The Reader

Norgespremiere: 06.03.2009
15 år
2 t. 4 min.
Drama / Romantikk

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hvor langt vil du gå for å bevare en hemmelighet?

Den tyske tenåringen Michael innleder på 50-tallet et heftig forhold til den voksne kvinnen Hanna. Forholdet avsluttes like brått som det begynte. Noen år senere blir jusstudenten konfrontert med Hannas belastende fortid, noe som vil prege ham for livet. Kate Winslet har vunnet både Golden Globe og Oscar for sin innsats i rollen som Hanna Schmitz. I tillegg var filmen nominert i hele 5 av de gjeveste Oscarkategoriene!
En dag han får et illebefinnende blir tenåringen Michael tatt hånd om av trikkekonduktøren Hanna, en enslig kvinne som gjør et sterkt erotisk inntrykk på den uerfarne gutten. Hanna gjengjelder lidenskapen, og snart har de innledet et forhold preget av erotikk og litteratur. Bokinteresserte Michael leser høyt fra klassikerne for en fascinert Hanna, som verdsetter litteraturen like høyt som eskapadene i sengen. Så en dag avbrytes forholdet like brått og heftig som det begynte.
Noen år senere er jusstudenten Michael observatør i en rettssak der de tiltaltes roller i Nazi-Tyskland pensles ut i forstyrrende detalj. En av de tiltalte er Hanna. Det viser seg at Michael har opplysninger som kan ha betydning for straffeutmålingen. Han kvier seg imidlertid for å avsløre sitt forhold til kvinnen som ikke lenger er synonymt med begjær, men skyld og skam. Sannheten er ikke lenger en akademisk øvelse, men noe personlig som vil prege Michael for livet.

"The Reader" er basert på den tyske jusprofessoren og dommeren Bernhard Schlinks roman "Der Vorleser" (1995). Den omhandler etterkrigsgenerasjoners evne til å fatte Holocaust, ikke minst om grusomhetenes opprinnelse og omfang kan forstås bare gjennom tekst og bilder. Boken har vunnet flere priser både i Tyskland og internasjonalt, og den er oversatt til 37 språk.

Stephen Daldry
(regi)
Stephen Daldry har ikke mange spillefilmer på merittlisten, men de har gjort desto mer inntrykk på publikum og kritikere. Inkludert "The Reader" har Daldry tre Oscar-nominasjoner for beste regi. De to første var for den danseglade "Billy Elliot" (2000) og for det litterære portrettet "The Hours" (2002). Disse to fikk også Amanda-priser i Norge for Årets utenlandske film.

Kate Winslet
(Hanna Schmitz)
Kate Winslet er fem ganger tidligere nominert til Oscar-pris: for "Litte Children" (2006, beste kvinnelige hovedrolle), for "Evig solskinn i et plettfritt sinn" (2004, beste kvinnelige hovedrolle), for "Iris" (2001, beste kvinnelige birolle), for tidenes mest innbringende film, "Titanic" (1997, beste kvinnelige hovedrolle), og for beste kvinnelige birolle i "Fornuft og følelser" (1995). Winslet fikk først internasjonal oppmerksomhet med en av hovedrollene i Peter Jacksons "Heavenly Creatures" (1994). Siden har hun fått en merittliste preget av modige valg. Blant hennes andre roller finner vi Ophelia i Kenneth Branaghs "Hamlet" (1996), den hjernevaskede gurutilhengeren i "Holy Smoke" (1999) og Marquise de Sades medsammensvorne i "Quills" (2000).

Ralph Fiennes
(Michael Berg, voksen)
Ralph Fiennes er Oscar-nominert for henholdsvis beste mannlige birolle og hovedrolle: Han ga en grøssende tolkning av en nazioffiser i Steven Spielbergs "Schindlers liste" (1993). I Anthony Minghellas "Den engelske pasienten" (1996), som vant ni Oscar-priser, spilte Fiennes grev Almásy, en forulykket mann med en tragisk forhistorie. I senere år er han blitt sminket til det ugjenkjennelige som Harry Potters erkefiende, fyrst Voldemort. Fiennes er også aktuell med "The Duchess" (2008), om hertuginnen av Devonshire i 1700-tallets England og hennes prøvelser i privatliv, sosietet og politikk.

David Kross
(Michael Berg, tenåring)
David Kross er en ung tysk skuespiller som med "The Reader" spiller i sin første engelskspråklige film. Han var bare 17 år da innspillingen startet, og han måtte lære engelsk for å takle rollen. Innsatsen er blitt svært godt mottatt, og han er blitt nominert til flere priser. Under filmfestivalen i Berlin vinteren 2009 ble han kåret til Tysklands "Shooting Star", en utmerkelse for særlig lovende unge skuespillere.

Fakta

Norgespremiere
06.03.2009
Originaltittel
The Reader
Sjanger
Drama
Romantikk
Skuespillere
Kate Winslet
Ralph Fiennes
Bruno Ganz
Regi
Stephen Daldry
Manus
David Hare
Produsent
Anthony Minghella
Henning Molfenter
Sydney Pollack
Christoph Fisser
Redmond Morris
Jason Blum
Bob Weinstein
Arno Neubauer
Harvey Weinstein
Sabine Schenk
Donna Gigliotti
Carl Woebcken
Foto
Roger Deakins
Chris Menges
Musikk
Nico Muhly
Nasjonalitet
USA
Tyskland
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 4 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Mirage Enterprises
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Destruktive og manipulerende skildringer, samt misbruk av voksenrollen kan være problematisk for underårige. Filmen får derfor 15-årsaldersgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene