Evigheten og en dag

Norgespremiere: 05.03.1999
2 t. 13 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

EVIGHETEN OG EN DAG og en dag følger dikteren Alexandre gjennom et døgn hvor han reflekterer over sitt liv, kjærligheten og sin karriere. Filmen er fortalt i Théo Angelopoulos' vakre storslåtte tablåer.
I Evigheten og en dag, Gullpalme-vinneren fra Cannes 1998, tar Théo Angelopoulos oss med på en meget emosjonell og personlig reise gjennom Hellas. Juryen, ledet av Martin Scorsese, vedtok enstemmig å tildele prisen til denne visuelt rike filmopplevelsen som nok en gang bekrefter Théo Angelopoulos' rolle som en av Europas største filmskapere.

Alexandres første monolog:

- I den senere tid har min eneste kontakt med omverdenen vært med en fremmed som alltid svarer meg med den samme musikken. Hvem er han? En morgen bestemte jeg meg for finne ham, men ombestemte meg deretter. Det er bedre å ikke vite... å forestille seg. En einstøing som meg selv? Noen ganger liker jeg å forestille meg at det er en liten pike som leker med det ukjente før hun gjør seg klar til å gå på skolen.
- Alt skjedde så fort. Den mistenkelige smerten... Min iherdighet etter å finne ut... å vite... Og så mørket... Kroppen som ikke lenger adlyder... Kroppen hvor konturene gradvis svinner hen i speilet til den blir en skygge...
- Alt pekte mot det faktum at før vinteren var over, med båtenes evige silhuetter mot plutselig klar himmel mellom skyene, elskende par som spaserer nær vannkanten ved solnedgang, og det villedende løftet om vår... alt pekte mot det faktum at før vinteren var over...
- Min eneste beklagelse, Ana, er at jeg aldri fullførte noe. Mine planer ble bare det. Ord strødd her og der... blottet for mening.

Alexandres andre monolog:

- Mor, jeg kom for å si adjø. Jeg reiser. Hvorfor, mor?
Hvorfor ble ikke ting slik vi forventet?
Hvorfor?
Hvorfor må vi råtne i stillheten mellom smerte og begjær?
Hvorfor har jeg levd mitt liv i eksil?
Hvorfor har jeg følt meg hjemme bare i de sjeldne øyeblikkene... når jeg har fått lov til å snakke språket mitt... Mitt eget språk... Da jeg fremdeles kunne gjenfinne mine tapte ord... eller lete frem glemte ord fra stillheten... Hvorfor er det bare da... at jeg kunne høre lyden av mine egne fottrinn... lage ekko i huset mitt?

Théo Angelopoulos ble født i Athen i april 1935. Hans 11 spillefilmer har deltatt i en mengde internasjonale festivaler hvor han har vunnet atskillige priser, noe som har etablert hans rykte som en av de mest innflytelsesrike regissører innen moderne europeisk film. Hans nest siste film, Odyssevs blikk, fikk juryens spesialpris Grand Prix i Cannes i 1995. Mange kjenner nok også til Landskap i tåke som i 1988 vant Sølvløven for beste regi i Venezia. Filmen fikk også Felix-prisen for beste europeiske film. Med Evigheten og en dag vant han endelig gullpalmen i Cannes. I tillegg ble han tildelt den økumeniske prisen nøyaktig 30 år etter at han først etablerte seg innenfor filmmediet.

Alt hva jeg har gjort, alt det som har klart å komme ut i lyset, er meg. Det er det som betyr noe, uavhengig av anerkjennelse, priser og heder... Jeg lager ikke filmer for å behage noen... For meg er filmen en livsform. Når jeg snakker om mitt liv, så må jeg snakke om mitt liv i film. Det betyr at å lage film er mitt andre liv, et parallellt liv. Jeg liker Faulkners ord hvor han sier at verdenen var laget for å bli en roman. Så i mitt tilfelle liker jeg å tro at verden var laget for å bli en film...
Théo Angelopoulos

Fakta

Norgespremiere
05.03.1999
Originaltittel
Mia aioniotita ke mia mera
Sjanger
Drama
Skuespillere
Bruno Ganz
Fabrizio Bentivoglio
Isabelle Renauld
Achilleas Skevis
Alexandra Ladikou
Despina Bebedeli
Eleni Gerassimidou
Iris Hatziantoniou
Regi
Théo Angelopoulos
Manus
Théo Angelopoulos
Tonino Guerra
Petros Markaris
Produsent
Phoebe Economopoulos
Foto
Giorgos Arvanitis
Andreas Sinanos
Musikk
Eleni Karaindrou
Nasjonalitet
GRC, FRA, ITA
Språk
Gresk
Lengde
2 t. 13 min.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
Greek Film Centre
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Få med deg disse filmene