Rocco og hans brødre

Norgespremiere: april 2013
3 t.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Et moralsk drama der ulike krefter i menneskene eksponeres

Luchino Visconti er en av den italienske neorealismens store kunstnere. I den episke Rocco og hans brødre kommer han opp med et forbitret, dekadent og mektig portrett av et samhold og en familie på vei mot en uunngåelig katastrofe.

Med OSSESSIONE (1942) og LA TERRA TREMA (1947) skapte Visconti to av hovedverkene innenfor den italienske neorealismen. ROCCO OG HANS BRØDRE er på mange måter Viscontis tilbakevending til denne tradisjonen. En fattig søritaliensk familie reiser etter farens død til det fremgangsrike nords sentrum, Milano. Der prøver de fem brødrene på ulikt vis å skape seg en ny og bedre tilværelse. Mer enn utelukkende å være en realistisk skildring av hver og en av brødrenes kamp med omgivelsene er filmen et moralsk drama der ulike krefter i menneskene eksponeres. Etter gammeltestamentlig mønster settes den "onde" Simone opp mot den helgenliknende Rocco som ofrer seg for sine brødre, spesielt Simone. Som i en opera blottstilles sterke følelser i et for Visconti karakteristisk tett og intenst filmspråk.

Da faren dør, drar Rocco (Alain Delon) sammen med moren og brødrene sine fra det fattige sør-Italia til det velstående nord. Vi følger brødrene i deres kamp for tilværelsen, en kamp som leder to av dem inn i bokseringen, armene til den prostituerte Nadia og tragedien.
Rocco er den varmhjertede og litt beskjedne, som blir utnyttet av den slu og skruppelløse Simone. Forholdet mellom de to - den gode og den onde - er sentralt, men i tillegg er Visconti opptatt av å vise hvor skrøpelig familien er som ramme, når alle dens medlemmer drømmer ulike drømmer, når nåtiden dominerer over både fortiden og fremtiden, og når de sosiale forholdene ikke gir enkeltmennesket særlig spillerom.
Delons Rocco er kanskje litt utypisk for ham å være, i hvert fall i forhold til hans senere roller, samtidig som han som alltid er veldig, veldig til stede. Filmatisk magnetisme kan man kalle det.

Fakta

Norgespremiere
april 2013
Originaltittel
Rocco e i suoi fratelli
Sjanger
Drama
Skuespillere
Alain Delon
Renato Salvatori
Annie Girardot
Roger Hanin
Katina Paxinou
Paolo Stoppa
Suzy Delair
Claudia Cardinale
Spiros Focas
Max Cartier
Rocco Vidolazzi
Corrado Pani
Regi
Luchino Visconti
Manus
Enrico Medioli
Luchino Visconti
Massimo Franciosa
Pasquale Festa Campanile
Suso Cecchi d'Amico
Vasco Pratolini
Produsent
Goffredo Lombardo
Foto
Giuseppe Rotunno
Musikk
Nino Rota
Nasjonalitet
Italia
Originalspråk
Italiensk
Lengde
3 t.
Produksjonsår
1960
Produksjonsselskap
Titanus/Les Films Marceau
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene