Iskyss

Norgespremiere: 03.10.2008
7 år
1 t. 22 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

For mannen hun elsket forrådte hun sitt land.

Iskyss er et sterkt og poetisk drama om kjærlighet og spionasje under den kalde krigen. Den russiske krigsfangen Vladimir og den norske sykepleieren Vera møtes i Bodø under andre verdenskrig. Norge og Sovjet er allierte i kampen mot nazistene, men i den kalde krigen som følger blir landene fiender. Dette skaper problemer for Vladimir og Vera når de møtes igjen i Moskva.
Filmen er basert på den sanne historien om Gunvor Galtung Haavik, som i tre tiår levde et dobbeltliv. Under den kalde krigen var hun ansatt i det norske utenriksdepartementet og arbeidet ved ambassaden i Moskva. I rollen som russisk agent matet hun jevnlig KGB med hemmeligstemplet informasjon hun hadde tilgang til gjennom sitt arbeid som tolk og sekretær. Knut Erik Jensen har laget denne spillefilmen med inspirasjon fra Alf R. Jacobsens bok Iskyss og Gunvor Galtung Haaviks brev til sin hemmelige russiske kjæreste Vladimir Kozlov.
Haavik var utdannet sykepleier og hadde arbeidet med russiske krigsfanger på sykehuset i Bodø før hun fikk jobb i UD. Det var slik de to møttes, ble allierte i kampen mot nazismen og ikke minst - hodestups forelsket i hverandre. Forholdet skulle vise seg å bli svært problematisk; forhold mellom norske ambassadeansatte og russere var forbudt.
Men som kjent kan ikke kjærligheten styres av politisk makt, og Haavik og Kozlov fortsatte sitt forhold også etter at Haavik ble ansatt ved den norske ambassaden i Moskva. Da KGB ble oppmerksom på forholdet deres brukte de nettopp dette for å presse Haavik til å spionere for dem. Bare hun samarbeidet skulle de ikke skade hennes kjære Volodsjik - Haaviks kjælenavn på Vladimir.
"Iskyss" handler om en kvinne som ofrer alt for å beskytte den hun elsker, og er en film som viser hvor stor kraft kjærligheten kan ha.

Dette er filmen om Gunvor Galtung Haavik, men det er en kunstnerisk skildring basert på historien om hennes liv og hovedpersonen i filmen bærer derfor navnet Vera Våge. Veras historie i "Iskyss" gir et bilde på hva slags erindringer Gunvor Galtung Haavik kan ha hatt mens hun lå på dødsleiet etter å ha blitt arrestert. Hennes tanker beveger seg fritt i tid, sted og rom. Refleksjoner rundt forbrytelsen blekner i forhold til hennes minner om sin elskede Volodsjik.
Filmen skildrer Galtung Haaviks liv som menneske, ikke som landsforræder og spion. Spørsmålet er ikke hva hun gjorde eller hvordan hun gjorde det. Spørsmålet er hvorfor.
"Iskyss" er varm kjærlighet i kald krig.

Fakta

Norgespremiere
03.10.2008
Originaltittel
Iskyss
Sjanger
Drama
Skuespillere
Ellen Dorrit Petersen
Aleksander Bukharov
Per Egil Aske
Morten Traavik
Evgeny Sidikhin
Vladimir Chernyshov
Regi
Knut Erik Jensen
Manus
Knut Erik Jensen
Alf R. Jacobsen
fritt basert på Alf R. Jacobsens bok "Iskyss" om KGB-spionen Gunvor Galtung Haavik
Produsent
Egil Ødegård
Foto
Svein Krøvel
Musikk
Olga Petrova
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk/Russisk
Lengde
1 t. 22 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Filmhuset Produksjoner
Distribusjon
SEG Distribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Dette spiondramaet har en utrygg stemning som kan virke urovekkende for de aller yngste. Derfor får filmen 7-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene