Skru'n som Beckham

Norgespremiere: 11.10.2002
7 år
1 t. 41 min.
Romantikk / Drama / Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hvorfor være gudinne på kjøkkenet når du kan være et mirakel på banen?

Foreldrene til 18 år gamle Jess er fortvilet. De vil at datteren skal være en tradisjonell, indisk jente, men hun er bare opptatt av fotball, og helten heter David Beckham. Nå kolliderer lidenskapen med familiekravene. Finalen i en viktig fotballturnering spilles når søsteren hennes gifter seg ...

Jess er andregenerasjons innvandrer i England, og vil mye heller kle seg i fotballdrakt enn sari. Moren og faren fortviler over datteren gutteaktige, vestlige interesser. De mener fotball hindrer Jess å finne en kjekk mann og bli flink på kjøkkenet.

Jess trosser foreldrene, og tilbringer fritiden i parken med løkkefotball. Der blir hun oppdaget av Jules, ei jevnaldrende jente som spiller på det lokale damelaget.

Jess og Jules blir gode venner, og samspillet deres er et farlig angrepsvåpen. Jess har ennå ikke fortalt foreldrene at hun er blitt med på laget. Da de får greie på det, er fotballeventyret kanskje over.

Jess ryker også uklar med Jules fordi begge er svake for treneren. Enda verre blir det når søsteren til Jess skal gifte seg samme dag som det spilles finale i en viktig fotballturnering. Den kan avgjøre om Jules og Jess får oppleve proffspill i USA.

Bryllupsdagen kommer, og avspark tas i finalen uten Jess på banen. Første omgang nærmer seg slutten. Så får Jess hjelp fra uventet hold ...

Regissøren som ble fotballfan
Gurinder Chadha var forbløffet. Her går hun inn på en tradisjonell engelsk pub og ser sindige briter løftes til skyene av ekstase eller senkes til avgrunnen i desperasjon. Det kunne bare være fotball-EM i 1996.

Gurinder Chadha ble interessert i spillet som får voksne menn til å bukke under eller bruse over. Dermed kom ideen: Ville det ikke være flott å kanalisere denne energien inn i en film med to jenter i sentrum?

Chadha valgte å kretse om ei indisk jente som idoliserer David Beckham og ei engelsk jente som har satt USAs Mia Hamm på pidestallen.

Handlingen i filmen skulle legges til Southall og West London, der Chadha vokste opp. Fotball ville være en rød tråd i manuset, men handlingen skulle like mye handle om jentenes forhold til familien. Chadha sier denne filmen er hennes mest selvbiografiske så langt. Forholdet mellom Jess og faren i filmen ligner mye på Chadhas forhold til sin far, og "Skru'n som Beckham" er en hyllest til ham.

Gurinder Chadha (regissør, medprodusent, medforfatter)
Gurinder Chadha begynte karrieren som journalist i BBC, og endret yrke til dokumentarregissør for the British Film Institute, BBC og Channel 4. Hennes første spillefilm, "Bhaji on the Beach", vant flere internasjonale priser blant kritikere og publikum. Den ble nominert til en BAFTA-pris for beste engelske film i 1994.

Chadhas andre spillefilm, "What's Cooking?", hadde anerkjente skuespillere som Alfre Woodward, Joan Chen, Kyra Sedgwick og Mercedes Ruehl foran kameraet, og flere ledende amerikanske kritikere rangerte filmen som en av de beste i 2000.

Chadha har i dag tre filmprosjekter på gang: "Neurotica" for New Line Cinema, "The Mistress of Spices" for Fifty Cannon Productions og "Bollywood Untitled" for Pathé.

Parminder Nagra (Jess Bhamra)
Parminder Nagra er fra en punjabifamilie i Leicester. "Skru'n som Beckham" er hennes debut på kinolerretet etter flere TV-roller i serier som "Holby City" (BBC), "Goodness Gracious Me" (BBC, kjent i Norge som "Birdy, Birdy Nam Nam"), "Small Potatoes" (ITV) og "Casualty" (BBC).

Keira Knightley (Jules Paxton)
Keira Knightley har spilt i "Star Wars: Episode 1 - den skjulte trussel", "The Hole", "Princess of Thieves", "The Beginning" og Innocent Lie". Hun mener "Skru'n som Beckham" stiller et viktig spørsmål: Er fotball og femininitet uforenlige størrelser?

Fakta

Norgespremiere
11.10.2002
Originaltittel
Bend it Like Beckham
Sjanger
Romantikk
Drama
Komedie
Skuespillere
Parminder Nagra
Keira Knightley
Jonathan Rhys Meyers
Anupam Kher
Archie Panjabi
Shaznay Lewis
Frank Harper
Juliet Stevenson
Shaheen Khan
Ameet Chana
Poojah Shah
Paven Virk
Preeya Kalidas
Trey Farley
Saraj Chaudry
Imran Ali
Regi
Gurinder Chadha
Manus
Gurinder Chadha
Guljit Bindra og Paul Mayeda Berges
Produsent
Deepak Nayar og Gurinder Chadha
Foto
Jong Lin
Musikk
Craig Pruess
Nasjonalitet
Storbritannia
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 41 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
The Works
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
ungdom/voksne
Begrunnelse
Denne komedien fra et engelsk innvandrermiljø inneholder noen scener med sterke følelsesutbrudd. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene