Baader Meinhof

Norgespremiere: 31.10.2008
15 år
2 t. 29 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det er juni 1967. Den radikale journalisten Ulrike Meinhof er sjokkert over rapporter om en voldelig demonstrasjon i Berlin der en student er skutt og drept av en politimann. Når Meinhof innser at ekteskapet hennes er dødsdømt, flytter hun til Berlin med de to barna sine. Her blir hun aktiv i den antiautoritære og antikapitalistiske studentbevegelsen, men i stadig større grad ser hun at det ikke er nok å rapportere fra begivenhetene om hun vil bidra til virkelige forandringer i samfunnet.
Hun lar seg imponere av besluttsomheten til Gudrun Ensslin som sammen med kjæresten Andreas Baader setter fyr på et varemagasin som en protest mot Vietnamkrigen. Meinhof hjelper Baader med å flykte fra fengselet, og dermed må hun bryte alle bånd til sitt gamle liv og attpåtil forlate barna sine. Sammen med Baader og Ensslin danner hun Røde Armé Fraksjon (RAF). Deres mål er å bli spydspissen for en væpnet styrke som skal slåss mot det politiske status quo i Vest-Tyskland.

Etter å ha fått militær opplæring i El Fatah-leiren i Jordan begynner gruppen å rane banker og gjennomføre en rekke voldelige og dødelige angrep. Dødstallene stiger og dermed også kravene om at de må stoppes. Lederen for de føderale tyske politistyrkene, Horst Herold, organiserer et enormt politiapparat, og i 1972 klarer han å fakke Baader, Ensslin og Meinhof sammen med flere andre RAF-medlemmer.

Det er først i fangenskap at ledertrioen i RAF for alvor utvikler politisk makt. Stadig flere mennesker støtter saken deres, og RAF rekrutterer en rekke nye medlemmer, blant dem Petra Schelm og den nye lederfiguren Brigitte Mohnhaupt. Gjennom sultestreiker og nye angrep, øker RAF presset mot myndighetene og rokker ved selve fundamentet til det tyske demokratiet. Men samtidig som Meinhof, Baader og Ensslin har blitt radikale ikoner, begynner gnisningene intert i RAF å melde seg. Det blir ikke bedre når Meinhof begår selvmord i fengselscellen sin i mai 1976.

De voldelige konfrontasjonene mellom den tyske staten og RAF er helt ute av kontroll høsten 1977. Seks uker etter kidnappingen av en prominent industrimagnat blir et fly med 86 tyske passasjerer om bord kapret. Herolds fortvilte jakt etter forretningsmannen fører ingen steder, men tyske antiterrorstyrker klarer å frigi flypassasjerene. Neste morgen blir Ensslin, Baader og et tredje RAF-medlem funnet døde i sine celler, og RAF henretter industrimagnaten som hevn.

Filmen er basert på boken The Baader Meinhof Complex av STEFAN AUST. Den ble utgitt i 1985 og er den boken som i størst grad har definert dagens syn på RAFs krig mot den tyske stat.

Den tyske regissøren ULI EDEL er mest kjent for sin klassiske filmatisering av Christiane F, og har også regissert mange engelskspråklige filmer, blant annet Body Of Evidence og Last Exit To Brooklyn.

MORITZ BLEIBTREU (Andreas Baader) er blant annet kjent for roller i Løp, Lola, løp!, Elementarteilchen, München og Taking Sides.

MARTINA GEDECK (Ulrike Meinhof) har tidligere spilt i Elementarteilchen, Oscar-vinneren The Lives Of Others, The Good Shepherd og mange andre filmer.

JOHANNA WOKALEK (Gudrun Ensslin) er mest kjent i Tyskland.

BRUNO GANZ (Horst Herold) er aller mest kjent for sin rolle som Adolf Hitler i Der Untergang, men har spilt i en lang rekke andre filmer, blant dem The Manchurian Candidate, Wings Of Desire, The Boys From Brazil, Nosferatu og Faraway, So Close!

Fakta

Norgespremiere
31.10.2008
Originaltittel
Der Baader Meinhof Komplex
Sjanger
Drama
Skuespillere
Moritz Bleibtreu
Martina Gedeck
Simon Licht
Alexandra Maria Lara
Bruno Ganz m.fl.
Regi
Uli Edel
Manus
Bernd Eichinger
Stefan Aust
Produsent
Bernd Eichinger
Foto
Rainer Klausmann
Musikk
Peter Hinderthur
Florian Tessloff
Nasjonalitet
Tyskland
Originalspråk
Tysk
Lengde
2 t. 29 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Constantin Film Produktion
Distribusjon
Nordisk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette dramaet om Baader-Meinhof-banden inneholder svært mange nærgående og realistiske skildringer av terrorhandlinger og drap. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene