Når mørket er forbi

11 år
1t 32min.
DRAMA

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En djerv og poetisk film om kjærligheten og hatet, sviket og tilgivelsen.
Vinterlys og stemninger fra Nord-Norge du ikke har sett tidligere.
Natten

I tomme gater vandrer
et barn som er blitt blindt,
og rører ved ditt vindu
så sakte og så lint.

Det kryper inn i rommet
og puster ved ditt kinn,
og smertene de sover
i duft og kjølig vind.

Dets kolde fine hender
er rede til å gi
en gave som er glemt alt
når mørket er forbi.

Dypet bakom bilder
og ømhet uten bunn,
ensomhet som flammer
uten mæle, uten munn.

I tomme gater plystres
en spinkel melodi,
og det du tror er natten,
er barn som går forbi.

Gunvor Hofmo, Samlede dikt

Filmens handling:
Etter å ha blitt sveket av kvinnen han lever sammen med, bestemmer den unge advokaten Josef Omgang (Stig Henrik Hoff) seg for å bryte opp fra livet i hovedstaden og reise hjemover til fiskeværet Korshavn, hvor faren Vilhelm (Snorre Tindberg) er syk. Han oppdager snart at også farens hjørnesteinbedrift er i dyp krise. Gjennom menneskene han møter, farens husholderske Anna (Gunnel Lindblom), barndomsvennen Georg Tarafin (Gudmund Gulljord) og den vakre fagforeningskvinnen Doris (Gørild Mauseth) forstår Josef at Korshavns krise henger sammen med hans egen families krise. Motstrebende lar Josef seg dra inn i konflikter rundt farens bedrift som trues av utenlandske oppkjøpere på jakt etter fiskekvoter i Barentshavet. Samtidig blir Josef tvunget til å se inn i sin egen fortid, sitt eget indre, og å ta et oppgjør med faren som han hadde snudd ryggen til for så mange år siden.
Etter at Edvin (Nicholas Hope), bedriftens altmuligmann, blir funnet død og Doris forsvinner, blir Josef blir dratt inn i redningsaksjonen som til slutt fører dem sammen på flukt ut på de øde, frosne viddene i det indre av Finmark.

Stig Henrik Hoff
Stig Henrik Hoff ble nominert til Amanda og vant pris for Beste mannlige hovedrolle under Filmfestivalen i Rouen for sin tolkning av Simon i Brent av frost. Hoff debuterte som skuespiller i spillefilmen Byttinger i 1991. Siden den gang har han hatt flere roller både på fjernsyn og i kortfilmer, i tillegg til filmene Livredd (1997) og 1732 Høtten (1998). Han har også bred erfaring fra teatret, bl.a. Riksteatret og Grenland friteater.

Gørild Mauseth
Gørild Mauseth fikk Amandakomiteens Debutantpris for sin rolle som Lillian, Simons kjæreste, i Brent av frost. Gørild Mauseth ble uteksaminert ved Statens Teaterhøgskole i 1995, etter roller i flere kortfilmer og fjernsynsproduksjoner, samt i Telegrafisten (1994). 1995 ble hun ansatt ved Den nationale scene i Bergen og har siden 1998 vært fast tilknyttet Nationaltheatret i Oslo.

På jakt etter vinterlyset
Innspillingen av Når mørket er forbi foregikk i Kirkenes og Berlevåg i februar for å gripe Finnmarkskysten på kanten av mørketida og vise stemninger folk ikke har sett tidligere på film. Men ikke bare det vakre vinterlyset ble festet til filmrullene. Regissør Knut Erik Jensen og fotograf Svein Krøvel jaktet også etter de motsatte ytterlighetene; uværet, mørket, det frosne. Filminnspillingen ble avsluttet i Murmansk, Oslo og den lille, vakre byen Amalfi sør for Napoli. Jensen, Krøvel og Alf R. Jacobsen samarbeider nå for tredje gang, etter Stella Polaris og Brent av frost.
I utgangspunktet skulle man tro de var rake motsetninger: Knut Erik Jensen, poeten i norsk film, og Norges undersøkende journalist nr. 1, Alf R. Jacobsen. Men skinnet kan bedra: - Alf er et stort følelsesmenneske og jeg har mye av en journalist i meg, forteller Knut Erik Jensen. De deler også en sterk tilknytning til det Jensen kaller "Norges nordligste, mest trakasserte og oppgående fylke", som ble totalt ødelagt under krigen og som alltid var sterkt preget av nærheten til sine russiske naboer i øst. Svein Krøvel, med over 400 kortfilmer og tjue spillefilmer bak seg, gir historien det rette billeduttrykket.
Utlandet setter også pris på Knut Erik Jensen
Knut Erik Jensen har alltid beveget seg i grenselandet mellom dokumentar og fiksjon. Han fikk Amanda i 1986 for den monumentale dokumentarserien Finnmark mellom øst og vest. Etter en rekke kortfilmer, dokumentarfilmer, dokumentarserier og arbeid som produsent, regiassistent og stillsfotograf, skrev og regisserte Jensen sin kritikerroste spillefilmdebut Stella Polaris i 1993. Da ble Jensen for alvor introdusert for et utenlandsk publikum. I tillegg til Amanda for beste filmmusikk, Filmkritikerprisen og Kodakprisen for beste foto her hjemme, vant filmen priser både ved Den skandinaviske filmfestivalen i Beneluxlandene og Den internasjonale filmkritikerprisen ved Den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary.
For sin neste film, Brent av frost (1997), fikk Jensen Fassbinder-prisen ved Filmfestivalen i Mannheim, i tillegg til fire Amanda-nominasjoner: Årets norske spillefilm, Årets mannlige skuespiller, Årets filmmanuskript og Nordisk Amanda. Gørild Mauseth fikk Amanda for Årets debutant. Knut Erik Jensen mottok en av Norges gjeveste filmpriser, Arne Skouens ærespris, på Filmfestivalen i Tromsø i 1999.
Jensens nyeste prosjekter er novellefilmen Rosornas Väg og dokumentarfilmen Heftig og Begeistret, om Berlevåg mannskor.

Fakta

Originaltittel
Når mørket er forbi
Sjanger
DRAMA
Skuespillere
Stig Henrik Hoff
Gørild Mauseth
Snorre Tindberg
Gunnel Lindblom
Nicholas Hope
Regi
Knut Erik Jensen
Manus
Alf R. Jacobsen og Knut Erik Jensen
Produsent
Jan-Erik Gammleng
Foto
Svein Krøvel
Musikk
Tromsø Symfoniorkester
Nasjonalitet
NOR
Språk
Norsk
Lengde
1t 32min.
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Barentsfilm
Distribusjon
Kommunenes Filmcentral
Aldersgrense
11 år

Få med deg disse filmene