne. Motion Picture Guide sier "...it continues to reveal new nuances with each viewing." Den er også et strålende bildedikt fra Monument Valley i heftige Technicolor og VistaVision.

Fakta

Norgespremiere
28.01.2010
Originaltittel
The Searchers
Sjanger
Western
Skuespillere
John Wayne
Natalie Wood
Jeffrey Hunter
Vera Miles
Regi
John Ford
Manus
Frank S. Nugent etter en roman av Alan LeMay
Produsent
Merian C. Cooper
C.V. Whitney
Foto
Winton C. Hoch
Musikk
Max Steiner
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 59 min.
Produksjonsår
1956
Produksjonsselskap
C.V. Whitney Pictures
Warner Bros. Pictures
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene