Sahara

Norgespremiere: 08.07.2005
15 år
2 t. 3 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Når den berømte oppdageren Dirk Pitt finner en sagnomsust mynt som er knyttet til en historisk legende, opplever han sitt livs eventyr når han legger ut på en skattejakt gjennom noen av Vest-Afrikas farligste områder. På leting etter det lokalbefolkningen omtaler som "Dødens skip" - et forsvunnet skip fra borgerkrigen som skjuler en hemmelig last - møter Dirk og hans vittige medhjelper Al Giordino den vakre og dyktige Dr. Eva Rojas som tror at den skjulte skatten er knyttet til et større problem som truer verden rundt dem.
På jakt etter et skip ingen andre tror eksisterer, må Dirk, Al og Eva stole på sin sunne fornuft og sin fryktløshet for å lure livsfarlige krigsherrer, overleve det truende ørkenlandskapet og komme til bunns i begge mysteriene.

- Dirk Pitt er den endelige renessansemannen, sier Matthew McConaughey om sin rollefigur som kan bli en ny Indiana Jones i filmsammenheng. - Dirk er typen som kan slåss med krokodiller på lørdags formiddag og stiller i smoking og danser med dronningen samme kveld. Han er senatorsønn, vitenskapsmann, en polert overklassemann, og på samme tid er han skattejeger, en lumpen slyngel, en slask som elsker et godt, gammeldags barslagsmål. Men han er alltid en gentleman.

Han er en modig mann som bruker hodet like mye som musklene, og sammen med bestevennen Al legger han ut på en ferd som starter med gåten rundt et forsvunnet krigsskip fra den amerikanske borgerkrigens dager og ender i verdens største ørken.

- Det er et 150 år gammelt mysterium - hva som skjedde med det savnede jernbeslåtte krigsskipet - og Dirk er fast bestemt på å finne ut av det, forteller regissør Breck Eisner som debuterer med Sahara, basert på en roman av thrillerforfatteren Clive Cussler. - Det er her fortellingen starter, og den ender hundrevis av mil unna, midt i Saharas enorme ørken.

Eventyrerne finner raskt ut at det forsvunne skipet er knyttet til en større krise som blir etterforsket av Dr. Eva Rojas. - Hun er ingen jomfru i nød, forteller Penelope Cruz som har rollen. - Hun er veldig aktiv - hun redder faktisk livet til Dirk ved mer enn en anledning. Og siden hun er den typen kvinne Dirk ville falle for, har de selvsagt en flott kjemi seg imellom.

- Dette er et actioneventyr av godt, gammelt merke, sier Eisner. - Jeg ble bergtatt av følelsen av eventyr, mysterium og humor i dette prosjektet, og for alle involverte ble det et overordnet mål å bringe denne følelsen til lerretet.

- Det er ingenting i denne fortellingen som bør tas altfor alvorlig, sier McConaughey. - Dette er et eventyr, en fabel. Vi har tatt en viss mengde filmmagi og gjort den til virkelighet. Alt blir til gull når magien setter inn.

MATTHEW McCONAUGHEY ble først sett i slackerkomedien Dazed And Confused, og har deretter spilt blant annet i Lone Star, Boys On The Side, A Time To Kill, Amistad, Contact, ED TV, U-571, The Wedding Planner, Frailty, Reign Of Fire, How To Lose A Guy In 10 Days og The Newton Boys.

STEVE ZAHNs talent har vi blant annet sett i Reality Bites, That Thing You Do!, Out Of Sight, Happy Texas, You've Got M@ail, Joy Ride, Riding In Cars With Boys, Daddy Daycare, Shattered Glass og National Security. Han har også lånt stemmen til figurer i Dr. Dolittle 2 og de to Stuart Little-filmene.

Spanske PENELOPE CRUZ filmdebuterte i Skinke skinke i 1991 og fulgte opp med Belle Epoque. Hennes roller i Pedro Almodovars filmer Live Flesh og Alt om min mor førte til en internasjonal karriere. Blant hennes mange filmer i senere år kan vi nevne The Hi-Lo Country, All The Pretty Horses, Blow, Kaptein Corellis mandolin, Vanilla Sky, Masked &sAnonymous, Gothika og den kommende Bandidas der hun spiller mot Salma Hayek under regi av nordmennene Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Franske LAMBERT WILSON har spilt i flere internasjonale filmer, blant annet de to siste Matrix-filmene, Catwoman, Timeline, The Belly Of An Architect og Jefferson In Paris.

GLYNN TURMAN er kjent fra HBO-serien The Wire, og har spilt i filmer som How Stella Got Her Groove Back, Men Of Honor og Buffalo Soldiers.

DELROY LINDO er et kjent fjes fra blant annet Heist, Siderhusreglene, Clockers, Crooklyn, Get Shorty, The Last Castle, Gone In 60 Seconds, Ransom, A Life Less Ordinary, Broken Arrow, Feeling Minnesota, Romeo Must Die, Mr. Jones og The Devil's Advocate.

WILLIAM H. MACY er nok aller mest kjent for sin fantastiske rolletolkning i Fargo, men har spilt i en lang rekke andre filmer, blant dem Radio Days, The Client, Mr. Holland's Opus, The Ghosts Of Mississippi, Air Force One, Boogie Nights, Magnolia, Wag The Dog, Pleasantville, Happy Texas, State And Main, Jurassic Park III, Welcome To Collinwood og The Cooler.

Regissør BRECK EISNER startet som reklamefilmmaker og ble kontaktet av Steven Spielberg som valgte ham som regissør for miniserien Taken. Sahara er hans debut som spillefilmregissør.

Fakta

Norgespremiere
08.07.2005
Originaltittel
Sahara
Sjanger
Action
Skuespillere
Matthew McConaughey
Penélope Cruz
Steve Zahn
Dayna Cussler
William H. Macy
Glynn Turman
Lambert Wilson
Delroy Lindo
Regi
Breck Eisner
Manus
Thomas Dean Donnelly
Clive Cussler
Produsent
Howard Baldwin
Foto
Seamus McGarvey
Musikk
Clint Mansell
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 3 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Crusader Entertainment LLC
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder krigsskildringer fra borgerkrigen i USA, og mange scener med actionvold. Den får derfor 15-årsgrense.

Få med deg disse filmene