Byen mellom liv og død

Norgespremiere: 10.12.2010
15 år
2 t. 15 min.
Drama / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Kritikerrost sterk skildring av en av verdenshistoriens værste massakre.

Nanking; Kinas hovedstad faller etter 3 dagers intense kamper mot japanske tropper. Alle fanger henrettes. Nazisten John Rabe går i bresjen for å lage en internasjonal sikkerhetssone midt i byen. Et sted der flykninger kan føle seg nogenlunde trygge. Nanking anno 1937 var byen mellom liv og død.
Regissør og manusforfatter Lu Chuan (Kekexili: Mountain Patrol 2004, Pistolen som forsvant 2002) gir oss et smertelig realistisk innblikk i hva som skjedde med Nankings befolkning etter at japanerne beleiret byen i desember 1937. Massakren i Nanking der nærmere 300 000 mennesker mistet livet har vært gjenstand for debatt selv i vår tid. Krefter i Japan hevder fortsatt sin uskyld og fornektelsene gjør at saken fortsatt er et åpent sår.

BYEN MELLOM LIV OG DØD åpner som en krigsfilm med heftige kamper da Nanking blir angrepet. Japanerne møter motstand av en liten gruppe soldater som fortsatt holder stand mot den voldsomme japanske hærstyrken. På kinesisk side kjemper barn ned i 7-8 års alderen skulder til kne med voksne soldater. Denne første akten er actionpreget og står ikke tilbake for krigsskildringer slik vi har sett de i tv-serien The Pacific, eller i andre nyere krigsfilmer. BYEN MELLOM LIV OG DØD presanteres i sort/hvitt noe som passer historien godt.

Kineserne må gi tapt for den japanske overmakten etter kun 3 dager, og det som følger er en beskrivelse av et av verdenshistoriens groveste overgrep mot en sivilbefolkning.

BYEN MELLOM LIV OG DØD tok med seg både hovedprisen og pris for beste foto fra San Sebastian film festival i Spania. Her hjemme fikk filmen Sølvspeilet under Film fra sør festivalen i Oslo.

Fakta

Norgespremiere
10.12.2010
Originaltittel
Nanjing! Nanjing!
Sjanger
Drama
Krigsfilm
Skuespillere
LIU Ye
FAN Wei
NAKAIZUMI Hideo
GAO Yuanyuan
QIN Lan
JIANG Yiyan
KOHATA Ryuichi
YAO Di
ZHAO Yisui
MIYAMOTO Yuko
Regi
LU Chuan
Manus
LU Chuan
Produsent
QIN Hong
Foto
YU Cao
Musikk
TONG Liu
Nasjonalitet
Kina
Språk
Mandarin
Lengde
2 t. 15 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Media Asia Films Ltd
Beijing Film Studio
China Film Group Corporation
Distribusjon
Filmoptimistene
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Skildringer av krigshandlinger, overgrep og henrettelser gjør at denne filmen får 15-årsgrense

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene