American Psycho

Norgespremiere: 26.05.2000
15 år
1 t. 40 min.
Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Patrick Bateman er ung, vakker og en svært suksessfull børsmegler på New Yorks hektiske Wall Street. Han er veltrent og solariumbrun, har en flott leilighet og vakker kjæreste.
Han har fast bord på de mest fancy restauranter og ikke minst et utsøkt designet visittkort. Han er vennlig og imøtekommende, priviligert, beundret og ikke minst begjært.

På overflaten en perfekt mann med et perfekt liv. Men Patrick Bateman er også en følelsesløs, psykotisk seriemorder. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i en og samme person.

Romanen "American Psycho" av Bret Easton Ellis ble allerede før utgivelsen i 1991 utropt til siste tiårs mest kontroversielle roman, en "status" den ikke hadde problemer med å opprettholde inn i det nye milleniumet. Ellis' forlag nektet å utgi romanen, men lot ham beholde forskuddet som lå i millionklassen. Dermed solgte Ellis boken en gang til, mot en ny svimlende sum, men også det nye forlaget nølte, og endte til slutt med å gi den ut direkte som pocketbok. Ropene om forbud nådde også Norge da den ble utgitt her noen år senere. Noen kalte den spekulativ voldspornografi uten forsonende trekk, mens andre roste den som en satire over jappe-tiåret.

Manusforfatter og regissør Mary Harron har, selv om det fortsatt er en brutal historie, lagt mindre vekt på volden og ser heller med et kullsort, til sider svært humoristisk blikk på miljøet Bateman lever i. Når vi ser tilbake på 80-tallets jappekultur fra starten av et nytt millennium, innser vi at filmen opererer på et metaforisk nivå, og at innholdet ikke er så følelsesmessig ladet eller så bokstavelig som det en gang syntes. I dag er det enklere for oss å se American Psycho som en stadig sjokkerende, men like fullt bevisst satire. "Hadde vi gjort dette på gal måte, kunne manuset blitt til en spekulativ slasher-film", sier Harron. - "Det var det siste vi ville. I stedet er det blitt slik at det man ikke ser, er langt mer rystende."

Manusforfatter og regissør MARY HARRON debuterte i 1996 med den kritikerroste og prisbelønte I Shot Andy Warhol. Harron startet sin filmkarriere som dokumentarskaper for britisk fjernsyn, men lenge før den tid hadde den kanadiskfødte kvinnen markert seg som rockjournalist og var sentral i punkmiljøet i London, der hun blant annet skrev for New Musikal Express og Melody Maker, og gjorde det første intervjuet med Sex Pistols for en amerikansk publikasjon.

"American Psycho" var forfatteren BRET EASTON ELLIS' tredje roman, og Ellis hadde alt med sin debut, "Less Than Zero", gjort seg kraftig bemerket som en oppegående ung forfatter med noe på hjertet. Filmatiseringen av "Less Than Zero" ga et dystert speilbilde av 1980-årenes mange "rosenrøde" ungdomsfilmer. Han har også skrevet bøkene "The Rules Of Attraction", "The Informers" og "Glamorama". I sistnevnte gjør faktisk romanfiguren Patrick Bateman en gjesteopptreden.

CHRISTIAN BALE har fått den krevende rollen som Patrick Bateman. Blant hans nyere filmroller kan vi nevne Velvet Goldmine, Metroland, og En midtsommernatts drøm. Hans neste film blir nyinnspillingen av Shaft. Han debuterte alt som 13-åring med hovedrollen i Steven Spielbergs Solens rike, og har siden vært å se blant annet i Henry V, Swing Kids, Little Women, og Portrett av en dame.

WILLEM DAFOE er vetaranen i dette skuespillerlaget, og spiller etterforskeren av Batemans herjinger. Dafoe skulle være velkjent for de fleste, med roller i blant annet Wild At Heart, Jesu siste fristelse, Mississippi i flammer, Platoon, Født 4. juli, og Overhengende fare.

JARED LETO ble kjent gjennom den populære TV-serien "Angela" der han spilte mot Claire Danes, og har spilt i filmer som Fight Club, The Thin Red Line, How To Make An American Quilt, Switchback, Urban Legend og nå sist mot Winona Ryder i Stjålne år.

REESE WITHERSPOON har tidligere vært med i filmer som Twilight, Fear, Freeway, Jack The Bear, S.F.W. og A Far Off Place. Hun har også spilt i flere TV-filmer og TV-serier, blant annet Lonesome Dove. Witherspoon er en av Hollywoods mest lovende unge skuespillerinner, og markerte seg for det kresne publikummet i fjor med hovedrollen i den Oscarnominerte svarte komedien Election, mens unge fans så henne mot ektemannen Ryan Philippe i Et farlig spill.

SAMANTHA MATHIS er en "ung veteran", som har spilt i en lang rekke filmer, blant annet That Thing Called Love, Little Women, Pump Up The Volume, Jack And Sarah, Den amerikanske presidenten, John Woo's Broken Arrow, og This Is My Life.

CHLOE SEVIGNY debuterte i den kontroversielle ungdomsfilmen Kids, og har siden utviklet seg til å bli en slag "independent-queen", gjennom sine foretrukne roller i filmer som Steve Buscemis Trees Lounge, Whit Stillmans The Last Days Of Disco, A Map Of The World, og nå sist sin Oscarnominerte rolle i Boys Don't Cry.

Fakta

Norgespremiere
26.05.2000
Originaltittel
American Psycho
Sjanger
Thriller
Skuespillere
Christian Bale
Reese Witherspoon
Willem Dafoe
Jared Leto
Samantha Mathis
Chloë Sevigny
Regi
Mary Harron
Manus
Mary Harron og Guinevere Turner etter boken med samme navn
Produsent
Edward B. Pressman
Chris Hanley
Christian Halsey
Foto
Andrezej Sekula
Musikk
Danny Elfman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 40 min.
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Lion Gate Films
Distribusjon
Columbia TriStar Nordisk
Aldersgrense
15 år

Bilder

Få med deg disse filmene