101 dalmatinere

Norgespremiere: 14.02.1997
Eventyr / Komedie / Familiefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hvem lot seg ikke sjarmere av Disneys tegnefilm "101 DALMATINERE" for noen år siden? Nå er den her igjen, men denne gangen i en forfriskende og fantasifull live-versjon - alle de 101 dalmatinerne er nemlig lys levende!
Historien kjenner vi: Roger og dalmatineren Pongo bor i et lite hus i London og lever et nokså rutinemessig ungkarsliv. Men en dag de er ute på tur, møter Pongo dalmatinertispen Perdita.

Det blir kjærlighet ved første blikk og de to dalmatinerne er uadskillelige. De to hundeeierne
Roger og Anita vet ikke helt hva de skal gjøre, men finner ut at det er best de gifter seg.
Hva er vel tristere enn to dalmatinere med kjærlighetssorg?

Livet er lykkelig og fredelig for de fire helt til dalmatinerne får valper. En viss eksentrisk dame ved navn Cruella DeVil får nyss om valpene og planlegger å kidnappe dem for å få laget en helt spesiell peslkåpe til sin samling. Hun driver motehuset "House of DeVil" hvor Anita jobber som designer. Cruella er alltid på jakt etter nye truede arter og følger nøye med Anita og valpene. Cruella lykkes i å kidnappe dem og nå må Pongo og Perdita bruke all sin intelligens og styrke på å finne dem!


Litt om produksjonen

"101 DALMATINERE" er uten tvil en av tidenes mest populære tegnefilmer, men langt fra umulig å lage en live-versjon av", sier produsent og manusforfatter John Hughes.
Han tok umiddelbart imot utfordringen.
"Dette er en klassisk historie som tar for seg det gode kontra det onde. I en live-versjon kunne vi gjøre ting som hadde vært umulige i en tegnefilm.
Begge filmene er like på den måten at de handler om dyr. Vi har oppdatert historien litt, men bevart romantikken og det gammeldagse London.
Det er et interessant vennskap mellom dyr og mennesker i filmen, med dyrene som lever i en slags parallell verden. Det var fascinerende å utforske.
Jeg har jobbet mye med skurkeroller før, men det var ekstra morsomt å jobbe med et skikkelig monster spilt av en kvinne." Hvem han sikter til er selvfølgelig Cruella DeVil, mesterlig tolket av en av verdens mest kjente og allsidige skuespillere, Glenn Close.
"Rollen som Cruella DeVil er kanskje en av de mest ettertraktede roller som finnes, men for oss var valget enkelt. Vi var ute etter en verdensstjerne, en som kunne kaste glans over en av de mest berømte skikkelser innen filmhistorien. Glenn Close var førstevalget. Hun bringer liv og energi til denne spesielle rollen, noe som bare en stor skuespiller kunne takle."
Men det krevde mer enn bare å spille ond og djevelsk. Hun måtte gjennom måneder med hard fysisk trening og strenge dietter for å oppnå Cruella DeVils kantete og strenge utseende.

"Det aller mest utfordrende var likevel rollebesetningen av de 99 valpene og resten av dyrene. Selv om mange filmer har handlet om dyr før denne, har vel ingen forsøkt noe så ambisiøst som å instruere 101 dalmatinere på en gang. Takket være Walt Disneys eksemplariske renommé med behandling av dyr i filmer samt dyktige trenere, lånte oppdrettere og privatpersoner ut sine hunder. Men ingen hadde noen gang trent 8 uker gamle valper til en film før, og hvertfall ikke over 200 stk! Men det gikk over all forventning."
"Valper har en meget høy evne til å lære", forteller sjefsstrener Gary Gero. De er som barn,
så lenge du gjør det til en lek og passer på at de har det gøy, kan du oppnå gode resultater.
Å få en hel gjeng med valper til å sitte og stå samtidig var virkelig stort å få til!"


Glenn Close

regnes som en av verdens mest allsidige skuespillere. Hun har medvirket i en rekke spillefilmer og TV-filmer og har også høstet stor suksess på scenen.
Hennes første filmrolle var i den Oscar-nominierte "Garp og hans verden". Deretter fulgte Oscar-nominerte roller i Lawrence Kasdans "Gjenforeningen" og Barry Levinsons "Den Beste". Senere spilte hun mot Jeff Bridges i "Kniven er eneste vitne" og mot Michael Douglas i "Farlig Begjær", som hun også ble nominert til Oscar for. En femte nominasjon kom for
rollen mot John Malkovich i Stephen Frears "Farlige Forbindelser". Hun har spilt mot Jeremy Irons i både "Von Bülow-mysteriet" og "Åndenes Hus" og mot Mel Gibson i "Hamlet".
Ellers har hun medvirket i "The Stone Boy", "Maxie", "Vi vil ha barn", "Møte med Venus",
"Deadline" og "Mary Reilly". Hun vil bli å se i hele tre filmer til i år: Tim Burtons "Mars Attakcs!", Bruce Beredsfords "Paradise Road" og Wolfgang Petersens "Air Force One" mot Harrison Ford.


HAR DU LYST PÅ EN DALMATINER?

VENT!
Når du først har kjøpt en dalmatiner har du ansvaret for den i mange år fremover!
Før du bestemmer deg, tenk på følgende:

Livlig temperament = en 30 kilos valp hele livet

Sterkt bygget hund full av kraft = Lange turer og nok av mosjon hver dag, ikke bar når du har lyst.

Logrende haler = Som får mange kaffekopper og pyntegjenstander på samvittigheten

Sterke, muskuløse kropper = Livlige og livsglade lekekamerater

Stor appetitt = All mat i nærheten betraktes som spiselig

Hvite hår = Vil finnes i huset ditt resten av din levetid

En dalmis er ikke for alle og enhver
- men hvis du fortsatt tror den er noe for DEG - kontakt:

NORSK DALMATINERKLUBB

Fakta

Norgespremiere
14.02.1997
Originaltittel
101 Dalmatians
Sjanger
Eventyr
Komedie
Familiefilm
Skuespillere
Glenn Close
Jeff Daniels
Joely Richardson
Joan Plowright
Hugh Laurie
Mark Williams
John Shrapnel
Tim McInnerny
Hugh Fraser
Zohren Weiss
Mark Haddigan
Michael Percival
Regi
Stephen Herek
Manus
John Hughes
Produsent
John Hughes
Foto
Adrian Biddle
Musikk
Michael Kamen
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Norsk
Lengde
1t.46m.
Produksjonsår
1996
Produksjonsselskap
Disney
Distribusjon
Kommunenes Filmcentral

Få med deg disse filmene