The Island

Norgespremiere: 05.08.2005
15 år
2 t. 16 min.
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

De vil ikke fortelle deg hvem du er.

Mange hundre personer lever på et isolert område etter en angivelig økologisk katastrofe som skal ha tatt livet av de fleste mennesker i verden. En av innbyggerne på det utopiske stedet oppdager at sannheten er en annen - og like farlig.

Lincoln Six-Echo og noen hundre andre lever i et avgrenset univers, et samfunn for de som kan starte på nytt etter en angivelig økologisk katastrofe som har utradert det meste av livet på jorda. De lever skjermet fra jordas atmosfære - til sitt eget beste, ifølge ledelsen på stedet. Den eneste veien ut går gjennom et lotteri der vinnerne kan reise til det siste uplettede paradis på kloden: The Island.
Lincoln Six-Echo plages av mareritt og nagende uro. Han har begynt å tvile på sin egen identitet og de blankpolerte omgivelsene. En dag faller bitene på plass og avdekker et bilde av løgn, en illusjon for å skjule makabre hemmeligheter. Samtidig er Lincolns venninne Jordan Two-Delta blant vinnerne i lotteriet. Han må med alle midler hindre at hun får premien. De må flykte fra sin lille verden, men friheten utenfor er like farlig som fangenskapet.

Michael Bay
(regissør/produsent)
Michael Bay har i tospann med produsent Jerry Bruckheimer definert moderne "blockbuster"-filmer. Action-sekvensene er massive, eksplosjonene øredøvende, fargene sterke og hvilepulsen fraværende. Bays debut som spillefilmregissør var "Bad Boys" (1995, med Will Smith), en kassasuksess som markerte starten på samarbeidet med Bruckheimer.
Året etter kom "The Rock", en thriller med det beryktede, nedlagte fengselet Alcatraz som tumleplass for tukting av terrorister. Nicolas Cage og Sean Connery målte krefter med Ed Harris, og hadde til sist sekundene på sin side.
En kolossal meteor på vei mot jordkloden var utgangspunktet for "Armageddon" i 1998. Bruce Willis reddet verden fra sammenstøt, og filmen spilte inn mer penger enn noen andre det året.
I 2001 lanserte Bay og Bruckheimer sin overveldende versjon av hendelsen som trakk USA inn i andre verdenskrig, "Pearl Harbor". Også denne gangen lot et stort publikum seg lokke, og filmen har blitt en storselger på DVD.
"Bad Boys II" (2003) er den foreløpig siste filmen signert Bay og Bruckheimer.

Ewan McGregor
(Lincoln Six-Echo/Tom Lincoln)
Ewan McGregor er i dag en av de mest kjente skuespillere i verden. Det var forutsigbart med tanke på rollen som kloke Obi-Wan Kenobi i den nye "Star Wars"-trilogien, som ble avsluttet med tredje kapittel i år.
McGregors første filmrolle var i Bill Forsyths "Being Human" (1993), men det var samarbeidet med regissør Danny Boyle som skulle gi den unge skotten varig plass i rampelyset. Den mørke thrilleren "Shallow Grave" (1994) var en forsmak. Så kom urovekkende "Trainspotting" (1996). Den mottok en rekke internasjonale priser, og McGregor fikk sin del av hyllesten etter tolkningen av narkomane Mark Renton.
McGregor og Boyle samarbeidet igjen året etter med "Et høyst uvanlig liv" (1997), en kidnappingshistorie der McGregor faller for Cameron Diaz.
McGregor imponerte mange kritikere og fans med sangstemmen i Baz Luhrmanns musikal "Moulin Rouge" (2001), og samspillet med Nicole Kidman resulterte i flere nominasjoner og priser. Samme året var McGregor en av de hardt pressede soldatene i Ridley Scotts realistiske skildring av USAs militære fiasko i Somalia på 90-tallet, "Black Hawk Down" (2001).

Scarlett Johansson
(Jordan Two-Delta/Sarah Jordan)
Scarlett Johansson vant en BAFTA-pris som beste kvinnelige skuespiller for "Lost in Translation" (2003), en film som fikk Oscar-pris for beste originalmanus og ytterligere tre nominasjoner.
Johansson ble først kjent for et internasjonalt publikum som traumatiserte Grace Maclean i Robert Redfords "Hestehviskeren" (1998).
For innsatsen som Rebecca Doppelmeyer i den tegneseriebaserte "Ghost World" (2000) fikk Johansson prisen for beste kvinnelige birolle fra Toronto Film Critics Association.
Johansson er sist sett på norske kinoer med "I godt selskap" (2004). Hun er også kjent for Coen-brødrenes "The Man Who Wasn't There" (2001) og grøsserkomedien "Eight Legged Freaks" (2002).

Steve Buscemi
(McCord)
Uansett om filmene han medvirker i koster et kommunebudsjett eller et statsbudsjett, gir Steve Buscemi rollefigurene sine en udefinerbar særhet. Det gjelder like mye i massive "Armageddon" (1998) som i Quentin Tarantinos klassiske debutfilm, "De hensynsløse" (1992). Buscemi er nesten et fast innslag i Coen-brødrenes produksjoner, og blant hans nesten 90 filmer finnes også kjente titler som "Pulp Fiction" (1996), "Ghost World" (2000) og "Big Fish" (2003).
Buscemi har også regissert spillefilmer og episoder av TV-serier.

Fakta

Norgespremiere
05.08.2005
Originaltittel
The Island
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Ewan McGregor
Scarlett Johansson
Djimon Hounsou
Steve Buscemi
Sean Bean
Michael Clarke Duncan med flere
Regi
Michael Bay
Manus
Roberto Orci og Alex Kurtzman
Produsent
Kenny Bates og Michael Bay
Foto
Mauro Fiore
Musikk
Steve Jablonsky
Nasjonalitet
USA
Språk
Amerikansk
Lengde
2 t. 16 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Dream Works SKG og Warner Bros
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
En rekke mishandlinger, nedskytinger og drap gjør at denne filmen får 15 år.

Få med deg disse filmene