Space Cowboys

11 år
132 min. - 3616 meter
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

I 1958 var testpilotene på Team Daedalus klar til å tjene sitt land som de første amerikanere i verdensrommet. Romfartsorganisasjonen NASA ville det plutselig annerledes. Daedalus-gutta ble skjøvet til side - på bekostning av en sjimpanse! Teamet ble oppløst, men drømmen om rommet døde aldri for de unge pilotene.
Over 40 år senere har den russiske satelitten Ikon fått systemsvikt. Russiske myndigheter påstår at feilen kan stanse all data- og telekommunikasjon i det store landet.

NASA-byråkrat Bob Gerson (James Cromwell) famler seg frem til en løsning - og finner den på et overraskende sted. Ettersom Ikon har det samme styringssystemet som den tidlige amerikanske satelitten Skylab, bør han som designet Skylab være den som kan hindre Russlands kommunikasjonskollaps.

Pensjonisten Frank Corvin (Clint Eastwood) er mannen. Dette er hans livs sjanse til å komme ut i rommet etter at drømmen ble lagt på is for over 40 år siden. Men Frank vil ikke påta seg oppdraget uten å få hjelp av det eneste mannskapet han stoler på - Team Daedalus.

De grånende herrer er tilbake. Spørsmålet er om tiden har løpt fra dem. Tør NASA å overlate det storpolitiske prestisjeoppdraget til et mannskap som kunne vært besteforeldrene til dagens astronauter?


Clint Eastwood (Frank Corvin/regi/produksjon)
Clint Eastwood har gitt filmhistorien noen udødelige karakterer etter over 40 år i bransjen: Fra TV-serien "Rawhide", via Sergio Leones klassiske westerntrilogi til filmene om den kompromissløse politimannen "Dirty" Harry Callahan.

Eastwood debuterte på filmlerretet i 1955, og hadde flere små roller før han gjorde seg bemerket i TV-serien "Rawhide" som startet i 1959. Deretter fulgte "For en neve dollars" (1964), "For en neve dollars mer" (1965) og "Den gode, den onde og den grusomme" (1966). Trilogien skapte genren "spagettiwestern" og gjorde Eastwood til stjerne. I årene etterpå spilte han i flere suksessrike western- og krigsfilmer. Regidebuten var "Misty - mørkets melodi" (1971), fulgt av "Dirty Harry" samme år.

I 1992 kom et vendepunkt i Eastwoods karriere. Som eks-revolvermannen William Munny i "Nådeløse menn" (1992) stilte han spørsmål ved den etablerte, skyteglade westerngenren. Mange så filmen som Eastwoods oppgjør med de mange voldelige rollefigurene han har fremstilt gjennom flere tiår. Eastwoods tiende western ble belønnet med ni Oscar-nominasjoner og til slutt fire priser: beste film, beste regi (Eastwood), beste mannlige birolle (Gene Hackman) og beste lyd.

De siste årene har vi sett Eastwood i "A Perfect World" (1993), "I skuddlinjen" (1993), "Broene i Madison County" (1995), "All makt" (1997) og "True Crime" (1999).


Tommy Lee Jones (Hawk Hawkins)
Rollen som den kompromissløse politimannen Sam Gerard i "Jaget" (1993) ga Tommy Lee Jones Oscar for beste mannlige birolle. To år tidligere fikk han sin første Oscarnominasjon som Clay Shaw i "JFK - saken fortsetter".

Tommy Lee Jones har i en karriere som spenner over 30 år gjort seg bemerket i blant annet "Eyes of Laura Mars", "Coal Miner's Daughter", "Stormy Monday", "Mannen fra Berlin", "Kapring på åpent hav", "Heaven and Earth", "Klienten", "Natural Born Killers", "Blue Sky", "Batman Forever", "Cobb" og "Vulkanen". I 1997 jaktet han på utenomjordiske vesener sammen med Will Smith i "Men in Black", en film som ble en kassasuksess over hele verden.


Donald Sutherland (Jerry O'Neill)
I over 100 filmer har Donald Sutherland gjort sin tilbakelente eleganse gjeldende. Han startet den lange karrieren på scenen hjemme i Canada og i England, men det var hans 14. film, Robert Altmans krigssatire "M.A.S.H" (1970), som sendte Sutherland til stjernehimmelen.

Hans egen målestokk på fremgang er først og fremst hvilke regissører som hyrer ham. Slik sett har Sutherland ingen grunn til å bøye hodet. Han har stått foran kameraet til kapasiteter som Bernardo Bertolucci ("1900"), Alan J. Pakula ("Klute"), John Schlesinger ("The Day of the Locust"), Robert Redford ("Ordinary People"), Louis Malle ("Crackers") og Oliver Stone ("JKF - saken fortsetter").


James Garner (Tank Sullivan)
James Garner er en skuespiller som har gått frem og tilbake mellom kinolerret og TV-skjerm med den største selvfølge i over 40 år. Han ble populær som karakteren Maverick i serien med samme navn på 60-tallet. I 1994 havnet "Maverick" på kinolerretet, da med Mel Gibson i tittelrollen og James Garner som sheriff.

Detektiven Jim Rockford i "The Rockford Files" er også en berømt TV-skikkelse gestaltet av Garner. I en amerikansk avstemning nylig ble Rockford kåret til tidenes TV-detektiv. I 1994 ble Garner igjen til Rockford, i sju TV-filmer om detektimehelten.

Som filmskuespiller fikk Garner i 1985 en Oscarnominasjon for "Murphy's Romance". Han fikk Emmy- og Golden Globe-nominasjoner for "Heartsounds" og "Promise", sistnevnte produset av hans eget selskap, Garner-Duchow Productions.


James Cromwell (Bob Gerson)
En gris spilte hovedrollen, men James Cromwell ble nominert til en Oscar for beste mannlige skuespiller etter sin innsats som bonden Hoggett i den populære familiefilmen "Babe" (1995).

Mindre sympatisk, men dødelig overbevisende,var Cromwell som politimann i "L.A. Konfidensielt" (1997). Han er også kjent fra Oscarnominerte "Den grønne mil" (1999).

Fakta

Originaltittel
Space Cowboys
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Clint Eastwood
Tommy Lee Jones
Donald Sutherland
James Garner
James Cromwell
Marcia Gay Harden
William Devane
Loren Dean
Courtney B. Vance
Barbara Babcock
Rade Sherbedgia
Blair Brown m.fl.
Regi
Clint Eastwood
Manus
Ken Kaufman og Howard Klausner.
Produsent
Clint Eastwood og Andrew Lazar
Foto
Jack N. Green
Musikk
Lennie Niehaus
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
132 min. - 3616 meter
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år

Få med deg disse filmene