Wanted

Norgespremiere: 12.09.2008
15 år
1 t. 50 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

JAMES McAVOY, MORGAN FREEMAN og ANGELINA JOLIE formidler historien om en oversett og ubetydelig manns forvandling til en eksepsjonell håndhever av rettferdighet i Wanted. I 2008 får verden en ny helt for en ny generasjon: Wesley Gibson.
TIMUR BEKMAMBETOV er en regissør med visjoner og han har laget dette eventyret om 25-årige Wes (McAcoy), en slabbedask som hater livet sitt med god grunn - fordi det suger.

På jobb har han en sjef fra helvete som lever for å plage Wes foran sine kontordroner av noen kollegaer. På hjemmebane sliter han med sin vulgære kjæreste som er en sexmagnet for alle uten om Wes, inkludert hans såkalte beste venn. Ikke rart at denne taperen er på sin tiende resept for piller mot panikkangst, som han hiver innpå som sukkertøy mellom pakkene med ferdigmat og vegan tofu wraps.

Wes patetiske liv kan like gjerne avsluttes slik at han blir spart for endeløs elendighet.

Heldigvis for Wes så er livet hans over - hvert fall det gamle - alt på grunn av én dame. Inn i livet hans raser Fox (Jolie) som kommer direkte fra et oppdrag med en dødelig utgang. Det ser ut til at Wes bortkommende og nesten glemte far ble drept mens han jobbet for "Brorskapet" - en flere hundre år gamle organisasjon med topp trente leiemordere som har sverget troskap til å opprettholde samfunnets balanse. Deres motto er Drep én, redd tusen.

Nå er det Wes tid til å følge i farens fotspor og frigjøre den innestengte ulven som alltid har bodd i ham. Drap er i Wes sitt blod og han blir trent opp av Fox og hennes meget mangfoldig, men dødelig, team under ledelse av "Brorskapets" mystiske leder, Sloan (Freeman). Nybegynneren blir raskt tvunget til å utvikle lynraske reflekser og overmenneskelige egenskaper. Ingen har sagt at det å bli en leiemorder skal være enkelt.
Den gamle slabbedasken får et nytt liv som en av gullguttene i "Brorskapet" og Wes starter å nyte godene av dette livet, selv det å gjennomføre nøyaktige og kaldblodige hevnaksjoner. Men etter kort tid forsvinner den søte smaken av makt da han finner ut at intensjonene til sine meget dødelige partnere ikke er så gode som han først trodde. Mens han vingler mellom sin ferske heltestatus og sjeledrepende hevnaksjoner, finner Wes ut noe ingen andre - verken den kaldblodige faren eller ekstremt sexy leiemordere - kunne ha lært han: Han alene kontrollerer sin egen skjebne.

JAMES McAVOY (Wesley Gibson) ble født i Scotstoun området i Glasgow, Skotland, i 1979 og tok utdannelsen sin på den anerkjente skolen Royal Scottish Academy of Music and Drama. I sin korte karriere har han fått prøvd seg på forskjellige typer arbeid, på teaterscenen, på TV og film og blir ansett som et av Englands mest spennende talenter.
Til tross for at han har hatt små roller i kjente prosjekter som feks. dramaet satt til første verdenskrig, Regeneration, og den veldig suksessrike HBO serien Band of Brothers ble det engelske publikum ikke oppmerksom på McAcoy før han fikk en rolle i tv-versjonen av Zadie Smiths populære novelle "White Teeth". White Teeth gjorde også at Hollywood la merke til McAvoy og i 2002 fikk han rollen som Leto Atreides II i den Emmy-vinnende miniserien Children of Dune.
Etter hvert som McAvoy fikk flere roller, ble de også mer og mer betydningsfulle. Etter kort tid fikk han en rolle som Dan Foster i den BAFTA-vinnende serien State of Play. Serien gikk i England på høsten 2003 samt på BBC America i 2004 og ble en av de mest suksessrike engelske TV-seriene som har blitt eksportert i de siste år.

Samtidig som han imponerte på tv-skjermen ble McAcoy også en kjent skuespiller i Stephen Fry's komedie Bright Young Things som ble lansert i oktober 2004.
Populariteten til McAcoy økte i England med hans tolkning av biltyven Steve i den BAFTA-vinnende serien Shameless som hadde premiere tidlig i 2004. Denne serien handlet om mot og medgang for en familie boende i en kommunalbolig i Manchester. McAvoy fikk en nominasjon til en British Comedy Award for denne rollen.
I 2004 fikk McAvoy sin første hovedrolle i en spillefilm med Innside I'm Dancing (i USA het den: Rory O'Shea Was Here). Denne filmen handler om Rory, en ung irsk gutt med muskelsykdommen Duchenne og hans kamerat med celebral parese og deres kamp for fysisk og psykisk frihet. Filmen, og spesielt McAvoy, fikk massiv anerkjennelse fra kritikere og McAvoy fikk nominasjon til "British Actor of the Year" på "London Film Critics' Circle Awards" i 2005.

I desember 2005 kom endelig Disney's store film The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. McAvoy spilte faunen Mr. Tumnus i filmen basert på klassikeren av C.S. Lewis. Filmen fikk stor internasjonal suksess og ble en av de 20 mest-tjenende filmene gjennom tidene. McAvoy vant BAFTAs "Rising Star Award" i 2006 og var nominert til nok en pris på "London Film Critics' Circle Awards" i 2006.

Sommeren 2005 var James McAcoy i Uganda for å spille en av hovedrollene i The Last King of Scotland. Filmen handler om Nicholas Garrigan, en doktor fra Skottland som er i Uganda på et medisinsk hjelpeprogram, som for alltid vil bli knyttet til en av de mest barbariske figurene i verden, Idi Amin (spilt av Forest Whitaker). McAvoy ble nominert til en BAFTA, en European Film Award, en BIFA og en London Film Critic's Circle Award for denne rollen.

Etter sin tid i Uganda kom han tilbake til England og startet å spille hovedrollen i HBO filmen basert på David Nicholls bok, "Starter for 10". Filmen var regissert av Tom Vaughan og produsert av Tom Hanks.
Det neste prosjektet han bega seg ut på var Penelope. Her spiller McAvoy en man som får i oppdrag om å redde en ung kvinne som har blitt forhekset med trynet til en gris.

I 2006 flyttet den travle McAvoy til Dublin for å starte arbeidet med Becoming Jane. Her spilte han den briljante og tøffe iren Tom Lefroy, hvis forhold til Jane Austen inspirerte henne til å skrive Pride and Prejudice".
Etter han var ferdig med innspillingen i Dublin flyttet han umiddelbart tilbake til England og startet sitt arbeid med Atonement. Dette er en film basert på den populære novellen av Ian McEwan hvor McAvoy spilte Robbie Turner, en avgangselev fra Cambridge som uskyldig er anklaget for voldtekt, men som drar for og sloss i andre verdenskrig med disse anklagene hengene over seg. McAvoy fikk bla en Golden Globe nominasjon, en BAFTA nominasjon samt priser fra London Film Critics' Circle.
I april 2008 flyttet James til Tyskland for å starte filmingen av The Last Station som er et historisk drama om den russiske forfatteren Leo Tolstoys kamp mellom berømmelse og rikdom med sitt livslange løfte om et liv blottet for materialistiske ting.

Oscar-vinner og tre ganger Golden Globe vinner ANGELINA JOLIE (Fox) er fortsatt en av Hollywoods mest talentfulle skuespillerinner. Jolies siste filmer er Beowulf og kritikerroste A Mighty Heart, en sann og dramatisk historie om Mariane og Daniel Pearl. Jolis innsats i A Mighty Heart gav henne nominasjoner til Golden Globe, Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics og Film Independent's Spirit Award.
Hun gjorde nylig ferdig filmingen av Clint Eastwoods Changeling og hadde stemmen til tigeren i DreamWorks Kung Fu Panda. En av filmene som snart har premiere er den etterlengtede filmen basert på Ayn Rands innflytelsesrike novelle "Atlas Shrugged".

Tidligere filmer Jolie har spilt i er blant annet The Good Shepherd, Mr. &sMrs. Smith, Alexander, Sky Captain and the World of Tomorrow. Hun hadde også en stemme i animasjonsfilmen Shark Tale. Hun spilte i Warner Bros. thrilleren Taking Lives. I 2003 hadde hun hovedrollen i action filmene Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life som var oppfølgeren til suksessfilmen fra 2001 Lara Croft: Tomb Raider, samt spilte en hjelpearbeider fra FN i den provoserende filmen Beyond Borders.

I 2001 spilte hun i regissør Simon Wests Lara Croft: Tomb Raider og Original Sin. Året før spilte hun en av rollene om biltyvene som skal gjøre sitt siste brekk i filmen Gone in Sixty Seconds. Hun spilte også i den romantiske komedien Life or Something Like It, en psykiatrisk pasient i Girl, Interrupted som hun fikk en Oscar for, hennes tredje Golden Globe, en Broadcast Film Critics Award, ShoWest's Supporting Actress of the Year Award og Screen Actors Guild Award. Denne filmen er basert på en sann historie av Susanna Kaysen, ble regissert av James Mangold og hadde Winona Ryder i hovedrollen sammen med Jolie.

Før disse filmene har hun spilt en fersk politibetjent ved siden av Denzel Washingtons veteranbetjent i thrilleren The Bone Collector. Hun spilte også i Pushing Tin og Playing by Heart. Sistnevnte film gav henne en National Board of Review Award.

Med HBO filmen Gia fikk Jolie ros fra kritikerne samt en Golden Globe, en Screen Actors Guild og en Emmy nominasjon for hennes tolkning av supermodellen Gia Carangi som døde av AIDS. Jolie fikk også en Emmy nominasjon for hennes rolle i Geroge Wallace, en film om den kontroversielle guvernøren fra Alabama. Denne filmen gjorde at Jolie fikk sin første Golden Globe og en CableACE nominasjon for hennes tolkning av George Wallaces andre kone, Cornelia.

Som et medlem av det berømte MET Theatre Ensemble Workshop har hun sin utdannelse fra Lee Strasberg Theatre Institute og har også studert med Jan Tarrant i New York og Silvana Gallardo i Los Angeles.
Jolie har også fått mye anerkjennelse for hennes humanitære innsats. Hun var den første mottakeren av FNs "Citizen of the World Award" samt Global Humanitarian Award i 2005. I februar 2007 ble Jolie tatt opp i den politisk uavhengige gruppen Council on Foreign Relations for en femårsperiode med tanke på å få frem neste generasjon av utenrikspolitikere.

Jolie er også ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Hun var en viktig bidragsyter for å få igjennom "Unaccompanied Alien Child Protection Act" og grunnla National Center for Refugee and Immigrant Children, en organisasjon som tilbyr gratis rettshjelp for asylsøkende barn.

Manusforfatteren og regissøren TIMUR BEKMAMBETOV var medforfatter på og regisserte en av de mest lønnsomme russiske filmen gjennom tidene, Day Watch. Dette var oppfølgeren til den eksplosive internasjonal suksessen Night Watch, en fantacy/thriller han også skrev sammen med Sergei Lukyanenko.

Før han ble en filmmaker studerte Bekmambetov på Moscow Power Engineering Institute. Etter dette uteksaminerte han seg fra A.N. Ostrovsky Institute of Theatre Arts i Tashkent i 1987 med en grad i teater og design av kulisser.

Etter flere år i militæret startet Bekmambetov innen reklamebransjen. I de neste 15 årene lagde og regisserte han en lang rekke prisvinnende reklamekampanjer for tv som var med på å forme hans distinkte visjon for film. Mange av disse reklamefilmene fikk priser på både russiske og internasjonale festivaler. I 2000 ble han medlem av Russian Academy of Advertising.
Bekmambetovs filmkarriere startet i 1992 da han samarbeidet med Gennadi Kayumov om å skrive og regissere Pashavar Waltz. Denne filmen fikk to priser på Karlovy Vary International Film Festival i Tsjekkia.
I 1999 produserte og regisserte han en miniserie i åtte deler for tv, Our '90s. I 2000 regisserte han og var med-produsent på spillefilmen The Arena og GAZ-Russian Cars i 2002.

Bekmambetov lager for øyeblikket animasjonsfilmen 9. Han gikk nylig inn i et partnerskap med Universal for å produsere og distribuere russisktalende spillefilmer.

Fakta

Norgespremiere
12.09.2008
Originaltittel
Wanted
Sjanger
Action
Skuespillere
James McAvoy
Morgan Freeman
Angelina Jolie
Terence Stamp
Thomas Kretschmann
Common
Kristen Hager
Marc Warren
David O'Hara
Konstantin Khabensky
Dato Bakhtadze
Regi
Timur Bekmambetov
Manus
Michael Brandt
Derek Haas
Produsent
Jim Lemley
Jason Netter
Foto
Mitchell Amundsen
Musikk
Danny Elfman
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 50 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Marc Platt Productions
Universal Pictures
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne actionfilmen inneholder til dels nærgående voldsskildringer satt i en urealistisk ramme. Filmen får derfor 15-årsgrense. Den store mengden voldsskildringer gjør at filmen frarådes underårige.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene