San Lorenzo-natten

Norgespremiere: mai 2012
1 t. 47 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En forførende magisk-realistisk, frodig historie sett gjennom et barns øyne

Den frodige berettertradisjonen i italiensk film er tydelig å skue i brødrene Tavianis film om krigsopplevelser i Toscana i 1944. En 4-årig jente er vår forteller og utvalget av hendelser og blandingen av fantasi og virkelighet er nettopp knyttet til barnesinnets sensitivitet. I varme farger og med stor sanselighet skildres såvel samholdet som splittelsen i landsbybefolkningen.

Natten da ønsker går i oppfyllelse

På selveste San Lorenzo-natten, en magisk natt hvor ønsker kan komme i oppfyllelse, står en kvinne i et vindu og ser et stjerneskudd fare over himmelen. Hun begynner å tenke tilbake til barndommen sin, og spesielt til noen hendelser som fant sted i hennes lille landsby i løpet av de siste dagene av andre verdenskrig. De allierte er på fremmarsj og tyskerne tvinges litt etter litt tilbake. Mens dette skjer opptrer nazistene svært dårlig mot den italienske lokalbefolkningen, og overfall på kvinner, gamle og barn er ikke uvanlig. I landsbyen San Miniato bestemmer en gruppe mennesker seg for å rømme landsbyen og via bakveier dra de allierte i møte. Gruppen består av folk fra forskjellige lag i samfunnet, men de spesielle omstendighetene skaper samhold og solidaritet slik at de gamle klasseskillene og "forbudene" brytes ned. En eldre bonde velges som leder, et verv han skjøtter godt ved å vise omtanke og medfølelse med alle. Han innleder et romantisk forhold til en aristokratisk kvinne som alltid har beundret ham, men som ikke har kunnet fortelle ham det på grunn av klasseforskjellene. Spørsmålet er om denne prøvelsen vil bryte ned de sosiale skillene mellom menneskene i gruppen for godt, eller om de vil falle tilbake i sine vante roller.

San Lorenzo-natten er en forførende magisk-realistisk, frodig historie sett gjennom et barns øyne, men badet i et varmt nostalgisk lys. Det er en sensitiv og meget menneskelig film, slik bare italienerne klarer når de er på sitt beste. Brødrene Paolo og Vittorio Taviani hadde tidligere vakt stor oppmerksomhet med Gullpalme-vinneren Padre Padrone, og gjorde også stor sukess med sin magiske film om den magiske San Lorenzo-natten. Filmen vant blant annet juryens spesialpris i Cannes i 1981.

Fakta

Norgespremiere
mai 2012
Originaltittel
La notte di San Lorenzo
Sjanger
Drama
Skuespillere
Omero Antonutti
Margarita Lozano
Claudio Bigagli
Norma Martelli
Massimo Bonetti
Enrica Maria Modugno
Sabina Vannucchi
Regi
Paolo Taviani
Vittorio Taviani
Manus
Giuliani G. De Negri
Paolo Taviani
Tonino Guerra
Vittorio Taviani
Produsent
Giuliani G. De Negri
Foto
Franco Di Giacomo
Musikk
Nicola Piovani
Nasjonalitet
Italia
Språk
Italiensk
Lengde
1 t. 47 min.
Produksjonsår
1981
Produksjonsselskap
Premier/RAI/Agar Cinematografica
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene