Sykkeltyvene

Sykkeltyvene

Norgespremiere: august 2014
1 t. 33 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Nøkkelfilmen innen neorealismen

Vi er i Roma rett etter krigen. Nøden og armoden, kampen for tilværelsen og viktigheten av å ha en jobb preger folk og samfunn. Familiefaren får til slutt jobb som plakatklistrer, og sykkelen blir hans og familiens viktigste verktøy. Forsørgerens desperasjon og fortvilelse når sykkelen blir stjålet er utvilsomt en av filmhistoriens sterkeste sekvenser. Alle som har sett i en filmhistoriebok kjenner plottet. Det flotteste med filmen er at den har tålt tidens tann svært godt. Den er ikke en viktig film i filmhistorien fordi den var en viktig film innenfor neorealismen i 1948, men fordi det fortsatt er en god film...

Sykkeltyvene er en av de store italienske klassikerne, og selve nøkkelfilmen innen neorealismen. Etterkrigstidas Italia, rammet av fattigdom og arbeidsledighet, rommet mange tragiske enkeltskjebner, og det var disse de italienske neorealistene ønsket å gripe tak i. Ut fra en enkel, men ytterst veldreid historie, skapte Vittorio de Sica med Sykkeltyvene en film med et klart samfunnskritisk innhold, men likevel er det den varme og rørende skildringen av far og sønn filmen har blitt husket for. Filmen følger den arbeidsløse Antonio, som får jobb som plakatklistrer. Men allerede den første dagen på jobb blir sykkelen hans, som han er avhengig av, stjålet. Hos politiet får han ingen hjelp, så han tar med seg sønnen sin, Bruno, og prøver å finne tyven.

De italienske neorealistene ønsket å ?ta virkeligheten på fersk gjerning,? noe som skulle tilsi en nærmest dokumentarisk tilnærming til filmen. Sykkeltyvene er, til tross for den karakteristiske bruken av amatørskuespillere og autentiske opptakssteder, en fiksjonsfilm med en klar dramaturgi og klassisk stiliserende fotografi og musikkbruk. Derfor er det en vakker, og trist, film, med en reell følelse av autensitet og usminkethet.

Cinemateket

"The ultimate expression of neorealism." (Andre Bazin)

Fakta

Norgespremiere
august 2014
Originaltittel
Ladri di biciclette
Sjanger
Drama
Skuespillere
Lamberto Maggiorani
Enzo Stajola
Lianella Carell
Gino Saltamerenda
Vittorio Antonucci
Giulio Chiari
Michele Sakara
Elena Altieri
Carlo Jachino
Nando Bruno
Fausto Guerzoni
Umberto Spadaro
Massimo Randisi
Regi
Vittorio De Sica
Manus
Adolfo Franci
Cesare Zavattini
Gerardo Guerrieri
Gherardo Gherardi
Oreste Biancoli
Suso Cecchi d'Amico
Vittorio De Sica
Produsent
Umberto Scarparelli
Foto
Carlo Mounturi
Musikk
Alessandro Cicognini
Nasjonalitet
Italia
Språk
Italiensk
Lengde
1 t. 33 min.
Produksjonsår
1948
Produksjonsselskap
P.D.S. (Produziona De Sica)
E.N.I.C
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene