Alt om min mor

15 år
DRAMA

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Bare kvinner som har vasket øynene med tårer kan se klart, sier et gresk ordtak. For Manuela (Cecilia Roth) er sannheten en annen. Den kvelden sønnen Esteban blir overkjørt og drept etter en opprømt opplevelse i teateret, gråter Manuela seg tom. Etterpå er det ikke klarsyn som preger henne. Nåtid og fremtid blandes sammen i det samme mørket.
Den natten hun venter på sykehuset og håper at sønnen skal leve videre, blar hun i notatboken han alltid bærer med seg. Den gryende forfatteren skriver om bildene han hadde funnet blant Manuaelas private saker. Alle var revet i to. Faren min, antagelig, skriver Esteban, som føler at livet hans mangler den samme halvparten. "Jeg vil møte ham. Jeg bryr meg ikke om hvem han er, eller hvordan han behandlet moren min. Ingen kan nekte meg den retten."

For å hedre sin sønn reiser Manuela fra Madrid til Barcelona for å lete etter faren hans. Hun vil fortelle om sønnens inderlige ønske. Men først må faren få vite at Manuela faktisk fikk en sønn etter at de skilte lag - en sønn som døde før faren fikk vite om ham. En sønn oppkalt etter sin far, Esteban. En far som nå heter Lola. Pioneren Lola. Å lete etter en slik mann kan ikke bli annet enn vanskelig...


Inspirert av klassiker
"Alt om min mor" henter både navn og inspirasjon fra J.L. Mankiewicz' Oscarvinnende klassiker "All About Eve" (1950), der den aldrende Broadway-stjernen (Bette Davis) føler sin posisjon truet av en yngre skuespiller.

Almodóvar mener "All About Eve" blant annet handler om kvinner og skuespillere. Kvinner som betror seg og lyver til hverandre i teatergarderober, omgjort til et fristed i det kvinnelige universet. I denne filmen betyr ikke mennene så mye, mener Almodóvar.
I "Alt om min mor" er ikke kvinner og skuespillere bare tema, men filmen er også dedisert til dem. Almodóvar sier han alltid har vært fascinert av filmer som handler om filmbransjen, og særlig de som tar for seg kvinnelige skuespillere. Det er særlig tre rolletolkninger som har gjort et varig inntrykk på ham: Bette Davis i "All About Eve", Gena Rowlands i "Opening Night" (1977) og Romy Schneider i "L'important c'est d'aimer" (1975). Nettopp her finner vi opphavet til "Alt om min mor".


Pedro Almodóvar (regi, manus)
Almodóvar kom som 16-åring til Madrid uten familie og penger, men med et klart mål: Han ville studere og lage film. Han kunne ikke begynne på den offisielle filmskolen, ettersom Franco nylig hadde fått den stengt. For en ung mann fra landet var Madrid sent på 60-tallet likevel et eldorado for kultur og liberal livsførsel. Etter diverse strøjobber fikk Almodóvar en stilling i det spanske televerket, og kunne kjøpe seg sitt første super 8-kamera.Ved siden av jobben begynte han å skrive, spille inn super 8-filmer, spille teater og skrive for magasiner. Lanseringen av hans første langfilm - "Pepi, Lucy, Bom and other Girls from the Heap" (1980) - kom samtidig med demokratiseringen av Spania. Etterpå har han levd og åndet for film. Han er sist sett på norske kinoer med "Live Flesh" (1997).


Cecilia Roth (Manuela)
Argentinskfødte Cecilia Roth gikk i eksil i Spania da militærjuntaen styrte hjemlandet i 70- og 80-årene. I denne perioden fikk hun mindre roller i spanske filmer, deriblant i Almodóvars tidligere produksjoner. Etter hjemkomsten til Argentina er hun blitt en av landets mest betydelige skuespillere, med suksess både på film og i TV og teater.


Marisa Paredes (Huma Rojo)
Paredes har opplevd flere høydepunkter i karrieren i samarbeid med nettopp Almodóvar. Hun begynte med teater og TV i 60- og 70-årene, og har på veien fra kultfilmer til større produksjoner blitt en kapasitet å regne med i Spania. I 1996 fikk hun National Film Award av det spanske Kulturdepartementet.


Penélope Cruz (Søster Rosa)
Hun er kanskje Spanias mest betydelige yngre filmstjerne. Penélope Cruz ble først kjent med Bigas Lunas "Jamón Jamón" (1992). Filmen åpent døren for større produksjoner - deriblant Oscarvinneren "Belle Epoque" (1992). Hun hadde en mindre rolle i Almodóvars "Live Flesh og er sist sett her hjemme i Stephen Frears' "Hi-Lo Country" (1998). Cruz er snart aktuell med "Alle de vakre hestene" (2000), basert på Cormac McCarthys kjente roman. Matt Damon har hovedrollen og Oscarvinner Billy Bob Thornton fører kameraet.

Fakta

Originaltittel
Todo sobre mi madre
Sjanger
DRAMA
Skuespillere
Cecilia Roth
Eloy Azorín
Marisa Paredes
Penélope Cruz
Candela Peña
Antonia San Juan
Rosa María Sardá
Toni Canto
Fernando Fernán Gómez
Cayetana Guillén Cuervo
Fernando Guillén
Carlos Lozano m.fl.
Regi
Pedro Almodóvar
Manus
Pedro Almodóvar
Produsent
Esther García
Foto
Affonso Beato
Musikk
Alberto Iglesias
Nasjonalitet
Spania
Språk
Spansk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
El Deseo
Renn Productions
France 2 Cinema
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år

Få med deg disse filmene