12 Monkeys

Norgespremiere: februar 2012
2 t. 10 min.
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

90-tallets beste sci-fi-film?

12 Monkeys er en uhyre veldreid og suggererende apokalypse-visjon fra Terry Gilliam (Brazil), inspirert av Chris Markers novellefilm La jetée. Scenografien - mørk, tung og nesten gotisk - er gjennomført og fascinerende. Handlingen er intrikat, med store sprang i tid og rom, og gåtefullt tvedtydig. Det gis hele tiden næring til en dirrende tvil om hva som egentlig er virkelig, og om hele handlingen, eller deler av den, bare er feberfantasier i en gal manns hode.
År 2035: Et virus har drept mesteparten av verdens befolkning og de gjenlevende har søkt tilflukt under jorden. Jevnlig sendes tilfeldige kriminelle opp til overflaten for å teste forholdene. James Cole (Bruce Willis) er en av disse. Han får den noe tvilsomme æren å skulle oppspore virusets kilde, noe som innebærer at han blir sendt tilbake i tid, til 1996. Men ting går galt, og Cole havner i 1990, på et mentalsykehus hvor han blant andre møter den frenetiske gærningen Jeffrey Goines (Brad Pitt), dyrevernaktivst og sønnen til en berømt virusforsker, og psykiateren Kathryn Railly (Madeleine Stowe), spesialist på galskap og profetier. Hun undersøker Cole og konkluderer med at han lider av alvorlige vrangforestillinger. Cole, på sin side, klarer ikke å fri seg fra tanken på at han har sett henne før, en eller annen gang, et eller annet sted.
Neste forsøk er mer vellykket og Cole kommer seg til 1996. Han kidnapper Railly for å få hjelp til å oppspore Goines, som han skjønner er forbundet med "De 12 apers hær", som muligens hadde noe med spredningen av det dødelige viruset å gjøre. I mens smaker han på 1996 og forelsker seg i den friske luften, poplåtene på radioen og (forståelig nok) i Madeleine Stowe. Han vet ikke lenger om han vil tilbake til fremtiden.Fakta

Norgespremiere
februar 2012
Originaltittel
Twelve Monkeys
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Bruce Willis
Madeleine Stowe
Brad Pitt
Christopher Plummer
Jon Seda
Joseph Melito
Michael Chance
Vernon Campbell
H. Michael Walls
Bob Adrian
Simon Jones
Carol Florence
Bill Raymond
Ernest Abuba
Irma St. Paule
Madeleine Stowe
Joey Perillo
Regi
Terry Gilliam
Manus
David Webb Peoples
Janet Peoples
Produsent
Lloyd Phillips
Charles Roven
Foto
Roger Pratt
Musikk
Paul Buckmaster
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 10 min.
Produksjonsår
1995
Produksjonsselskap
Twelve Monkeys Prod./Universal Atlas/Classico
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene