Nærkontakt av tredje grad

Norgespremiere: september 2013
2 t. 15 min.
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

We are not alone

En kveld Roy Neary er på arbeidet blir han vitne til ankomsten av vesener fra en annen verden. Han ser en UFO, men denne gangen er han ikke den eneste. Hele verden blir vitner, og mens myndighetene forsøker å holde sannheten skjult, er det som Roy, og en rekke mennesker rundt omkring på jorden som blir de spesielt utvalgte til å følge de fremmede til en annen verden...

Dette er grunnhistorien i Steven Spielbergs banebrytende science fiction film fra 1977 som markerte genrens gjenfødsel og intelligente fornyelse.

Året var 1977. En ung Steven Spielberg hadde nettopp skremt en hel verden opp av vannet og inn i kinosalene med Haisommer. Produsenter sto i kø for å være førstemann til å sikre seg trollmannens ferdigheter til en ny, dollarinnbringende kassasuksess. De heldige ble Columbia Pictures, og filmen var Nærkontakt av tredje grad - en optimistisk fabel om hva som skjer når jorden får utenomjordisk besøk, og hvordan dette påvirker livet til en mengde ordinære mennesker. Ikke overraskende endte filmen opp med å bli en standardsetter for hurven av UFO-historier som fulgte i dens kjølvann, og startskuddet for 80-tallets UFO-hysteri var avfyrt.

På oppdrag etter en strømstans, støter elektrikeren Roy Neary på en uforklarlig kraft. Denne kontakten med det som altså er en UFO, blir begynnelsen på en besettelse; og Neary får anledning til et gjensyn med det ukjente under spektakulære omstendigheter. Historien gir også bilde på den religiøse opplevelse eller lengselen mot en merkelig kraft som kan gjøre menneskene sterke og glade.

Fakta

Norgespremiere
september 2013
Originaltittel
Close Encounters of the Third Kind
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Teri Garr
François Truffaut
Bob Balaban
Cary Guffey
J. Patrick McNamara
Warren Kemmerling
Robert Blossom
Philip Dodds
Regi
Steven Spielberg
Manus
Steven Spielberg
Produsent
Julia Phillips
Michael Phillips
Foto
Vilmos Zsigmond
Musikk
John Williams
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
engelsk
Lengde
2 t. 15 min.
Produksjonsår
1977
Produksjonsselskap
Columbia/EMI
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene