Heksene

1 t. 32 min.
BARNEFILM, EVENTYR

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Luke er alene med bestemor etter at foreldrene omkom i en ulykke. Han og bestemor flytter fra Norge til England. Bestemoren har tidligere fortalt Luke om heksene som hater barn mest av alt. Hun forklarer Luke hvordan han skal kjenne igjen en heks. I England blir bestemor syk og sendes på ferie og Luke blir med. På hotellet de bor er det en stor kvinnekongress og ved en tilfeldighet finner Luke ut at det er all verdens hekser som er samlet for å pønske ut en plan for hvordan de skal omskape alle barn til mus. Luke blir imidlertid avslørt og selv omskapt til en liten mus. Han greier imidlertid å rømme til bestemoren, og sammen legger de to en plan.

En filmatisering etter Roald Dahl's kjente bok forteller om en gutt med en bestemor som elsker å skremme ham med historier om hekser.


(Filmtilsynet)


---
Luke er alene med bestemor etter at foreldrene omkom i en ulykke. Han og bestemor flytter fra Norge til England. Bestemoren har tidligere fortalt Luke om heksene som hater barn mest av alt. Hun forklarer Luke hvordan han skal kjenne igjen en heks. I England blir bestemor syk og sendes på ferie og Luke blir med. På hotellet de bor er det en stor kvinnekongress og ved en tilfeldighet finner Luke ut at det er all verdens hekser som er samlet for å pønske ut en plan for hvordan de skal omskape alle barn til mus. Luke blir imidlertid avslørt og selv omskapt til en liten mus. Han greier imidlertid å rømme til bestemoren, og sammen legger de to en plan.NKFF


---
EN FRISK FILM BASERT på Roald Dahls bok med samme navn. I en norsk kystby forsvinner en liten pike, og det er bare bestemoren til Luke som forstår hva som har skjedd. Det er de forferdelige heksene som har vært på ferde. Hekser hater barn og gjør alt for å drepe dem. Bestemoren til Luke vet alt om hekser, og hun aner en heksesammensvergelse. Luke og bestemoren drar til England på ferie etter at foreldrene til Luke omkommer i en mystisk bilulykke. På feriehotellet i England der de tar inn, er det en stor kongress for bekjempelse av barnemishandling. Luke oppdager etterhvert at det egentlig er heksene som har kongress om hvordan de skal kunne utrydde alle barn! Her gjelder det for Luke å klekke ut en plan som kan hindre at heksenes vanvittige og skremmende plan blir satt ut i livet...(Retrospektiv barneserie Haugesund 1997)


---
I en norsk kystby forsvinner en liten pike. Det er de forferdelige heksene som her vært på ferde. Hekser hater barn og gjør alt for å drepe dem. Bestemoren til Luke vet alt om hekser, og hun aner en hekse-sammensvergelse. Luke og bestemoren drar til England på ferie etter at foreldrene til Luke omkommer i en mystisk bilulykke. På feriehotellet i England der de tar inn, er det en stor kongress for bekjempelse av barnemishandling. Luke oppdager etterhvert at det egentlig er heksene som har kongress om hvordan de skal kunne utrydde alle barn!Barnefilmfestivalen 1998


---
Amerikansk barnefilm fra 1990 om en foreldreløs gutt som sammen med sin bestemor reiser til England. Det havner han midt i en heksekongress som planlegger å utrydde alle barn i England.Foreldreløse Luke flytter med sin norske bestemor Helga til England. Luke har alltid vært fascinert av eventyrene bestemoren har fortalt om hekser. Så når han møter en mystisk, sortkledd kvinne som prøver å lokke ham ned fra trehytta si, settes fantasien i sving. Senere møter han den samme kvinnen, Miss Ernest, på en kongress som skal vise seg å være en heksekongress der de diskuterer hvordan de skal utrydde alle barn i England. Luke fanges av heksene og gjøres om til en mus. Han klarer å rømme til bestemoren, og sammen forsøker de å sette en stopper for de ondsinnede heksene og deres trollerier.


TVN 1999


---
Handlingen utspiller seg et sted ved den britiske kysten, hvor en gutt er på ferie med sin bestemor. Han oppdager etter hvert at hotellet han bor på også er besøkt av en gruppe med hekser. Ved å spionere på sjefsheksen (Anjelica Huston) finner han ut at heksene har en plan om å gjøre alle Englands barn om til mus.Roald Dahls hekser går ikke med svarte, spisse hatter og rir på kosteskaft. De ser ut som vanlige mennesker, og det er det som gjør dem så farlige. Heksene hater nemlig barn, og har allerede forvandlet to gutter til mus når sjuåringen Luke (Jasen Fisher) finner ut at han må ta affære.Om filmen


Å gjøre gutter om til mus på film krever spesiell ekspertise, og Jim Henson ? mannen bak blant annet ?Muppet Show? ? var en viktig person å ha med på laget. Filmen var for øvrig den siste jobben Jim Henson gjorde før han døde i 1990. Samme år døde også forfatteren Roald Dahl.?Heksene? byr på gode, gammeldagse skrekkeffekter, men har også mer subtile og skumle øyeblikk, som for eksempel sekvensen hvor et barn forsvinner inn i et maleri. Regissøren Nicolas Roeg har gjort en beundringsverdig jobb med å gjenskape den makabre atmosfæren i Roald Dahls roman. Og skuespillerne gjør en like stor innsats. Den kalde, statuelignende Anjelica Huston som sjefsheksen skaper en ond og herlig skremmende kvinnelig skurk for barn. Mai Zetterling har både den milde sjarmen som bestemødre skal ha, samtidig som hun har en skjult styrke.


NRK2 2005


---

Fakta

Norgespremiere
Kommer ikke på kino
Originaltittel
The Witches
Sjanger
BARNEFILM, EVENTYR
Skuespillere
Anjelica Huston
Mai Zetterling
Jasen Fisher
Rowan Atkinson
Bill Paterson
Brenda Blethyn
Charlie Potter
Anne Lambton
Jane Horrocks
Regi
Nicolas Roeg
Manus
Allan Scott
Produsent
Mark Shivas
Foto
Harvey Harrison
Musikk
Stanley Myers
Nasjonalitet
Storbritannia
USA
Lengde
1 t. 32 min.
Produksjonsår
1990
Produksjonsselskap
Lorimar/Warner Bros./Jim Henson
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene