Grinchen

Norgespremiere: 01.12.2000
Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Julen. Som vi alle vet er det den koseligste og lykkeligste tiden på hele året. En tid med feiring og en tid med glede. Det er en spesiell høytid som alle elsker og setter pris på. Vel, nesten alle i hvert fall...

For inne i et snøflak, høyt oppe på Crumpit-fjellet like nord for byen Hvemvik, finner vi den avskyelige, forbryterske, ondsinnede, skøyeraktige, sleipe, kløktige, plagsomme, hissige, slemme, ufordragelige, komplett uforbederlige, illeluktende og ikke så veldig snille Grinchen.

Grinchen blir syk av å se alle disse lykkelige, grantre-elskende hvemingene i julestemning. Mens hans myser ned på de fra sin hule i Crumpit-fjellet, endres ansiktsuttrykket fra trist til dystert, for så å få et ondskapsfullt, leppe-vrengende flir i det han får en fantastisk, forferdelig og utspekulert idé:

Grinchen forkler seg og bestemmer seg for å besøke innbyggerne i Hvemvik for å gi dem en del av hans egen spesielle "julefeiring". På vei inn til byen treffer han på lille Cindy Lou Hvem, den eneste av Hvemingene som stiller spørsmålstegn ved julehøytiden. Er det slik at Hvemingene er så opphengt i gavekjøp, juletrepynting og kakebaking at de glemmer julens egentlige mening? Hennes far, den fomlete postmannen Lou Lou Hvem er ikke til mye hjelp og det er ikke hennes mor, Betty Lou Hvem heller. Hun er mest opptatt av å slå den fargesprakende julebelysningen til nabofrua Martha May Hvem.

Cindy bestemmer seg for å ta saken i egne hender ved å forsøke å finne ut så mye hun kan om Grinchen. Hvem er han, hvorfor hater han julen så mye og hvorfor er det så mange som misliker ham? Hennes uskyldige spørsmål setter hele Hvemvik på hodet, ettersom alt som har med Grinchen å gjøre sees på som blasfemisk. Men de to snille og søkne sjeler forenes og ender med å sammen lære julens egentlige mening.

Siden den første utgivelsen i 1957, har Dr. Seuss klassiske fortelling "How the Grinch stole Christmas" trollbundet yngre og eldre lesere med dens henrivende historie, underfundige karakterer og tidløse og humørfylte budskap. I USA er historien like kjent og kjær som Torbjørn Egner er for oss.


Om skuespillerne:

JIM CARREY (Grinchen) regnes som en av verdens største komikere. Han startet karrieren sin som stand-up komiker allerede da han var 15 år gammel og møtte mye motgang før han omsider fikk opptre på TV i blant annet "Duck Factory". Han gikk så over til det store lerrfilmlerretet etet hvor han hadde flere små roller, blant annet i Francis Ford Coppolas "Peggy Sue ble gift". Det store gjennombruddet kom imidlertid først flere år senere etter rollen som dyredetektiv i "Ace Ventura og jakten på den forsvunne delfinen". I kjølvannet fulgte en rekke publikumsuksesser: "Masken" mot Cameron Diaz, "Ace Ventura - naturen kaller", Joel Schumachers "Batman Forever" med Val Kilmer, Tommy Lee Jones og Nicole Kidman, "Dum og dummere", "The Cable Guy", "Lystløgneren", Peter Weirs "The Truman Show", Milos Foremans "Man on the Moon" og nå sist i Farrelly-brødrenes "Jeg, meg og Irene".

TAYLOR MOMSEN (Cindy Lou Who) debuterer på filmlerretet i rollen som Cindy i "Grinchen". Produsentene hadde prøvefilminger over hele USA, men det ble 7-åringen fra St. Louis som til slutt fikk rollen. Taylor begynte sin skuespillerkarriere som 3-åring. Etter å ha spilt i en rekke tv-reklamer, fikk hun som 4-åring en av hovedrollene i TV-serien "Early Edition". Hun har også hatt en gjesteopptreden på "Cosby" samt spilt barnebarnet til Dennis Hopper i spillefilmen "The Prophet's Game".


Om regissøren og produsenten:

RON HOWARD (regissør/produsent) har som skuespiller, manusforfatter, produsent og ikke minst regissør, gitt oss mange uforglemmelige høydepunkt på filmlerretet. Allerede 18 måneder gammel hadde han sin første rolle i en lokal oppsetning av "Gresskar i nød". Foran kamera har han vært å se i blant annet den populære tv-serien "Happy Days" fra 70-tallet, "Spikes-gjengen", "The Shootist" og "American Graffiti". Da Howard var 23 år regisserte han sin første film "Helsmell". En rekke publikumssuksesser har fulgt siden den gang: "Splash", "Cocoon - Dypets hemmelighet" som gam ham to Oscar, "Foreldre på livstid", "Flammehav - Backdraft", "Mot nye horisonter" med Tom Cruise og Nicole Kidman, "Apollo 13", "Ransom" og "Edtv".

BRIAN GRAZER (produsent) har med sine 19 Oscar-nominasjoner,17 Emmy-nominasjoner og en rekke anerkjente priser etablert seg som en av de mest kreative og profilerte produsentene i underholdningsbransjen. I 1995 eksploderte "Apollo 13" på filmlerretet og resulterte i 4 Golden Globe-priser og 9 Oscar-nominasjoner. Ellers står Grazer bak produksjonen av suksessfilmer som "Splash" med Tom Hanks og Darryl Hannah, "Ransom" med Mel Gibson, "Den helskrudde professoren" med Eddie Murphy, "Lystløgneren" med Jim Carrey og "EdTV" med Mathhew McConaughey. Grazer har også stått for produksjonen av en rekke TV-serier, blant disse "Felicity" som skulle være kjent for norske seere. I 1986 etblaerte Brian Grazer og Ron Howard Imagine Entertainment.


Roller: Original/Norsk

Grinchen....................Jim Carrey/Håvard Bakke
Cindy Lou Hvem..........Taylor Momsen/Hanna Kanutta Helstad
Lou Lou Hvem.............Bill Irwin/Per Frisch
Betty Lou Hvem...........Molly Shannon/Birgitte Victoria Svendsen
Ordfører May Hvem......Jeffrey Tambor/Ivar Nørve
Martha May Hvem........Christine Baranski/Marianne Krogness
Rådgiver Hubris...........Clint Howard/Nicolay Lange-Nielsen

Forteller.....................Anthony Hopkins/Arne Hjeltnes

Fakta

Norgespremiere
01.12.2000
Originaltittel
How the Grinch Stole Christmas
Sjanger
Komedie
Skuespillere
Jim Carrey
Taylor Momsen
Jeffrey Tambor
Christine Baranski
Bill Irwin
Molly Shannon
Clint Howard
Josh Ryan Evans
Mindy Sterling
Rachel Winfree
Verne Troyer
Anthony Hopkins
Regi
Ron Howard
Manus
Peter Seaman
Jeffrey Price
Theodor S. Geisel
Produsent
Brian Grazer
Ron Howard
Foto
Don Peterman
Musikk
James Horner
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Universal/Imagine Entertainment
Distribusjon
United International Pictures

Få med deg disse filmene