Leon

Norgespremiere: mai 2016
18 år
1 t. 30 min.
DRAMA, THRILLER

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Har leiemordere hjerte?

Leons eneste kjærlighet er en potteplante han omsorgsfullt setter i vinduet hver dag, slik at den kan få sol. Han har ingen andre interesser, og lever et isolert liv. De eneste personene han kommer i kontakt med må han drepe. Leon er en av de mest ettertraktede leiemorderne i New York. Han etterlater aldri spor, og har ingen moralske motforestillinger mot yrket sitt, til den 12 år gamle nabojenta Mathilda bringer frem en fortrengt menneskelig side.

Har leiemordere hjerte?

Léons eneste kjærlighet er en potteplante han omsorgsfullt setter i vinduet hver dag, slik at den kan få sol. I hans mørke leilighet finnes det ikke så mye mer enn planten. Léon har ingen andre interesser, og lever et isolert liv. De eneste personene han kommer i kontakt med, må han drepe. Léon er en av de mest ettertraktede leiemorderne i New York. Han etterlater aldri spor, og har ingen moralske motforestillinger mot yrket sitt.

En dag blir Léons liv grunnleggende forandret, da han ikke klarer å nekte Mathilda, nabojenta på tolv år, hjelp. Mathildas familie er blitt myrdet av den hensynsløse politimannen Stansfield. Faren hennes prøvde å snyte ham i forbindelse med en kokainhandel, og måtte betale dyrt. Stansfield er nå ute etter Mathilda, som var vitne til massakren, og pengene som faren hadde gjemt unna.

Léon er en film med lite dialog, der mye uttrykkes med vakre, ofte blodrøde bilder. Menneskene befinner seg i et underlig tomt New York, der de høye bygningene skygger for lyset og skjuler både mord og følelser. Verden er nådeløs, bare de sterkeste overlever. Menneskene er alene både fysisk og psykisk.

Karakterene i Léon er nokså stereotype, og som tilskuere får vi aldri direkte tilgang til deres sjelsliv. De er skildret nærmest som i en tegneserie. Stansfield er svett og vemmelig. Han nyter vold, spesielt hvis han får utøve den overfor mennesker som er svakere enn ham selv. Hans andre store lidenskap er pillene han inntar. Léon er som en maskin, programmert for å drepe. Når han er på jobb stenger han ute alle følelser og uvedkommende tanker, han analyserer kaldt omgivelsene og finner ut hvordan oppdraget best kan utføres. Mathildas inntrengen i Léons liv bringer frem hans fortrengte menneskelige side.

Den franske regissøren Luc Besson har levert et portrett av en leiemorder før, med filmen Nikita (1990) (Her hadde forøvrig Jean Reno en liten rolle som "ryddegutt", som pekte frem mot hans tittelrolle i Léon). Filmen ble senere adaptert av Hollywood under navnet Kodenavn Nina (1992). Adapsjonen ble heller mislykket. Léon ble spilt inn på engelsk. Slik sikret Besson seg mot fremtidige amerikanske versjoner. bfk / red

Cinemateket 1997
---


Filmen utspiller seg på Manhattan. Leon er en "renser", en profesjonell, lojal og usårbar leiemorder. Men han lever en ensom tilværelse. Dagene går med til å drikke melk, sitte i mørket, holde seg i form, og hver morgen plassere sin grønne plante i vinduskarmen. En dag banker ei ung jente på døren, og søker tilflukt i hans leilighet. Hennes familie er blitt ofre for en brutal voldshandling av en manisk narko-dealer. Når hun får vite hvem hun er i selskap med, bestemmer hun seg for å lære yrket bedre å kjenne, med tanker på hevn.

Luc Besson begynner der han sluttet sin film Nikita, uten at dette skal betraktes som noen oppfølger direkte. Besson er en av Frankrikes mest ærgjerrige filmskapere som setter stilen høyt, og skal etter ryktene å dømme ha laget en romantisk thriller med store doser underlig humor.

Film & Kino
---


Figuren Leon er bygger delvis på den meget effektive "rengjøringsmannen" fra Nikita som også ble spilt av Jean Reno. Leon er en leiemorder som får oppdragene sine av en italiensk venn som driver et serveringssted (Danny Aiello) og som også oppbevarer alle honorarene Leon mottar. For Leon bruker ikke mye penger; han bor i en ganske kummerlig liten leilighet hvor han drikker melk og steller potteplanten sin. Vi får se lite av Leon i yrkesmessig sammenheng. Kun i begynnelsen av filmen truer han en feit, sleip og ekkel mafiaboss med kniv. Mafiabossen er så usympatisk at Leons aktivitet blir forståelig og rettferdiggjort. På denne måten blir Leon en hyggelig og jovial fyr. Derfor er det også forståelig at han tar seg av den 12 år gamle nabojenta etter at narkotikagangstere har utslettet hele familien hennes. Hun ønsker å gå i lære hos Leon for å hevne sin lillebror. Foreldrene og storesøster hadde hun ingenting til overs for.

Den unge jenta utfordrer Leons profesjonalitet og instinkter; han bør ikke involvere seg med henne, men lar seg bevege av hennes solide motivasjon. Dessuten er hun en kjærkommen avveksling fra den totale ensomheten Leon lever i. Besson er litt for ivrig med å komme igang med skildringen av samlivet mellom de to; tilvenningen skjer litt for lett. Samtidig gjør legitimeringen av deres hevnprosjekt at det moralsk kontroversielle og provoserende ved leiemorderyrket skyves under teppet. Langt mer utfordrende ville det ha vært å følge de to på oppdrag som er kjøpt og betalt; å se dem drepe ofre de ikke vet noenting om. Det plager ikke meg personlig at Bresson romantiserer. Det som plager meg er at det rett og slett blir for lite piff.

Gary Oldman har rollen som sjefsskurken i en rolle som ligner mistenkelig mye på den han hadde i Romeo is Bleeding. Valget av Oldman er helt feil og ødelegger mye i en ellers ganske vellykket film. En renegat politimann-narkodealer kan ikke være så sprø. Han tygger kvikkis-poller, nynner på Beethoven, vrir seg og grynter og ser meget usunn, og utroverdig, ut. Unge Natalie Portman derimot, fungerer perfekt. Blek, sexy, viljesterk og utfordrende. Et knallhardt bøllefrø.

Luc Besson har alltid hatt en dragning mot det eventyrlige og fabelaktige. Som regel ødelegger det litt for den dynamikken han utvilsomt innehar. Og den moralske/politiske kritikken som lå under underholdningen i Nikita er her helt fraværende. Til det har Leon for stor Sjonkel Rolf-faktor.

Karakter: G+
Kjetil Korslund
FilmMagasinet nr. 1 - 1995
---


Hva sa pressen?

Actionfilm om en ensom leiemorder som en dag blir oppsøkt av en ung jente som vil lære hans metier for å hevne drapet på foreldrene, og det oppstår en slags far/datter-hengivenhet mellom dem. "Det låter klisjéfylt, men Jean Reno er krapp og klar med sart og fintmerkende underspill oppe i blodbadene. " (P.H. Aft.) "Igjen har Besson klart å lage en spennende, suggererende, stilsikker og spennende actionfilm." (A.J. Klassek.) "Ekkelt, spekulativt. Filmmøkk, med andre ord. At filmen teknisk og dramaturgisk er nesten briljant, gjør saken enda verre." (J.S. VG 1 poeng.)

Film & Kino
---


Jean Reno spilte leiemorder i Nikita, og han har samme rolle i Leon. For den som møter ham kan han virke som en usedvanlig hyggelig fyr der han sitter i sin slitte leilighet, drikker melk og steller med plantene sine. Hvem skulle tro at dette var en leimorder.

Leon er en drapsmann med sosial samvittighet. Så når gangstere dreper hele familien til nabojenta føler han en sosial samvittighet, og tar seg av henne. Hun ønsker å gå i lære hos Leon for å hevne drapet på familien. Det strider mot en leiemorders yrkesetikk å drepe folk man har forhold til, men Leon fascineres av hennes engasjement samtidig som hun gir nytt liv til en ellers grå og kjedelig hverdag. Han tar henne med ut på oppdrag for at hun skal lære yrket fra grunnen og få den rette tilvenningen og yrkesstoltheten for å utføre sin hevn over de gangsterne som drepte hennes familie.

Leon er ikke en film om moral, men en film som gir et innblikk i et svært så spesielt yrke som likevel har sine regler for hva som er rett og galt.

Geir Kamsvåg
På Kino nr. 1 - 1995
---


Mange vil kanskje huske leiemorderen Leon fra Nikita, der han spiller den samme rollen som han gjør her. Noen vil kanskje huske den amerikanske versjonen bedre, Kodenavn: Nina, der Bridget Fonda hadde hovedrollen. Den gang hadde ikke Leon hovedrollen, men det har han nå. Det iskalde leiemorderen lever ellers et normalt og kummerlig liv.

Det hele begynner å bli komplisert når ei lita 12 år gammel jente kommer inn i livet hans. Hele familien hennes ble drept av en korrupt politimann, og nå er hun på jakt etter hevn. Hun vil at Leon skal lære henne opp til å bli like effektiv som han selv, og et merkelig vennskap oppstår mellom de to avstumpede menneskene.

Denne gang tar ikke regissør og forfatter Luc Besson oppgaven alene. Kanskje han ikke vil at den amerikanske kopien av hans film ennå engang skal bli mer kjent? Han samarbeider med USA og det Disneyeide produksjonsselskapet Touchstone om å lage denne voldsomme, men også koselige og varme filmen. Det høres kanskje merkelig ut at man kan få sympati for en kald leiemorder, men det får man faktisk. Ikke minst fordi hans ofre er så ødelagte at ingen vil savne dem. Dette er dog langt fra virkeligheten, men så lenge det funker i historien, så er vel alt tillatt...
(SG)
Filmspesialisten
(FSP 7)
---


Mathilda er 12 år og bor i New York sammen med foreldrene og broren som er 4 år. Faren er en skruppelløs narkotikalanger og Mathilda har ikke så mye til overs for hverken han eller moren. En dag hun kommer hjem fra et ærend blir hele familien skutt som hevn i et narkotikaoppgjør, og Mathilda redder seg inn hos naboen Leon i siste liten. Leon er en stille og hemmelighetsfull mann som jobber som leiemorder for Tony og aldri har forholdt seg til barn på noen som helst måte. Når Mathilda skjønner hva han lever av, tilbyr hun seg å holde huset rent for ham mot at han lærer henne faget. Mathilda har nemlig ett mål for øye etter familiedrapet, og det er å hevne lillebrorens død som hun elsket over alt på denne jorden. Etterhvert vokser det frem et varmt vennskap mellom de to, et vennskap som endrer Leons syn på livet og karrieren for alltid. Leon er regissør Bessons første amerikanske film, og både Jean Reno som Leon og Natalie Portman i rollen som Mathilda gjør et sterkt inntrykk på lerretet. Under ett av opptakene i filmen kom en mann stormende ut av en butikk. Mannen hadde akkurat begått et ran og var på rømmen, men ble så skremt av alle ?politifolkene? (som i virkeligheten kun var statister) at han overga seg med en gang.
Viasat 2004
---


A corrupt Drug Enforcement Administration boss and his thugs murder Matilda's family in a drug deal gone awry. Orphaned by the massacre, Matilda is forced to take shelter in the apartment of a neighbor, Léon, whom she knows only slightly. He's a loner and first generation immigrant, who also happens to be a professional hitman. He's never had reason to care about anybody and she has no one else to turn to. Together they form a makeshift bond that will forever change both their lives.
Blu-ray.com
---

Fakta

Norgespremiere
mai 2016
Originaltittel
Léon
Sjanger
DRAMA, THRILLER
Skuespillere
Jean Reno
Gary Oldman
Natalie Portman
Danny Aiello
Michael Badalucco
Peter Appel
Ellen Greene
Elizabeth Regen
Carl J. Matusovich
Randolph Scott
Keith A. Glascoe
Frank Senger
Lucius Wyatt "Cherokee"
Luc Bernard
Regi
Luc Besson
Manus
Luc Besson
Produsent
Claude Besson
Foto
Thierry Arbogast
Musikk
Eric Serra
Nasjonalitet
FRA, USA
Lengde
1 t. 30 min.
Produksjonsår
1994
Produksjonsselskap
Gaumont/Les Films de Dauphin
Distribusjon
Cinematekene
Aldersgrense
18 år

Få med deg disse filmene