Precious

Norgespremiere: 29.01.2010
15 år
1 t. 50 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Noen lar seg bare ikke knekke!

Precious har ikke fått noen tjuvstart i livet. Tross sine seksten år er hun gravid for andre gang. Hun bor i ghettoen sammen med sin mor, en hatefull trygdemisbruker. Det eneste lyspunktet i livet hennes er skolen, men nå ser det ut til at hun må slutte på grunn av graviditeten ... Likevel er Precious en film med et sterkt håp. Noen mennesker lar seg rett og slett ikke knekke!
Precious er en rå skildring av en hverdag de fleste av oss heldigvis slipper å oppleve, men også en varm film om å lykkes mot absolutt alle odds.

I det filmen begynner er Precious seksten år. Hun er gravid for andre gang, på vei til å bli både mor og storesøster. Faren er fraværende, og mora hennes, Mary, er en utømmelig kilde til kjeft, fornærmelser og juling. Til tross for at hun verken kan lese eller skrive, trives hun ganske godt på skolen. Dessverre får hun ikke gå der lenger, siden hun er gravid.

Heldigvis får hun tilbud om å begynne på en alternativ skole. Der kommer hun inn i et miljø der det ikke er nødvendig å sette seg i respekt for å bli vist respekt, og snart lærer hun både å lese og skrive. Hun er smart og lærer også de sosiale omgangsformene fort, og det er ikke til å undres over at håpet spirer.

Men mora står klar til å ødelegge alt. Hun takler rett og slett ikke at Precious får møte noe annet enn motgang. Fullstendig formørket av hat og sjalusi gjør hun alt for å vriste fra datteren det lille håpet hun bærer ...

For Precious ligger håpet og redningen ikke bare i møtet med barmhjertige mennesker, men vel så mye inni henne selv!

Om filmen
Precious har blitt en hit på festivaler verden over, og er tungt lastet med premier. Festivaljuryer i Stockholm, Sundance, Toronto og mange andre steder har latt seg sjarmere, og nå har turen kommet til det norske kinopublikummet.

Også her i landet er kritikerne samstemte. De ruller den ene femmeren etter den andre, og spår Oscar-priser til Mo'nique og nykommer Gabourey Sidibe.

Historien beveger seg smidig fra den dypeste fortvilelse til det sterkeste håpet. Det er ikke riktig å si at den er usentimental. Det ville heller ikke vært et kompliment, for det ville vært det samme som å si den hadde et hjerte av stein. Heldigvis er filmen heller ikke hysterisk. Den har medfølelse med ofrene den framstiller. Samtidig som fortellingen er troverdig, er den følelsesmessig sann og ekte.

Foran kamera
Gabourey Sidibe spiller Precious. Hun hadde ikke rare skuespillererfaringen før hun fikk denne rollen, men det er liten tvil om at den blir hennes gjennombrudd. Hennes bakgrunn er den stikk motsatte av rollefigurens, Gabourey var nemlig i gang med en hovedoppgave i psykologi da hun fikk rollen.

Mo'nique spiller Precious' mor, den følelseskalde og selvopptatte Mary. Hun har lang erfaring som sanger og artist. Norske tv-seere kjenner henne blant annet fra serien Ugly Betty. Mo'niques innsats i denne filmen er prisbelønnet.

Lenny Kravitz filmdebuterer som Nurse John. I denne rollen får han virkelig vist at det er mange måter å være mann på!

En nesten ugjenkjennelig Maria Carey er sosialkuratoren Miss Weiss. Det sier litt om både sminkørene og Maria Carey at filmens mest glamorøse scener foregår i Precious' fantasi!

Bak kamera
Regissør Lee Daniels har bak seg sterke filmer som produsent. Gjennombruddet kom alt med den første filmen: Som første afroamerikanske eneprodusent vant han Oscar for Monsters Ball. Precious er hans andre film som regissør. Blant produsentene finner vi også Oprah Winfrey.

Fakta

Norgespremiere
29.01.2010
Originaltittel
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Sjanger
Drama
Skuespillere
Gabourey Sidibe
Mo'Nique
Paula Patton
Mariah Carey
Sherri Shepherd
Lenny Kravitz
Stephanie Andujar
Chyna Layne
Amina Robinson
Xosha Roquemore
Angelic Zambrana
Aunt Dot
Nealla Gordon
Grace Hightower
Barrett Isaiah Mindell
Kimberly Russell
Regi
Lee Daniels
Manus
Geoffrey Fletcher
Produsent
Lee Daniels
Sarah Siegel-Magness
Gary Magness
Foto
Andrew Dunn
BSC
Musikk
Mario Grigorov
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 50 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Push Pictures
Distribusjon
Euforia Film
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder opprivende skildringer av omsorgssvikt og overgrep. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene