Tillsammans

Norgespremiere: 20.10.2000
Komedie / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Heller spise grøt sammen enn biff alene.

Året er 1975 i det svenske folkhemmet. Det er en tid da barrikadestormerne står steilt mot sosialdemokratene. Elisabeth tilhører de sistnevnte, men hun pakker snippesken når mannen Rolf blir vanskelig. Sammen med barna søker hun trygghet hos broren Göran. Han er en av mange som befolker kollektivet "Tillsammans", en radikal storfamilie med mange personligheter mellom 25 og 35 år - pluss noen barn.
Her diskuteres det friskt om det meste som er galt med Sverige, og innimellom forsøker de å praktisere fri sex - med vekslende hell.

Elisabeth og og barna får mye nytt å tenke på i møtet med storfamilien og mistroiske naboer. Samtidig prøver Rolf å sette korken på spritflasken for å vinne tilbake kjernefamilien sin. Han finner god støtte i ensomme Birger, som ikke vil at Rolf skal ende som ham.

Det er en historie om ulike mennesker som prøver å leve sammen. Familielykke og -ulykke, sex, kjærlighet, vennskap og fotball er ingredienser som vil endre livet for alle som er innom "Tillsammans".


Fucking prestasjonsangst
- Etter en slik suksess bør man egentlig gjøre en liten film. Problemet er at det jeg skriver på nå er en stor film. Toer'n er alltid verst. I og med at det er en stor film er den et opplagt straffespark, har Lukas Moodysson sagt til avisen Expressen.

Han snakket selvfølgelig om å lage "Tillsammans" etter debutfilmen "Fucking Åmål" (1998), som ga publikum og kritikere hakeslepp. Expressen mente at "Fucking Åmål" er en film som er "like øm som uvanlig og like morsom som oppløftende".

Anmelderen sa også at Moodyssons manus er "fullstappet av hverdagspoetiske detaljer" og "den usvikelige fingerspissfølelsen for småbylivet gjør at du ikke behøver å være en frustrert tenåringsjente for å kjenne deg igjen og le gjennom hele filmen".

Aftonbladet mente at dialogen i filmen er så på kornet at "man nesten kjenner seg som en gammel gris som smugkikker inn i jentenes tenåringsrom".

"Fucking Åmål" ble en stor suksess også internasjonalt, men da med tittelen "Show Me Love". Filmen ble blant annet nominert til beste europeiske film i 1999 av European Film Academy.


Lukas Moodysson (regi/manus)
Lukas Moodysson er utdannet ved Dramatiska Institutets regilinje. Han ga ut sin første diktsamling som 17-åring og har deretter skrevet fem bøker, hvorav én roman. Før "Fucking Åmål" lagde han kortfilmene "Uppgörelse i undre världen" (1995) og "Bara prata lite" (1997).


Skuespillerne om sine roller
Lisa Lindgren om Elisabeth:
Hun elsker sin mann, men lengter etter å arbeide og utvikle seg, se noe annet. Det får hun ...

Michael Nyqvist om Rolf:
Han vet ikke helt hvordan han skal takle følelsene sine og drikker seg full.

Gustaf Hammarsten om Göran:
Göran er en overoptimistisk og konfliktsky pasifist med Gandhi som ledestjerne.

Anja Lundqvist om Lena:
Hun tenker aldri etter før hun handler. Akkurat nå er hun hippie ettersom hun er sammen med Göran og bor i kollektiv.

Jessica Liedberg om Anna:
Anna leter etter kjærlighet. Hvem gjør ikke det? Hun prøver seg frem på ulike vis.

Ola Norell om Lasse:
Lasse er kollektivets kyniker. En legestudent i 30-årene uten politiske visjoner. Viktigst i livet er sønnen Tet, som han har sammen med Anna.

Shanti Roney om Klas:
Klas liker sex, vin og veving.

Sam Kessel om Stefan:
Stefan er ti år og bor sammen med mor og søster i kollektivet. Han blir mobbet av de tøffe gutta på skolen fordi han er litt rar og har dårlig selvtillit.

Emma Samuelsson om Eva:
Eva Olsson er 13 år, veldig stille og ensom. Hun blir mobbet på skolen. Akkurat nå er det synd på henne fordi foreldrene har skilt lag.

Olle Sarri om Erik:
Kommunist. Ung og sint. Han hater Dramaten og annen borgerlig dritt.

Cecilia Frode om Signe:
Signe er ganske prinisppfast og redd, altså litt forknytt, men full av gode krefter. Hun bor i kollektivet med mannen Sigvard, og de har et barn sammen.

Lars Frode om Sigvard:
Sigvard er en stor idealist som absolutt ikke vil gi avkall på idealene.

Henrik Lundström om Fredrik:
Fredrik er 14 år gammel og bor ved siden av kollektivet. Han har strenge foreldre som ikke liker huset ved siden av, fordi de som bor der er for frilynte. Han har store, tykke briller og treffer Eva som bor i kollektivet.

Fakta

Norgespremiere
20.10.2000
Originaltittel
Tillsammans
Sjanger
Komedie
Drama
Skuespillere
Lisa Lindgren
Michael Nyqvist
Emma Samuelsson
Sam Kessel
Gustaf Hammarsten
Anja Lundkvist
Jessica Liedberg
Ola Rapace
Axel Zuber
Shanti Roney
Olle Sarri
Cecilia Frode
Lars Frode
Emil Moodysson
Regi
Lukas Moodysson
Manus
Lukas Moodysson
Produsent
Lars Jönsson
Foto
Ulf Brantås
Nasjonalitet
Sverige
Originalspråk
Svensk
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Memfis Film
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene