Blair Witch Project

Norgespremiere: 22.10.1999
15 år
GRØSSER, SKREKK

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

21. oktober 1994 dro tre filmskolestudenter, Heather Donahue, Joshua Leonard og Michael Williams, ut i Black Hills-skogen i Maryland for å lage en dokumentarfilm om den lokale legenden om Blair-heksen. Ingen har hørt fra dem siden.
Et år senere ble opptakene deres funnet. The Blair Witch Project er deres ettermæle. Filmen dokumenterer de unge filmskapernes rystende og opprivende fem dager lange vandring i skogen, og inneholder alle de skremmende hendelsene som fører frem mot den endelige forsvinningen.

Filmen er skutt på 16 mm av Joshua Leonard mens Michael Williams sto ansvarlig for lyden. Heather Donahue har sørget for filmens fortellerstemme og er også ansvarlig for bak kulissene-opptakene. Heathers High 8 videoopptak dokumenterer de gryende konfliktene de tre imellom etter hvert som de frustrerende dagene og skrekkinnjagende nettene passerer.

Filmen som er blitt til The Blair Witch Project er skrevet, regissert og redigert av Eduardo Sanchez og Daniel Myrick og produsert av Greg Hale og Robien Cowie.

INNSPILLINGEN

I The Blair Witch Project presenteres frykten i førsteperson. Tre unge filmskapere havner i et vedvarende mareritt, og kameraene som ser akkurat det samme som de ser, overfører frykten og den stadige psykiske nedbrytingen. Det er den typen frykt som påkaller primale menneskelige reaksjoner - villfarelse, panikk, frykten for å være evig fortapt, sult og ikke minst frykten for å miste livet.

The Blair Witch Project skaper en helt egen atmosfære som foruroliger seeren på en måte tradisjonelle thrillere og grøssere sjelden eller aldri er i stand til. Det er ikke uten grunn at dette er årets soleklart mest omdiskuterte film.

For å gjøre denne filmen til en virkelig unik opplevelse brukte de unge filmskaperne en helt spesiell arbeidsmetode. De tre "hovedpersonene" fikk to dagers kameratrening og ble deretter sluppet løs. De improviserte alt fra start til mål, og alle opptakene ble foretatt i løpet av åtte dager. Greg Hale, den ene produsenten, lånte teknikker han hadde lært i den amerikanske hærens spesialstyrker og lot skuespillerne gjennomgå noe som hadde langt mer til felles med et overlevelseskurs enn en filminnspilling.

Hver morgen fikk de tre nye instruksjoner og retningslinjer i hver sin konvolutt. Her sto det ikke stort annet enn at den og den skulle havne i konflikt med den og den i løpet av dagens innspilling, mens alt derfra skulle improviseres. Ingen visste hvilke instruksjoner de andre hadde fått, og dermed kunne handlingen nærmest ta en hvilken som helst retning i løpet av dagen. Selv om skuespillerne visste sånn noenlunde hva som lå foran dem, hadde de aldri noen idé om detaljer og hendelser som ville oppstå.

MYTEN

Februar 1785 - En gruppe barn beskylder Elly Kedward for å ha lurt dem inn i hennes hjem for å tappe dem for blod. Kedward blir funnet skyldig i hekseri og forvist fra landsbyen under en spesielt brutal vinter og senere antatt omkommet.

November 1786 - Alle Kedwards anklagere og halvparten av barna i landsbyen forsvinner sporløst. Landsbyboerne frykter en forbannelse og forlater Blair, samtidig som de sverger aldri å si Elly Kedwards navn høyt igjen.

November 1809 - Boken The Blair Witch Cult utgis. Den sjeldne boken oppfattes som ren fiksjon og forteller historien om en landsby som er forbannet av en forvist heks.

1824 - Byen Burkittsville grunnlegges der Blair lå.

August 1825 - 11 vitner forteller at de har sett en blek kvinnnehånd strekke seg opp og dra den ti år gamle Eileen Treacle ned i Tappy East Creek. Kroppen hennes blir aldri funnet og de 13 påfølgende dagene etter drukningen fylles bekken opp av oljete bunter med pinner.

Mars 1886 - Den åtte år gamle Robin Weaver rapporteres forsvunnet og manngarder sendes ut. Weaver vender tilbake, men den ene manngarden gjør det ikke. Likene deres finnes en uke senere ved Coffin Rock der de er bundet sammen og buksprettet.

November 1940 - mai 1941 - Til sammen syv barn bortføres fra områdene rundt Burkittsville, Maryland.

25. mai, 1941 - En gammel eneboer ved navn Rustin Parr kommer til byen og forteller at han "endelig er ferdig". Politiet drar til den avsidesliggende hytta hans og finner likene av de syv forsvunne barna i kjelleren. Hvert av barna har blitt rituelt myrdet og buksprettet. Parr tilstår drapene i detalj og forteller at han begikk udådene for "et gammelt kvinnespøkelse" som bodde i skogen rundt hytta hans. Han finnes raskt skyldig og blir dømt til døden ved hengning.

20. oktober, 1994 - De tre studentene Heather Donahue, Joshua Leonard og Michael Williams ankommer Burkittsville for å intervjue lokalbefolkningen om Blair Witch-legenden til et klasseprosjekt. Heather intervjuer Mary Brown, en gammel og tilsynelatende sinnssyk dame som har bodd i området hele livet. Hun hevder å ha sett Blair-heksa en dag i nærheten av Tappy Creek og beskriver henne som et hårete vesen, halvt menneske, halvt dyr.

21. oktober, 1994 - Tidlig om morgenen intervjuer Heather to fiskere som forklarer dem veien til Coffin Rock som er lett tilgjengelig langs en gammel tømmersti. De tre filmskaperne drar deretter inn i skogen og blir aldri sett igjen.

25. oktober, 1994 - Den første etterlysningen sendes ut. Bilen til Josh blir funnet senere på dagen, parkert langs Black Rock-veien.

26. oktober, 1994 - Statspolitiet i Maryland igangsetter manngard gjennom hele Black Hills-området, en ti dagers operasjon med opptil hundre mann, hunder, helikoptere og på toppen av det hele satelittovervåking.

5. november, 1994 - Letingen avblåses etter at 33.000 arbeidstimer ikke har ført frem og det ikke er funnet et eneste spor av filmskaperne eller utstyret deres. Heathers mor, Angie Donahue, setter igang sin egen leting etter sin datter og de to vennene hennes.

19. juni, 1995 - Saken erklæres avsluttet og uløst.

16. oktober, 1995 - Studenter fra Maryland-universitetets antropologiske avdeling finner en bag med filmesker, DAT-kassetter, videobånd, et Hi-8 videokamera, Heathers notater og et CP-16 filmkamera begravet under grunnmuren til en 100 år gammel hytte. Etter at materialet er undersøkt bekrefter sheriff Ron Cravens i Burkittsville at innholdet i bagen virkelig tilhører Heather Donahue og mannskapet hennes.

15. desember, 1995 - Utvalgte deler av filmopptakene vises for de savnedes familier. Ifølge Angie Donahue er det flere usedvanlige hendelser her, men ingenting som kan fortelle hva som er skjedd. Familiene stiller spørsmålstegn ved grundigheten til etterforskerne og ber om nye runder.

19. februar, 1996 - Familiene får se et nytt utvalg opptak som de lokale etterforskerne mener er forfalskninger. I raseri går Angie Donahue offentlig ut med kritikk av sheriff Cravens som svarer med å sperre all tilgang til bevismaterialet, som ikke en gang to søksmål klarer å rokke ved.

1. mars, 1996 - Sheriffen annonserer at materialet ikke er nok til å gå videre på og erklærer på nytt saken for avsluttet og uløst. Filmopptakene skal overleveres familiene når den lovlige grensen for hemmeligstempling utløper, 16. oktober året etter.

16. oktober, 1997 - Materialet som viser deres barns siste dager overleveres familiene til Heather Donahue, Joshua Leonard og Michael Williams. Angie Donahue tar kontakt med Haxan Films for å gjennomgå materialet og sette sammen bitene som utgjør dagene 20. - 28. oktober, 1994.

For ytterligere opplysninger, politirapporter, fotografier og annet materiale i forbindelse med saken henviser vi til internettsiden www.blairwitch.com

Fakta

Norgespremiere
22.10.1999
Originaltittel
The Blair Witch Project
Sjanger
GRØSSER, SKREKK
Skuespillere
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Regi
Eduardo Sanchez
Daniel Myrick
Manus
Eduardo Sanchez
Daniel Myrick
Produsent
Gregg Hale
Robin Cowie
Foto
Neal Fredericks
Musikk
Tony Cora
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1t.27m.
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Aristan Entertainment
Distribusjon
Columbia TriStar Nordisk
Aldersgrense
15 år

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene