Hero

Norgespremiere: 11.04.2003
1 t. 38 min.
Action / Eventyr / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Løgner, legender og heltemot smelter sammen på terskelen til keiserdømme i Kina.

For over 2.000 år siden kjempet sju konger om all makt i det kommende keiserdømmet Kina. Kongen av Qin var den mest nådeløse og forhatte. Tre legendariske krigere vil ta ham av dage, og én mann beseirer dem. Eller er beretningene hans en del av sviket mot kongen?
I en svunnen tid sto sju stater mot hverandre i Kina. Hver av statsoverhodene ville med alle midler tilrane seg makten i det enorme riket, og tiår med lidelse og død ble påført befolkningen.

Kongen av Qin var den mest hensynsløse og forhatte av de mektige menn med ambisjoner om keisertittel. I lang tid var han truet på livet av snikmordere. Ingen av disse var farligere enn legendene Brukne Sverd, Sky og Flygende Snø.

Kongen av Qin lovet makt, rikdom og en privat audiens med kongen til den som kunne avverge trusselen og ta de tre morderne av dage. Oppdraget var nesten umulig, og det gikk flere år før det kom ord om at en kriger av uant format hadde klart kunststykket. Mannen var gåtefulle Navnløs, en lovens håndhever som i møtet med kongen fortalte om hvordan han med kløkt og kampvilje hadde nedkjempet de tre krigerne.

Kongen lyttet oppmerksomt før han tildelte Navnløs en annen og mindre heroisk rolle i den skjebnetunge fortellingen om svik, ære, mot og kjærlighet. Hvem var den virkelige helten i striden rundt kongen?

Et vendepunkt i historien
I den langvarige striden mellom rivaliserende stater mot slutten av Zhoudynastiet var det til slutt Qindynastiet som klarte å legge under seg en stor del av det som er dagens Kina. Verket ble sluttført da Qinkongen i år 221 før Kristus lot seg utrope til Kinas første keiser.

Som "himmelens sønn" var keiseren høyt hevet over andre, både innenfor og utenfor landets grenser. Det er fra gravkamrene til Qin-keiseren (Shi Huangdi) at det på 1970-tallet ble innledet en storstilt utgraving av en terrakottahær med 7.000 soldater, hester og stridsvogner i full størrelse.

Selv om den første keiseren ikke satt på tronen i mer enn 12 år før han døde, blir denne perioden sett på som et vendepunkt i kinesisk historie.

Zhang Yimou (regi)
Zhang Yimou er en verdensberømt regissør som for første gang innlemmer kampsport i sine fargesterke fortellinger. I "Hero" gikk han i et ukjent filmatisk landskap.

- I en roman kan én bevegelse av sverdet - styrken og farten - beskrives. Det er spennende og gir næring til fantasien. I en film har du under et sekund på å beskrive bevegelsen. Det er litt av en utfordring, sier Yimou.

Zhang Yimou debuterte i bransjen som filmfotograf med "Huang Tudi" (1984). Regidebuten "Hong Gao Liang" (1987) vant Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Han styrket sin internasjonale posisjon med "Ju Dou - flammende begjær" (1990) og "Bak den røde lykten" (1991). "Historien om Qiu Ju" (1992) og "Ikke en eneste" (1999) vant Gulløven under filmfestivalen i Venezia.

Jet Li (Navnløs)
I 1998 gjorde Jet Li en innsats på lerretet som var ny for ham: I "Dødelig våpen 4" var han skurken som gikk i klinsj med Mel Gibson og Danny Glover. Inntil da hadde kampsporteksperten født i Beijing vært helten i 25 filmer.

Etter mange år som utøver av kampsporten wushu fikk Jet Li en rolle i "Shaolin Temple" (1979). Overgangen til Hong Kong-film kom med et brak i "Once Upon a Time in China" (1991), og siden har Jet Li vært en av Østens store stjerner.

Nå bor han i Los Angeles, fast bestemt på å slå fra seg også i Hollywood. "Romeo Must Die" (2000) "The One" (2001) og kommende "Cradle 2 the Grave" (2003) tyder på at han vil prege drømmefabrikken i lang tid.

Tony Leung (Brukne Sverd)
Tony Leung er en av de mest etterspurte skuespillerne i Øst-Asia, og har satt sitt preg på internasjonal film i samarbeid med regissører som John Woo, Wong Kar-Wai og Hou Hsiao Hsien. Leung er blitt kåret til beste mannlige skuespiller under Cannes-festivalen for Wong Kar-Wais "In the Mood for Love" (2000).

Han begynte karrieren i TV og tok spranget over i Hong Kongs filmindustri på 80-tallet. Etter mye fysiske utfoldelser på lerretet ble hans dramatiske register lagt merke til da han spilte en tunghørt fotograf i Hou Hsiao Hsiens "A City of Sadness" (1989). Leung ble gradvis et internasjonalt navn på 90-tallet, ikke minst i John Woos hardkokte actionfilmer.

Donnie Yen (Sky)
Donnie Yen blir omtalt som en kommende stjerne innen kampsportgenren. Han hadde i tenårene samme trener som Jet Li, og har siden samarbeidet mye med koreografen Yuen Wo Ping ("The Matrix", 1999, "Snikende tiger, skjult drage", 2000), kjent for sine kompliserte kampteknikker.

Yen har møtt Jet Li på lerretet i "Once Upon a Time in China II" (1992) og like berømte Michelle Yeoh i "Butterfly Sword" (1993). Yen har også koreografert og regissert flere av filmene han medvirker i.

Maggie Cheung (Flygende Snø)
Maggie Cheung er en av de store stjernene i Hong Kongs filmindustri. I perioden 1983 til 2001 spilte hun i nesten 80 filmer. Hun veksler mellom action, drama og komedie.

Internasjonalt har hun fått mest oppmerksomhet for Jackie Chans "Police Story" (1985), Ann Huis "Song of the Exile" (1990), Johnny Tos "The Heroic Trio" (1993), Wong Kar-Wais "In the Mood for Love" og Stanley Kwans "Actress" (1992), som førte til prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Berlin.

Zhang Ziyi (Måne)
Zhang Ziyi fjetret publikum i sin debutfilm, Zhang Yimous "The Road Home" (1999). Filmen fikk Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin, og førte Zhang Ziyi inn i det internasjonale rampelyset. Stjernehimmelen kom enda nærmere med en stor rolle i Ang Lees Oscar-vinnende storfilm, "Snikende tiger, skjult drage". I 2001 fikk hun en smak av Hollywood med actionkomedien "Rush Hour 2".

Chen Daoming (Kongen av Qin)
Chen Daoming er et kjent navn i hjemlandet Kina for den prisbelønte tittelrollen i serien "The Last Emperor" (1984). Han har fått stadig høyere status i kritikernes og publikums øyne, og havnet i 1995 på en ti på topp-liste over de fremste TV- og filmskuespillerne. For "My 1919" (1999) mottok Daoming den prestisjefylte Golden Rooster-prisen.

Fakta

Norgespremiere
11.04.2003
Originaltittel
Ying Xiong
Sjanger
Action
Eventyr
Drama
Skuespillere
Jet Li
Tony Leung Chiu-Wai
Maggie Cheung
Zhang Ziyi
Chen Dao Ming
Donnie Yen
Liu Zhong Yuan
Zheng Tian Yong
Quin Yan
Chang Xiao Yang
Zhang Ya Kun
Ma Wen Hua
Jin Ming
Xu Kuang Hua
Wang Shou Xin
Hei Zi
Cao Hua
Li Lei m.fl.
Regi
Zhang Yimou
Manus
Li Feng
Zhang Yimou og Wang Bin
Produsent
Bill Kong og Zhang Yimou
Foto
Christopher Doyle
Musikk
Tan Dun
Nasjonalitet
Kina
Språk
Mandarin
Lengde
1 t. 38 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Edko Films
Distribusjon
Sandrew Metronome

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene