Leoparden

Norgespremiere: 24.03.2011
3 t. 7 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Monumentalt historisk drama av mesteren Luchino Visconti

Basert på Lampedusas roman skildrer filmen et dramatisk høydepunkt i Italias historie. I overdådige billedkomposisjoner tegner Visconti et romantisk, men usentimentalt bilde av en døende aristokratisk livsform.
Vi følger en siciliansk adelsfamilie i perioden rundt 1860 da kampen for Italias samling vokste i styrke, og Garibaldi og hans tusen rødskjorter invaderte Sicilia for å knuse det bourbonske monarkiet. Den tradisjonsrike adelige livsformen er i ferd med å utspille sin historiske rolle; en radikal forandring er i emning.
Filmen skildrer fyrst Fabrizio, høymodig, klassebevisst og dekadent, samtidig som han skjønner at familien må tilpasse seg den nye tid. Det overraskende valget av hovedrolleinnehaver, amerikaneren Burt Lancaster i spissen for et internasjonalt stjernelag, viste seg mot manges forventning å være svært vellykket. Visconti gikk omhyggelig verks for å gi sin romanfilmatisering et så autentisk preg som mulig og samtidig skape de velkjente "viscontiske" billedkomposisjonene, fylt av poesi og bevegelse. Filmen kulminerer i en femti minutter lang ballscene til tonene av en vals av Verdi. Det er et praktfullt og kjærlighetsfullt farvel til en døende livsform. Leoparden vant Gullpalmen i Cannes i 1963.

Fakta

Norgespremiere
24.03.2011
Originaltittel
Il Gattopardo
Sjanger
Drama
Skuespillere
Burt Lancaster
Alain Delon
Claudia Cardinale
Paola Stoppa
Terence Hill
Rina Morelli
Regi
Luchino Visconti
Manus
Enrico Medioli
Massimo Franciosa
Suso Cecchi d'Amico
Luchino Visconti
Pasquale Festa Campanile
Produsent
Goffredo Lombardo
Foto
Giuseppe Rotunno
Musikk
Nino Rota
Nasjonalitet
Italia
Originalspråk
Engelsk
Lengde
3 t. 7 min.
Produksjonsår
1963
Produksjonsselskap
Titanus - Societé Nat.de Prod.Cine.- SGC
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene