City of God

Norgespremiere: 11.07.2003
2 t. 9 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Nominert til 4 OSCAR; Beste regi, Beste foto, Beste klipp og Beste manus basert på tidligere eksisterende forelegg!

I 1960-årene bestemte myndighetene i Rio de Janeiro seg for å gjøre noe med den synlige fattigdommen. Fra verdens vakreste strender og hoteller kunne turistene skimte de beryktede favelaene - slumbebyggelsen på åssidene - og risikere å bli minnet om karnevalsbyens store sosiale forskjeller. Derfor ble boligprosjektet Cidade de Deus - "Guds by" - realisert på betryggende avstand. Ute av syne, ute av sinn. "Guds by" ble trolig navngitt med de beste hensikter, etter kort tid blir navnet misvisende og ironisk. Stedet forfaller til et lovløst territorium hvor til og med korrupte politimenn sjelden våger seg inn, et inferno med egne lover og regler og en farlig indikasjon på hvor sårbart et sivilisert samfunn er. Vi møter den unge Buscapé - "Raketten" - som forteller historien om hvordan rottereiret settes i brann.

Forvandlingen er en påminnelse om at det siviliserte samfunnet vi tar for gitt, egentlig er en luksus. Historien begynner i en solvarm landsby med jordfargede bungalower i 1960-årene, hvor barna spiller fotball og smånasker. Den ender i en skyggefull slum hvor gatene kryr av bevæpnede små krigere på 80-tallet. Narkotikaen florerer, våpnene har blitt større, og skurkene yngre. Rakettens nemesis er barnemonsteret Dadinho - "Knerten" - som i et blodbad vokser opp til den psykopatiske bandelederen Zé Pequeno - "Småen". Mens Raketten prøver å unnslippe volden i slummen, velter Småen seg i orgier av vold og kriminalitet for å bli Cidade de Deus' hersker.

Selv om volden dominerer, er ikke filmen uten humor: når for eksempel en av skurkene kaprer en bil, ender han opp med å måtte dytte den. Til tross for det mørke temaet er City of God nesten foruroligende underholdende, med skremmende troverdig skuespill og bunn-solid filmhåndverk. De heftige virkemidlene gir publikum opplevelsen av å oppleve ekte synsinntrykk, snart hit, så dit. Lydsporet er heftig samba, som gir en besynderlig party-stemning når bandekrigene utkjempes. Filmen er en blanding av autentisitet og flash, og som med sin tidstypiske bruk av musikk, tilbake-vending i tid og hverdagslige fortellerstemme er mer i slekt med Scorseses mesterverk Goodfellas enn Babencos Pixote, som også handlet om gatebarn i Rio.

Filmen er basert på Paulo Lins 600-siders, bestselgende selvbiografi. Skuespillerne er med få unntak rekruttert fra amatørteatergrupper i slummen. Filmen kunne ikke spilles inn i Cidade de Deus fordi det fremdeles er for risikabelt, og regissørene Meirelles og Lund valgte slumområder som var marginalt tryggere.

City of God har begrenset seg til det den kjenner og vet, nemlig å berette en ikke-lineær historie fra en av verdens voldeligste slumområder. Her er ingen romantiske sidespor eller politisk korrekte løsninger eller moralske synspunkter. Enkelte kan nok oppleve reklamefilmspråkets høyt utviklede estetikk og macho filmbravur som upassende. Likevel makter regissørene å ta oss med inn i rollefigurenes hverdag slik at vi, i likhet med dem, ikke kan se for oss noe liv utenfor "Guds by". De moderne fortellergrepene gjør at de to timene i salen flyr, og filmen når et bredere publikum enn de som frekventerer festivaler og filmklubber. City of God er en brutal og tøff filmopplevelse det er umulig å ignorere.

Fakta

Norgespremiere
11.07.2003
Originaltittel
Cidade de Deus
Sjanger
Drama
Skuespillere
Matheus Nachtergaele
Alexandre Rodrigue
Seu Jorge
Leandro Firmino da Hora
Regi
Fernando Meirelles
Katia Lund
Manus
Bráulio Mantovani
Paulo Lins
Produsent
Andrea Barata Ribeiro
Maurício Andrade Ramos
Foto
César Charlone
Musikk
Antônio Pinto
Ed Côrtes
Nasjonalitet
Brasil
Originalspråk
Portugisisk
Lengde
2 t. 9 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Globo Filmes
O2 Filmes
Lumiere Productions
Studio Canal
VideoFilmes
Wild Bunch
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene